”Vad är makt för dig, vad är makt för mig”

I veckan debatterades kommande års budget för Stockholms stad. Jag tänkte bjuda er på ett litet, litet smakprov ur den två dagar långa fullmäktigedebatten. Ämnet är äldreomsorg. Läs gärna och leta efter den röda tråden. Hur ser logiken i respektive anförande ut? Hur bemöter man varandras argument? Bemöter man varandra över huvud taget? Läs och avgör själv vem som är mest övertygande.

Anförande, Dennis Wedin, Moderaterna

[…] Vi har idag en helt fantastisk och omtänksam personal inom äldreomsorgen, men vi måste jobba hårdare med att öka dess status, så att fler vill jobba i den, och fler vill hamna i den.

Man kan till exempel kolla lite närmare på gymnasieintagningen, läsåret 2009. Då studerade endast 500 av ca 35.000 gymnasieelever i Stockholms stad på omvårdnadsprogrammet. Det är riktigt, riktigt dåligt. Varför är inte omvårdnadsprogrammet det allra populäraste i Stockholms stad? Varför tänker inte alla niondeklassare att yes! Vad roligt det vore att jobba med äldreomsorgen! Att berika en annan människas liv, att göra skillnad för nån som mest behöver det! […] Det är ett mycket allvarligt samhällsproblem. Min övertygelse är att detta bottnar i att många unga har svårt att få en naturlig kontakt med äldre idag […] Alldeles för länge har socialdemokraterna, genom sitt gråa folkhemsbyggande, tillåtits öka generationsklyftorna i vårt samhälle. Vi behöver idag fler möjligheter för yngre och äldre människor att mötas.

[…] Livet handlar om att få vara sig själv, att få fatta sina egna beslut, och ägna sig åt sina egna intressen. […] och det här ska självklart gälla livet ut. Ett parti som inte skäms för att tycka annat är Vänsterpartiet, som ju yrkar idag på att varje stadsdel ska ha ett kommunalt äldreboende. Hur hjälper det Stockholms äldre? […] Något jag vill framhäva är att valfrihet inte bara nånting som att välja verksamhet eller driftsform. Det kan även vara att man som gammal fortfarande ska kunna gå på bio, ta sig till en hockeymatch eller att vara spontan och få ta en kaffe nere på torget. […] Jag gick nyligen igenom Socialstyrelsens senaste undersökning  över äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboende. Då funderade jag på det, man mäter till exempel äldres åsikter om trygghet i hemmet, man mäter bemötandet, man mäter deras åsikter om maten, men var nånstans frågar man vad äldre har för känsla av frihet i sitt egna hem? Vad har man för känsla av självständighet i den omsorg som man får? För mig handlar allt om ett samhälle där fler människor möts, och får möjlighet att vara sig själva. Det är en frihetsfråga. Att få göra sina egna val livet ut. […]

Replik, Karin Hanqvist, Socialdemokraterna

Det är ganska härligt att lyssna på en ung kille som pratar så entusiastiskt om äldreomsorgen. Det skulle jag önska att fler gjorde. Men du sa också: varför vill inte folk arbeta inom äldreomsorgen? […] ja varför. Och vad gör ni för att ungdomar ska satsa på det här yrket? […] Vad satsar ni till exempel på att höja lönerna? Att se till att alla jobbar heltid och att yrket får den status som det så väl behöver? Framför allt heltidsjobb och högre löner, varför satsar ni inte på det?

Kontrareplik, Dennis Wedin, Moderaterna

Man får kolla på, varför har vi det samhällsproblemet som vi har idag […] hur har det fått gå såhär långt? Och då ska jag säga att Socialdemokraterna har ju en ganska bidragande del till hur samhället ser ut idag. Så då är det viktigt att Socialdemokraterna är självkritiska. Och då är min ingång i det här att dels, om man kollar på det monopol som länge varade, om man kollar på att man länge hindrade andra aktörer från att ta sig in i den marknad som gäller äldre, det har ju definitivt varit destruktivt för löneutvecklingen i den här branschen . Och sen så kollar man på hur det ser ut för de människor som vill ta initiativ och tex starta egna företag inom det här, så har ju inte det varit välkommet. Jag vill framhäva just den här generationsklyftan som har uppstått. Det gäller att människor möts. Det är då idéer kommer i form. Och det är det vi måste jobba mera på.

Replik, Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiet

Ja Dennis, du är ju ny här, men jag tycker att du ska ta och titta på en utvärdering som din allians gjorde förrförra mandatperioden och som vi tog till oss, som visade att lönerna i de privata äldreverksamheterna var lägre än i de kommunala. Så den där tron på att bara man privatiserar så höjs lönerna, den stämmer alltså inte. Och förresten, de senaste fyra åren så har man ju kunnat starta hej vilt. Vem som helst har kunnat starta så det är väl bara att sätta igång. Och varför har det inte fungerat, det kan man ju fundera över.

Men om du pratar om frihet, jag har faktiskt varit ute och jobbat i olika äldreboenden och hemtjänster. Och om man springer, som man faktiskt får göra inom hemtjänsten, två minuter för det, åtta minuter för det, springa till nästa. Det är inte frihet, varken för brukare eller för personalen. Och dessutom så har ju personalen inom hemtjänsten extremt låga löner, och vi har ju till exempel i vår budget avsatt en låglönesatsning, bara för att höja lönerna för dem som har det sämst. Och vill du förbättra, vill du göra det här yrket attraktivt, då ska du se till att lönerna höjs, du ska se till att arbetsförhållandena blir bättre, att de som jobbar där får mer makt.

Kontrareplik, Dennis Wedin, Moderaterna

Du avslutar anförandet med ordet makt. Då funderar jag på vad är makt för dig, vad är makt för mig, jag är väldigt rannsakande till exempel när det gäller valfrihet och valfrihetssystemen, och det jag sa nu i mitt anförande var ju precis att vi måste ha en tydligare bild på vad som är valfrihet. Det kanske inte bara är lagar, det kanske är en ingång i hur verksamheten ska se ut. Vad är riktig valfrihet för en äldre människa på ett äldreboende. Att den ska få göra precis vad den vill. Men när det gäller makt, så tycker jag att du i alldeles för hög grad ska bestämma mer än jag vill. Till exempel eran syn på att varje stadsdel ska ha ett kommunalt äldreboende. Det är ju helt orimligt. Då handlar det ju inte om vem som har det bästa äldreboendet, då handlar det ju bara om driften för er. Jag tycker vi måste gå vidare.

En skiss på en alternativ förklaring till Dennis Wedins – den att sossarna har skapat en generationsklyfta som gör att bara 500 stockholmsungdomar idag vill gå på omvårdnadsprogrammet – skulle kunna ha något att göra med siffran ”40 procent” och svarsalternativet ”ont i någon del av kroppen varje vecka”, kanske. Och kanske, kanske spelar också uppgiften ”medellön 19.000 kronor i månaden” någon liten roll. Men vad vet väl jag. Det är inte mitt parti som bestämt över Stockholms äldreomsorg de senaste fyra åren.

Hela replikskiftet – och hela resten av budgetdebatten – kan du kolla på här. Ovanstående utdrag hittar du i sändningen från den 25 november, 05:20:30 in i inspelningen.

För den som är intresserad av hur lönerna skiljer sig åt mellan privat och kommunal äldreomsorg rekommenderar jag detta. Och den som är intresserad av hur offentliga monopol eventuellt påverkar lönerna inom offentlig sektor, läs hemskt gärna vad Lars Calmfors har att säga om saken. Den som vill veta mer om hur minutschemat i Stockholms äldreomsorg har förändrats under den senaste borgerliga mandatperioden – titta gärna på detta inslag. Och ja just det – Dennis Wedin önskar att Socialstyrelsen skulle fråga de äldre om makt och frihet. Stockholms stad gör ju i och för sig redan det. Läs här. I den borgerligt styrda kommunen Stockholm tycker 45 procent på äldreboendena att de kan ”påverka sin vardag”, 31 procent tycker inte det. Så visst finns det att jobba med.

Läs också Karin Rågsjös (V) anförande om ungdomsarbetslösheten i budgetfullmäktige och Per Bolunds (MP) om grön omställning i Stockholm. Och så något helt annat: Marie Demker skriver om den omdiskuterade siffran ”22 procent” – andelen förvärvsarbetande som röstade på Socialdemokraterna. Men betyder verkligen detta att vi blivit ett parti för de sjuka och arbetslösa, så som det ibland framhållits? Nej, så enkelt är det inte. Läs!

DN | DN | DN |Andra bloggar om , , , , . Intressant och Netroots.

8 kommentarer

Under Borgerligheten

8 svar till “”Vad är makt för dig, vad är makt för mig”

  1. Ping: Tweets that mention ”Vad är makt för dig, vad är makt för mig” « Storstad -- Topsy.com

  2. Anders N

    Det är ganska uppenbart att Dennis Wedin inte riktigt vet vad han pratar om. Men äldreomsorgen har väl varit under kritik mycket länge och nu kanske det har blivit sämre. Jag frågar mig dock om lösningen finns i att försöka ge yrket mer status. Det är våra äldre som behöver mer status. Sverige är urusla på att ta hand om och respektera de som en gång bar upp samhället, men inte längre kan. Det är ovärdigt. Alla ska få möjlighet att avsluta livet på ett värdigt sätt. Problemen upprör mig, och brist på konkreta åtgärder likaså. Jag hyser stor respekt för alla som för en skitlön tar hand om våra äldre.

  3. Att Dennis inte vet vad han pratar om är uppenbart på mer än ett sätt.

    En kund kan sägas ha valfrihet om han kan välja att gå nån annanstans eller avstå helt. Men den som får sin räkning betald med offentliga medel är inte kund. Det är kommunen som är kund eftersom det är kommunen som betalar och har makten att straffa genom att inte betala.

    Följaktligen har vi sett åtskilliga gånger hur gamla på privata äldreboenden har misshandlats på olika sätt. De skulle aldrig misshandla en kund som kunde gå nån annanstans. Att de ändå misshandlade är ett bevis för att det inte är den gamla som har valfrihet, det är kommunen, dvs kommunalrådet.

  4. Ping: Nyliberala mörkermän vill rulla tillbaka mänskliga rättigheter på jobbet « Röda Berget

  5. Ping: De missade replikernas dag « Anders Wallner

  6. Martin H

    De som jobbar hårt med snittlön 19 000 har i alla fall fått 1 387 kr mer över i månaden under de senaste fyra åren, det förtjänar de verkligen!

    • Marika

      Man kan inte se skattesänkningar isolerade på det sättet. Det torde finnas ytterst få socialdemokrater som tycker att skatt är ett självändamål. Klart vi vill ge mer glass till alla, precis som alla andra. Men – doh – det handlar ju om att man har lite fler parametrar att ta hänsyn till också när man syr ihop ett politiskt program. Resurserna är inte oändliga.

      Alla som jobbar i offentlig sektor (oavsett om det sker i offentlig eller privat regi) får sin lön av skattemedel, så i längden urholkar alla skattesänkningar deras chanser till framtida lönehöjningar. Rätt mycket av vårdbiträdenas skattesänkningar äts dessutom upp av avgiftshöjningar.

      Men jag vill inte ha den diskussionen här, du är helt off topic, det är inte vad mitt inlägg handlar om. Det blir på sandlådenivå om man aldrig kan hålla sig till ämnet utan ba’: åkej så my guy har gjort en dum grej, men då kontrar jag med en helt annan random grej som my guy har gjort bra! Suck. Tröttsamt.

  7. Ping: Lördagsläsning v 48 « Jöran Fagerlund

Lämna en kommentar