Två stopp med t-banan – två års kortare liv

”I Calton är medellivslängden 54 år, mycket kortare än i krigshärjade Irak eller Gaza, men i Lenzie, bara tolv kilometer bort i en annan del av staden, är den 28 år längre”, skriver Per Wirtén i dagens Expressen. Calton och Lenzie är två olika stadsdelar i Glasgow. Exemplet, som kommer från WHO:s rapport Closing the gap in a generation, är en dramatisk illustration av att ojämlikhet verkligen inte handlar om vem som är coolast på skolgården – utan om liv och död.

Sverige är ett av världens mest jämlika länder, trots att klyftorna har vuxit i ca trettio år nu. Men även här dör människor tidigare av att tillhöra underklassen. I Malmö lever män i Västra Innerstaden 8,3 år längre än män i Södra Innerstaden. Skillnaden för kvinnor är inte riktigt lika stor, men det skiljer ändå 5,4 år mellan högsta (Limhamn-Bunkeflo) och lägsta (Södra Innerstaden) medellivslängd.

I Stockholm verkar skillnaderna inte vara riktigt lika stora, men de finns. Kvinnor på Östermalm levde 2,5 år längre än kvinnor i Skärholmen 1999-2001. Bland männen var skillnaden 3,7 år mellan högst (Östermalm) och lägst (Kista) medellivslängd. I en rapport från Folhälsoinstitutet visas skillnaderna i medellivslängd och ohälsa utifrån tunnelbanenätet:

Just denna bild visar hur medellivslängden varierar längs med blå linjen, sträckningen Akalla-Kungsträdgården. Det framgår att det skiljer ungefär två år i medellivslängd för män mellan Kista och Solna. Det är två tunnelbanestationer som skiljer dessa stadsdelar åt. Tar inte ens tio minuter. Ändå – två års kortare liv.

Ohälsa och livslängd är nära sammankopplade, och därför är det inte förvånande att även ohälsotalet varierar kraftigt mellan tunnelbanestationerna. Ohälsotalet är det genomsnittliga antalet dagar med sjukrelaterade ersättningar i befolkningen. Så här ser det till exempel ut längs med röda linjen:

Vi ser exempelvis att kvinnors ohälsa är mer än dubbelt så stor i Botkyrka och Skärholmen som i Danderyd och Östermalm/Norrmalm. För män är skillnaden ännu större: Ohälsan är ungefär tre gånger så hög för män i Skärholmen som för män i Danderyd eller Östermalm.

En politik som sänker ersättningarna för sjuka och manar till hårdare bedömningar av vilka som ska få dessa ersättningar är en politik för ökad ojämlikhet. Jag har ytterst svårt att se att det skulle vara en politik som fick livslängdsgapet mellan Kista och Solna att minska.

Läs mer om konsekvenserna av en sådan politik på Kalla Sverige, ett ypperligt blogginitiativ. Bloggen Folkhälsa med mera resonerar mycket intressant om kopplingen mellan klass och hälsa. Aurora Gullberg undrar vad som blir konsekvenserna av Apoteksomregleringen. Rekommenderar också Adventskalenderns kommentar till ”nyheten” att skattesubventioner av hushållsnära tjänster framför allt går till höginkomsttagare.

Andra bloggar om , , . Fler bloggar på Netroots. Rödgrönt. Intressant?

18 kommentarer

Under Hälsa och sjukvård, Klyftor, Storstaden

18 svar till “Två stopp med t-banan – två års kortare liv

  1. Ping: Spårvagnsdepå i Ulvsunda

  2. Pops

    Tänk vilket liv det skulle bli om det i stället varit så att männen levt så mycket längre än kvinnorna. Då skulle det minnsan ställts krav på särskilda kvinnosatsningar inom sjuk-o hälsovården o kanske kortare arbetsdag för kvinnor. Teorier om orsaker o hur kvinnorna alltid drabbas värst i alla sammanhang skulle staplas på varandra. Manliga strukturer i samhället skulle naturligtvis vara en strkt bidragande orsak till kvinnornas alltför tidiga död.

    Så olika det kan vara!

    Själv tycker jag att den stora skillnaden mellan kvinnlig o manlig livslängd är mer anmärkningsvärd är de områdervis redovisade skillnaderna som sossarna försökt komma till rätta med i nästan 70 år utan att lyckas.
    Kanske samhällskostnaden för de 5 extra åren i form av pension, sjuk- o ärdreomsorg mer än väl kompenserar den ev något lägre lönen de har?

  3. 1. Korrelation != Orsakssamband.
    Exempelvis skulle en inte alltför vild teori vara att socialt utsatta människor dels a) i större utsträckning bor i Akalla/Kista, dels dessutom b) har sämre hälsa och dör tidigare. Kort sagt, bara för att två variabler samvarierar så är det inte nödvändigtvis den ena som orsakar den andra. Det kan också vara något tredje som orsakar bägge! Det kan mycket väl vara så att satsningar på utbildning, föreningsliv, mot narkotika eller något annat skulle göra mycket större nytta än ren utjämning (eller kanske inte, men det kan vi inte veta bara genom se att de två variablerna samvarierar…)

    2. Om man åker två stationer med tunnelbanan från Solna, kommer man bara till Hallonbergen… (eller Fridhemsplan, åt andra hållet, eller möjligen Huvudsta om man byter i Västra skogen). Kista ligger TRE stationer bort.

    • storstadspolitik

      Intressant att du förutsätter att jag förespråkat en utjämning… det har jag ju inte. Jag har inte skrivit något alls om vad som är lösningen, utom att jag INTE tror på hårdare villkor i sjukförsäkringen… Visst handlar det om mycket komplexa samband, och det finns inga enkla lösningar. Men jag är helt säker på att det handlar om klass. Det finns mycket forskning som visar att det finns starka samband mellan klass och just hälsa/livslängd.

      Jag tror inte att vi når rättvisa mellan klasserna bara genom en ökad fördelning, men jag tror att det är en viktig ingrediens.

      Jodå, det är två stationer mellan Näckrosen (som ligger i Solna kommun) och Kista! 🙂

  4. Hej (igen),

    jag tänkte lämna en kommentar till detta inlägg:

    Till dem som hävdar att klyftorna inte växer

    men kommentarerna är låsta. Du kanske kan flytta mitt inlägg, eller göra vad du vill.

    det jag vill kommentera rör din kommentar

    ”Statistiken visar att det inte handlar om att ”folk blir rikare olika snabbt”, som vissa (Karl Malmqvist, Dick Erixon, Fredrik Segerfeldt, Mattias Svensson m fl) gillar att hävda”

    Du får det att framstå som om dessa hade fel, eller ljög. I själva verket kommentertade de en LO-rapport, som visade på exakt detta: Alla grupper hade fått positiv real utveckling av sin disponibla inkomst.

    De siffror du visar är annorlunda av två skäl:

    1. Du visar en annan (och kortare) tidsperiod. LO-rapporten började runt 1990 om jag inte missminner mig.

    2. Du visar en annan gruppindelning (deciler). LO-rapporten använder grupper som arbetslösa, egenföretagare osv.

    Min andra kommentar är mer en påminnelse om vad man bör tänka på vid jämförelse av gruppgenomsnitt: Varken din eller LOs gruppindelning visar vad som händer med individers inkomster.

    Individer rör sig nämligen mellan grupper. Studenter (decil 1), blir vikarier (decil 3) blir nyanställda medelinkomsttagare (decil 5), blir arbetslösa mesd akassa (decil 4), osv…

    mvh
    andreas

  5. Ping: Kriminella moderater….? « Ett hjärta RÖTT

  6. Ja det är väl så att kvinnor är skapta för att föda 15 barn. När vi inte gör det så lever vi längre.. så har jag fått det förklarat i alla fall.

    Intressant var det för ett antal år sen när jag satt i socialnämnden. Då berättade en barnläkare att längden på barnen i Sverige hade närmat sig varann mellan olika samhällsklasser. En mycket bra indikator på ett jämlikt samhälle. Men då; för ungefär tio år sen om jag minns rätt så var en förändring till det sämre på gång. Barnen från de lägre samhällsklasserna blev åter kortare än de från högre samhällsklasser.

    Ett litet tips till dig Marika på vad du kan kolla på som verkar vara en hejare på statistik!!

  7. Eva

    Förklaringen till olika livslängd i de olika kommunerna kunde ju vara att i den ena bor många invandrare som har kortare livslängd med sig från sina hemländer. Det tar lite tid innan det jämnar ut sig.

    • storstadspolitik

      Det kan säkert vara en delförklaring. Men det kan inte förklara allt – det finns mycket annan forskning som tydligt visar att det finns ett samband mellan klass och hälsa/livslängd, oavsett födelseland. Har skrivit mer om det här:

      Tack klassamhället för 5 extra

  8. Jättespännande statistik! Känns absolut som någonting att spinna vidare på någon gång när jag har tid.

  9. Ping: Om rut, klassklyftor och folkmord « Ett hjärta RÖTT

  10. läkare

    Jaha, också å tittar vi på hur det står till med övervikt, alkohol o drogkonsumtion mellan stadsdelarna.
    För de egenskaperna står vi väl själva för, eller?

  11. Ping: Den orättvisa pensionsåldern – om medellivslängd, klass och arbetsmiljö | Marta Axner – i exil

Lämna en kommentar