Mer om regeringens fördelningspolitik

”Arbetarna förlorar på avtalsrörelsen”, säger SvD:s ledarsida idag. Eftersom LO:s medlemmar fått ett jobbskatteavdrag menar SvD:s Maria Eriksson att det är fel av Wanja Lundby-Wedin att fördöma regeringens skattesänkarpolitik (som gynnar höginkomsttagare). Men av nån outgrundlig anledning glömmer Maria Eriksson att nämna att en förutsättning för jobbskatteavdragets införande var att det blev dyrare att vara med i fack och a-kassa. Och allra dyrast för LO:s medlemmar. Den byggnadsarbetare Maria Eriksson hänvisar till har fått skattesänkningar, men han har också fått höjd fack- och a-kasseavgift med 615 kronor i månaden. Det är rätt mycket det.

Sedan 2006 har avdragsrätten för fackavgiften slopats. Dessutom har a-kasseavgifterna differentierats med avseende på arbetslöshetsrisken, vilket innebär att a-kassan i förbund med högre arbetslöshet har höjts kraftigt. Generellt sett har arbetare fått kraftigt höjda avgifter och akademiker mycket marginella. År 2006 sa Sven-Otto Littorin att a-kasseavgiften skulle höjas med maximalt 300 kronor, men nedanstående diagram visar att så uppenbarligen inte blev fallet:

Och av nedanstående bild framgår också att personer med lägre inkomster betalar en betydligt större andel av sin lön i fack- och a-kasseavgift:

(Båda diagrammen härifrån). Skatter används till något. Det är ett missförstånd att människor i allmänhet skulle bli rikare av att skatterna sänks. Sänkta skatter innebär ju i längden bara en högre grad av egenfinansiering av exempelvis vård, skola, omsorg. Men visst finns det människor som även med en högre egenfinansiering faktiskt skulle bli rikare med sänkta skatter. Det handlar om dem som idag är nettoskattebetalare, dvs höginkomsttagare. Knappast LO:s medlemmar. Det är skälet till varför Wanja Lundby-Wedin påpekar att LO:s medlemmar inte tjänar ett dugg på stora skattesänkningar riktade till höginkomsttagare.

Andra bloggar om , , , , . Fler bloggar på Netroots. Rödgrönt. Intressant?

6 kommentarer

Under Arbetsmarknad, Klyftor

6 svar till “Mer om regeringens fördelningspolitik

 1. Rättelse

  Dessutom ger sänkt skatt ingen högre pension som dessutom skattas högre. Löntagare ska hålla igen ( skattesänkningen effektivare) men har inte direktörer och aktieägare fått skattesänkning ?

 2. Jonas

  616 kronor har kostnaden för a-kassa och fack avgift ökat skriver du och insinuerar att jobbskatteavdraget inte täcker det.

  Vet du att vid 5000 kr i månadslön är jobbskatteacdraget 618 kronor. Med andra ord tjänar du på det hela redan vid en lön på 5000 kronor i månaden. Har du dessutom en lön på 15000 så har du redan dubbelt så mycket i avdrag som kostnaden för a-kassan ökat.

  Lögner kommer du långt med så länge ingen granskar dina lögner.

 3. Pops

  Huvudsyftet med skattesänkningarna är att skillnaden mellan att jobba och att inte jobba ska bli större och därmed sporra folk att jobba i stället för att nöja sig med att leva på bidrag eller sjukpenning.
  Blir incitamentet tillräckligt stort kommer fler att jobba , skatteinbetalningarna öka
  och välståndet för lågavlönade o bidragstagare att öka.

  Problemet är att socialister i allmänhet har svårigheter att tänka i flera led. Minskar man skatterna för de som drar in pengarna minskar bidragen för de som inte jobbar. Att samtidigt fler kan tänkas jobba (o jobba mer) o skatterna därmed kan öka finns liksom inte i deras tankevärd.

  Det var samma sak på -80-talet när marginalskatterna för högavlönade låg på 70-90%. Varje ökning av marginalskatten var rättvis o varje sänkning var orättvis enl LO o sossarna. Att hög marginalskatt (skatten på den sist förtjänade kronan)ledde till skattefusk, jättelån med höga skattebefriade räntor (som inflationen betalade) ovilja att jobba extra kunde vänstern inte förstå, (K-O Fäldt hade dock förnuft nog att kalla det för ett perverst skattesystem).

  • storstadspolitik

   Tja, det har ju inte hänt. Det är inte fler som jobbar idag. Så det verkar helt enkelt inte stämma det där att sänkta skatter trollar fram fler jobb och gör de sjuka friskare.

 4. Ping: Klassklyftor medför hälsoklyftor « Röda Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s