En politik designad för att slå mot Rinkeby

Nyamko Sabunis artikel om integration och klyftor i DN häromdagen slog i taket på de flesta floskel-skalor. Det var en lång artikel, men den innehöll faktiskt inte någonting konkret över huvud taget. Det närmsta konkretion Sabuni kommer är när hon skriver att ”det kommer att krävas uppoffringar” för att segregationen ska brytas. Märkligt nog syftar hon inte på de som gynnas av segregationen, utan på de som missgynnas av den.

Carin Jämtin blir provocerad av Sabunis artikel och skriver replik idag. På punkt efter punkt visar hon hur den borgerliga politiken missgynnat den typ av ”utanförskapsområden” som Sabuni säger sig värna. Det som är verkligt skrämmande är att det finns betydligt många fler exempel än de som tas upp i Jämtins artikel. Förutom att missgynnas av Vårdval Stockholm, urholkat socioekonomiskt tillägg och höjda a-kasseavgifter (läs mer om detta i artikeln) har Rinkeby drabbats av följande politiska beslut:

  • Det borgerliga styret i Stockholms stad sålde Rinkeby centrum till den brittiska fastighetsägaren Boultbee. Boultbee har sedan dess höjt hyrorna för de flesta handlare i Rinkeby centrum med 60-70 procent, enligt Rinkeby företagarförening. Hyreshöjningarna är svåra att klara av för många av de småföretagare och föreningar som finns i Rinkeby centrum, och som spelar en avgörande roll för livsmiljön i stadsdelen. Enligt Rinkeby företagarförening har flera företagare redan tvingats lämna sina lokaler som en direkt följd av hyreshöjningarna.
  • År 2008 flyttade den borgerliga majoriteten stadsdelsförvaltningen från Rinkeby till Kista. I samband med detta flyttade även Försäkringskassan, banken och Arbetsförmedlingen. De försvunna arbetstillfällena påverkade i sin tur kundunderlaget i de kvarvarande affärsverksamheterna starkt negativt. Mellan 2006 och 2008 försvann 409 arbetstillfällen i Rinkeby, en minskning på hela 19 procent. Det kan jämföras med att i Stockholms stad som helhet ökade antalet arbetstillfällen med 6 procent under samma period (statistikuppgifter från USK, ej på nätet).
  • I Rinkeby är medelförvärvsinkomsten inte ens hälften av vad den är för Stockholm i stort. Realinkomsten i Rinkeby har i princip legat still sedan 2001 (egna beräkningar på statistik från USK). Därför är det extra allvarligt att vi nu ser att realinkomsterna i Rinkeby sjunker, trots att de ökar i de flesta andra stadsdelar. Det är ingen slump, utan en följd av att politiska beslut som höjningar av a-kasseavgiften och försämringar av sjukförsäkringen. I Rinkeby har många fler gått ur a-kassan än i exempelvis innerstan, antagligen eftersom avgifterna höjts betydligt mer i de yrken som är vanliga i Rinkeby. Dessutom har befolkningen betydligt fler sjukdagar i Rinkeby än i tex innerstan, vilket gör att de drabbas hårdare av sänkningarna av sjukpenningen.

Socialdemokraterna lyckades inte bryta trenden mot ökade klyftor under sin regeringstid. Jag har flera gånger skrivit att jag ser det som socialdemokratins största misslyckande. Men man måste vara blind för att inte se att det som skett de senaste fyra åren i bland annat Stockholm saknar motstycke i modern svensk historia. Sossarna misslyckades med sin ambition att minska klyftorna: borgarna har inte ens en vilja att försöka. Tvärtom går deras politik ut på att ÖKA klyftorna.

Borgerliga bloggare som Gulan Avci och Den hälsosamme ekonomisten presenterar nån sorts försvar för detta. Jag läser och blir deprimerad:

”Om man tror att svenska språket inte är viktigt, att en del elever med invandrarbakgrund inte behöver lite mer hjälp i skolan för att klara studierna, att det inte behövs ekonomiska incitament, som arbetslinjen för att människor ska kunna stå på egna ben, att det inte behövs fler poliser i Rinkeby för att skapa trygghet i bostadsområdena, att bidrag löser alla problem, att samhällsorientering inte är viktig för att nyanlända ska få möjlighet att lära känna sitt nya land, att vi bäst bekämpar hedersförtryck genom att osynliggöra det. Ja, då kan man ju ta Carin Jämtin på orden”, skriver riksdagsledamoten Gulan Avci.

Vad säger man? Oj. OJ. Gulan Avci – det är alltså ditt parti i Stockholm som skurit i de socioekonomiska anslagen så att ”en del elever med invandrarbakgrund” fått mindre ”hjälp i skolan för att klara studierna”! Visste du inte det?

Och det här med ekonomiska incitament – vi ser alltså sjunkande realinkomster (till följd av sänkt sjukpenning och försämrad a-kassa) i Rinkeby nu, trots att de fortfarande stiger för Stockholm som helhet – på vilket sätt är det bra för människorna i Rinkeby? Arbetslösheten ökar mer i Rinkeby än i övriga Stockholm. Om nu ”ekonomiska incitament” – dvs sjunkande realinkomster – hade nån effekt skulle väl arbetslösheten tvärtom minska i Rinkeby just nu? Jag vill verkligen höra ditt svar här.

Jag skulle också gärna vilja att du, Avci, presenterade de förslag från Socialdemokraterna som säger att vi vill ha färre poliser i Rinkeby. Eller det förslag som visar att vi inom S vill osynliggöra hedersförtrycket. Eller att vi inte tycker att samhällsorientering är viktigt.

Den hälsosamme ekonomisten fastnar i sifferexercis och tror att socialbidragsutvecklingen är ett mått på hur klyftorna i ett samhälle utvecklas. Slarvigt. Bättre kan han nog, misstänker jag, men han vill inte. Om han ville skulle han ju seriöst diskutera varför vi ser sjunkande realinkomster i Rinkeby men inte i övriga Stockholm. Eller vad det spelar för roll för ett område som Rinkeby att staden flyttar hela stadsdelsförvaltningen och säljer centrumet med chockhöjda hyror till följd. Gör det dig något att 20 procent av arbetstillfällena försvann i Rinkeby medan det fortfarande rådde högkonjunktur? Gör det dig något att mer än hälften av de arbetslösa Rinkebyborna saknar a-kassa, samtidigt som att andelen är ca 20 procent i innerstan? Eller att Rinkeby vårdcentral tvingats halvera sin personalstyrka? Jag skulle verkligen, verkligen vilja höra dina svar här.

Bäst sammanfattas det nog av Peter Andersson, som illustrerar borgerlighetens förhållningssätt till ökade klyftor med följande exempel från verkligheten:

[När] moderaten, landstingskandidaten, ‘jämlikhetskämpen’ och bloggaren Maria Hagbom… reflekterar över de rödgrönas artikel om att minska klyftor och öka jämlikheten sätter hon en talande rubrik:

Blabla blabla blabla blabla!”

Japp, det är sant.

Sånt här gör mig ärligt talat så arg och trött att jag typ överväger att sluta bry mig. Det är för jobbigt. Folk är så j-a oseriösa. Men när jag känner så är det tur att man har poesin och Ingrid Sjöstrand:

Elda under din vrede
med maktens nyheter
Dämpa inte din smärta
över livet
som stjäls ifrån oss
Trösta inte din sorg
över världen
som våldtas inför våra ögon
Elda under din vrede

Nej, jag tröstar fan inte min sorg.

Andra bloggar om , , , , . Intressant och Netroots.

21 kommentarer

Under Borgerligheten, Klyftor, Storstaden

21 svar till “En politik designad för att slå mot Rinkeby

  1. Här ska f-n inte sluta bry´s så att säga! Elda på! 🙂

    pa

  2. Kenneth

    Det verkar som om ni i S ser dessa områden som biståndsorganisationer ser Afrika…
    Hjälp, hjälp, hjälp.
    Kanske det vore bra att göra tvärtom?
    Ställa krav?

    • Marika

      ”Ställa krav” betyder i det här fallet sjunkande realinkomster för Rinkebyborna, samtidigt som i princip alla andra stockholmare får höjda realinkomster. Nej, det tror jag inte är bra, inte för Rinkebyborna.

      Och vem har sagt nåt om ”hjälp”? Jag pratar om rättvisa.

  3. Ping: Den här typen av frågeställning… >> En politik designad för att slå mot Rinkeby « Storstad « Mia Ankarvall

  4. Lysande! Jag instämmer till fullo. Den moderatledda stadsdelsnämnden vill inte se vad som händer. Pratar mest om att värna välfärdens kärna. Samt berömmer sig om att vårdnadsbidraget fått så bra genomslag. Segregationen förstärks!

    • karin rönngren

      Staffan har så rätt. Jag är väldigt sorgsen och f-bannad över hur majori-teten har behandlat Rinkeby och vi som bor här under de sista 4 åren. Snart kommer väl bulldosers och jämnar oss med marken.

  5. Det är väl tre saker som behövs här.
    – En politik som riktar sig mot den segregation som beror på sjutti år av byggande av ensidiga enklaver.
    – En politik för full sysselsättning (eller överfull, som salig William Vickrey sa).
    – Samt lite facklig militans för att driva upp de normallöner som inte håller jämna steg med produktivitetsökningen – eller kanske ännu hellre driva ner de oskäligt höga löner vissa direktörer tillskansar sig. Nivån kvittar, det är skillnaderna som betyder något.

  6. Anna Kettner

    Hej
    Blev väldigt känslomässigt berörd av att läsa ditt inlägg. Det är så sällan jag läser nåt om Rinkeby där jag känner igen mig, min vardag, det jag ser. Men du! Bra!

    Ffa blir jag ofta så less på min egna kamraters slafsiga självspäkning. Som mest drabbar andra

    Det är inte sant att R har varit sig likt genom år och majoriteter. Vi har gjort en u-sväng. INTE så tydligt i sysselsättning – det politikområdet har vi aldrig rått på. Men allt det som stadsdelsnämnden rått över – där har det vart skillnad. Att vi byggde arbetsplatser i gamla bostäder – alla de jobb som försvann var slitsamt hitdragna

  7. Anna Kettner

    …äsch. Blev lite snabbt postat. Men iaf; Nä ofta har vi känt besvikelse på politik, även (s) på andra nivåer. Men vi (s) lokalt har inget att skämmas över, inte varit samma samma. Att skola/dagis haft mer pengar beror tex till större del på omfördelning inom lokal budget än större anslag uppifrån (så länge skolan var vår) Vi hade Sveriges bästa bibliotek när vi hade ansvaret, changerade då stan tog tillbaka dem

    Så en del av svaret om hur Rinkeby o våra systerområden ska få nå ”sina bästa stämningars längtan – ge oss makten. Låt oss styra själva

    Var rosenrasande Marika. Men vårda din glädje oxå. Det är lätt att bli förtvivlad. Tro mig, det har varit förfärligt att leva här och se. Men vi behöver varandra. Vi behöver varandras vrede och ilska

    Anna

    • Marika

      Tack Anna! Du har så rätt!

      Det som är frustrerande med politiken i Stockholms stad är att alla nyanser så lätt försvinner… jag inbillar mig att det är så mer än i andra (mindre) kommuner.

      Det går att göra så mycket genom att skruva lite i olika fördelningsnycklar – saker som får stor betydelse i praktiken men som är svåra att beskriva på ett lättfattligt sätt.

      Och precis som du är inne på spelar det ju stor roll var ansvaret för en viss fråga ligger, på stadsdelsnämnden eller centralt. Även det upplever jag är svårt att ”föra ut” på ett bra sätt. Det blir snabbt en icke-fråga trots att det har så stor praktisk betydelse. Men det blir lätt tekniskt och komplicerat när man försöker prata om det.

      • Kenneth

        Fördela från ”rika” områden till ”fattiga” gör ju bara att de som bor i de rika områdena får mindre pengar och det drabbar barnen DÄR. Det har ju redan satsats massor av pengar på dessa utanförskapsområden men det är ju lika jävligt ändå. Så prova nåt nytt!

      • Marika

        Kenneth,

        du har fel.

        Forskningen säger att ökade resurser spelar roll för elevers skolresultat i områden med svag socioekonomi. Däremot höjer de inte resultaten ytterligare i områden där eleverna redan är högpresterande.

        I de flesta skolor i innerstan och i välbärgade villaförorter i Stockholm blir i princip 90-100 procent av eleverna behöriga och medelbetygen är mycket höga.

        Läs Skolverkets sammanställning av denna forskning här:

        http://www.skolverket.se/sb/d/2573/a/17272;jsessionid=63EA71881402A6B449FF5E9912A91CD3

        eller min sammanfattning här:

        Till 40 procent förutbestämd

        Läs också Carin Jämtins artikel som jag hänvisar till. Sedan borgarna skar i det socioekonomiska tillägget har skolresultaten i Rinkeby sjunkit dramatiskt. Kollar man på tidigare statistik ser man att under det rödgröna styret 2002-2006 (då det socioekonomiska tillägget höjdes) så steg resultaten:

        År 2009 var 60 procent av eleverna i Bredbyskolan i Rinkeby behöriga till gymnasiet.

        År 2006 var andelen 75 procent.

        År 2002 var andelen 61,1 procent.

        Ser du mönstret?

        (Kolla själv här:

        http://siris.skolverket.se/portal/page?_pageid=33,90325&_dad=portal&_schema=PORTAL )

  8. Anna Kettner

    Den här har IS oxå Angår det dig kanske
    vad jag gör?
    Och vad jag tänker?
    Angår det mig kanske
    vad du gör?
    Och vad du tänker?
    Angår vi varandra kanske?
    Du och jag och alla vi
    som råkar leva här
    just nu
    Och som det hänger på hur det ska bli i världen
    Angår vi varandra kanske?
    Kanske det ja
    Kanske

    Nu ska jag sluta. Innan det blir riktigt ”spamigt”

  9. Ping: Peter Andersson - med rätt att tycka....: Vill vi göra något åt de växande klyftorna mellan människor? Del 2

  10. J

    Härligt inlägg! Det gäller för oss alla att elda på engagemanget, inte ge upp.

    Jag hoppas att S trycker upp Marikas punkter ovan på gigantiska plakat och använder i valrörelsen. Det tillsammans med statistik över valdeltagande mellan olika stadsdelar samkört med medelinkomst i stadsdelarna.

    Gör detta till valet då 90% av röstberättigade i Rinkeby slår näven i bordet och går till valurnan.

  11. utmärkt inlägg! bravo!

  12. Ping: Anders Borg – ett bländande sken som bedrar « Nemokrati

  13. Ping: 17 juli 2010 « essbeck

  14. Ping: 18 juli 2010 – Inget Littorin idag. « essbeck

  15. Hej Marika. Jag vet inte ifall detta är intressant men detta är något konkret när det gäller att skapa positiva trender i förortsområden.

    Hittade detta på BRÅs sida häromdagen. Lägger upp den här hos dig så du kan titta på det.

    http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=1044&module_instance=12&apropa=true&apropa=true

Lämna en kommentar