Kommunpolitik spelar roll

Såhär många sommarjobb ordnar kommunerna i Stockholms län i år:

Sammanställningen kommer från Sveriges Radio. Jag har markerat vilka kommuner som är sossestyrda. Skillnaden är uppenbar. I socialdemokratiskt styrda Nynäshamn, Södertälje och Sundbyberg får alla unga som visat intresse sommarjobb. I Botkyrka får 1000 personer sommarjobb, medan borgerligt styrda kommuner av ungefär samma befolkningsstorlek, som Nacka eller Haninge, inte ens klarar av en tredjedel av detta. Sigtuna fixar dubbelt så många sommarjobb som något större Tyresö. Ett uppseendeväckande stort antal kommuner – Danderyd, Ekerö, Norrtälje, Solna, Täby och Vallentuna – erbjuder bara en handfull platser (mellan 24 och 55) och, värst av allt – i Sollentuna och Vaxholm finns inte ett enda sommarjobb i kommunens regi.

Sveriges Radios sammanställning visar dessutom att påfallande många av de borgerliga kommunerna erbjuder färre sommarjobb i år än 2010. Antagligen har det att göra med att regeringen gjorde en tillfällig satsning på sommarjobb under valåret, en satsning som dock dragits in i år. Sossekommunerna i Stockholms län har gått in och täckt upp för regeringens indragna pengar. Detsamma gäller ytterst få av de borgerlig styrda kommunerna i länet. Och visst är det bra att Stockholms stad erbjuder upp till 4000 sommarjobb – men det är 8000 som sökt, och det bor 43000 unga i kommunen. Det räcker helt enkelt inte. Om Nynäshamn, Södertälje och Sundbyberg kan erbjuda alla som vill ett sommarjobb, då borde det faktiskt fungera i alla kommuner.

Läs gärna de socialdemokratiska kommunstyrelseordförande som bloggar i länet: Jonas Nygren i Sundbyberg, Anders Johansson i Sigtuna och Anna Ljungdell i Nynäshamn. Slutligen vill jag rekommendera Elofs topplista, en (alltför sällan uppdaterad) blogg av en person som kanske snart är nytt kommunalråd i Södertälje. Läs särskilt gärna det här inlägget: Topp fem över yrken jag aldrig kommer att utöva och det här: Topp fem över yrken som Marika ej kommer att utöva.

SR | DN | SvD | SvD | Intressant och Netroots.

23 kommentarer

Under Arbetsmarknad, Borgerligheten, Socialdemokraterna, Storstaden, Sundbyberg

23 svar till “Kommunpolitik spelar roll

  1. Leo

    Det hade varit intressant att korsköra ovanstående tabell mot sommarjobbslönerna i de olika kommunerna.

    Betalar (s)-kommuner rimligt också, eller ser det bättre ut i (m)-kommuner?

    • Marika

      Sundbyberg: 75 kr/h

      Nynäshamn: 55-75 kr/h (beroende på ålder) eller (på annan arbetsplats) enligt rådande kollektivavtal

      Södertälje: 66-81 kr/h (beroende på ålder)

      Sigtuna: 67-97 kr/h (beroende på ålder)

      Botkyrka: hittar ingen uppgift

      Kommunals rekommendationer för sommarjobb: För feriearbetande 16- och 17-åringar bör lön utgå med lägst 59 kronor per timme.
      För feriearbetande 18- och 19-åringar bör lön utgå med lägst 73 kronor per timme.

      Alla s-kommuner uppfyller detta och de flesta överträffar Kommunals rekommendationer.

  2. Är det hälsosamt att utgångspunkten är att kommuner ska ordna bekväma jobb till alla som fyller i en blankett i skolan utan att söka själva? Ingen tanke på hur de kan göra nytta eller vilka kvalifikationer de har, ingen uppmaning om att söka jobb hos privata arbetsgivare? Fyll i ett kommunalt formulär så kommer en kommunal byråkrat att anvisa dig till en sysselsättningsåtgärd som garanteras av närmaste sossepamp. Det känns som att vi curlar barnen rätt in på socialkontoret efter gymnasiet.

    • Marika

      För det första vore det bra om du läste på lite innan du kommer med kritik. De flesta s-kommuner gör detta i samarbete med näringslivet. I tex Sumpan kommer hälften av jobben från närings- och föreningsliv. http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Sundbyberg/Vart-politik/Senaste-nytt-fran-S-i-Sundbyberg/Alla-far-sommarjobb-i-Sundbyberg/

      I Botkyrka och Nynäshamn erbjuder kommunen möjlighet att bli sommarlovsentreprenör, se tex: http://bit.ly/kErVRe Detta sker efter intervjuförfarande.

      För det andra finner jag din attityd märklig. Att tycka att det är bra att unga arbetar är alltså att curla dem in till socialkontoret? Att ordna riktiga jobb är curling? Jag fattar faktiskt inte, vad är då detta om inte annat ett gigantiskt curlande i miljardklassen: https://storstad.wordpress.com/2010/09/08/varldens-dyraste-jobbpolitik/

      Av din mail/twitteradress att döma antar jag att du är Daniel Andersson, politisk sekreterare för FP i Linköping. Uttrycker du i din kommentar FP:s officiella ståndpunkt? Att sommarjobb=sysselsättningsåtgärder=en väg rakt in på socialkontoret?

      Jag har inte hört att FP i Nynäshamn, där de ingår i den styrande koalitionen tillsammans med S, skulle hysa dessa åsikter. Kanske bäst att jag frågar dem för säkerhets skull? Eller FP i Linköping?

      • Nej, jag uttrycker säkert inte FPs officiella ståndpunkt här. Jag är ingen webbaserad partimegafon, hur konstigt det än kan verka.

        Jag tycker att det är jättebra att unga får jobb. För egen del delade jag ut direktreklam. Inte jättekul på nyårsafton i halvmeterhög snö, men som barn till en ensamstående, deltidsarbetande och ofta sjukskriven dagisfröken var det så man fick göra för att få lite extra slantar. Inte riktigt som att ha föräldrar med statsrådslöner, liksom.

        Men för att ta det lite lugnt med påhoppen så har jag främst tre invändningar mot hur det i en hel del fall fungerar med kommunala sommarjobb:

        1. Man går till kommunen och begär en jobb och hoppas på att få det. Gå till en byråkrat och bli tilldelad en tjänst. Det ger en konstig bild av arbetsmarknaden. När man kommer ut i det verkliga livet handlar det om att utnyttja sitt kontaktnät och det blir allt vanligare att spontanansökningar leder till jobb. Andelen som får jobb genom att hänvisas något från AF är inte särskilt hög längre. Men i den kommunala fostran skickar man in en blankett och blir tilldelad en sysselsättning. Man får en felaktig bild av hur man söker ett jobb.

        2. Man söker och platser lottas eller garanteras, man behöver inte bevisa något. I verkliga livet handlar jobbsökande alltmer om att sälja sig. Visa upp bra meriter, visa upp en positiv attityd, göra bra ifrån sig på intervjuer etc. Att tidigt lära sig att sälja in sig kan vara värdefullt inför framtiden – men av någon anledning så lär vi ungdomarna att man får saker utan ansträngning och att man har automatisk rätt till något, oavsett kvalifikationer och personlighet. Man får en felaktig bild av hur man ser till att få jobbet man sökt.

        3. Sommarjobben skapas för att fylla ungdomarnas behov av en sysselsättning och för att få till en fin statistik, inte för att fylla arbetsgivarnas behov av personal. Det saknas ofta ett nyttoperspektiv i anställningen. Många ungdomar upplever därmed att de inte har ett jobb för att göra nytta utan för att de ska ha rätt till det, och att det saknas krav på att de ska leverera något. Det ger en jäkligt felaktig bild av hur det ser ut på en arbetsplats.

        Jag tror därmed att många kommunala sommarjobbssatsningar är kontraproduktiva. Ungdomarna får inte lära sig hur det fungerar att skaffa och sköta ett jobb på arbetsmarknaden, utan man får lära sig hur det funkar att ingå i en arbetsmarknadsåtgärd.

        Och ja, det finns säkert många exempel på kommuner där det ser annorlunda ut. Både Sumpan och Nynäshamn har väldigt kompetenta ledningar, så det skulle inte förvåna mig om de lyckats skapa konstruktiva program. Men det finns också många exempel på motsatsen, där kommunledningen har en kvot att fylla och tvingar förvaltningar att ta emot ungdomar som man faktiskt inte kan sysselsätta på ett vettigt sätt. Då blir det bara kontraproduktivt.

      • Marika

        Jag tror inte att människor till varje pris måste lära sig att konkurrera med varandra. Det är en grundläggande skillnad mellan borgerlig och socialdemokratisk människosyn. Jag tycker att alla människor förtjänar goda liv, oavsett vilka förmågor de har. Jag tror inte hellar att det sammanlagda välståndet i samhället blir störst genom konkurrens. Tvärtom tror jag den totala kakan blir större om alla hjälps åt. En bra början är att ge alla goda förutsättningar för att kunna jobba i framtiden. Sommarjobb i ungdomen är en sådan förutsättning.

        Eftersom alla har olika förutsättningar tycker jag dessutom att en av de viktigaste uppgifterna samhället har är att utjämna orättvisa skillnader. Barn väljer aldrig sina föräldrar, men det finns oerhört starka kopplingar mellan föräldrarnas utbildningsnivå, inkomst, klass etc, och hur det går för deras barn i livet. Samhällets uppgift är att se till att alla barn får en lika god start i livet. En utopi – javisst. Men så tycker jag.

        Att ge alla möjlighet till ett samhällsnyttigt sommarjobb är att utjämna de skillnader som finns mellan olika ungdomar beroende på vilka kontakter deras föräldrar har. Strängt taget är det framför allt så man får sommarjobb idag, genom kontakter – det är inte en meritokratisk process. Det är inte nödvändigtvis så att ”enbart de bästa” får sommarjobb om inte samhället skulle lägga sig i. Det kanske helt enkelt är de med rätt föräldrar. Men bortsett från detta: varför ska inte alla som klarar av att sköta ett jobb få en chans att skaffa sig arbetslivserfarenhet? Du tror väl inte att deras chanser att få jobb längre fram och bidra till samhällets tillväxt ökar om de aldrig haft ett jobb som unga?

        Bortsett från detta så stämmer inte heller din beskrivning av vad det innebär att kommuner garanterar jobb till unga. Det är inte så att alla får ett jobb tilldelat och sen behöver man inte anstränga sig. I flera av fallen finns det dessutom ett intervjuförfarande. I samtliga fall är det ett åtagande man gör, man gör ett riktigt jobb och förväntas följa de regler och förväntningar som alla andra arbetstagare i Sverige gör. Sköter man sig inte kan man inte behålla jobbet. Jag har fortfarande så ytterst svårt att förstå varför detta skulle vara förslappande eller leda till att en generation curlas in på socialkontoret.

        Sen är det ju fint att du backar och helt plötsligt berömmer sommarjobbssatsningen i tex Sumpan och Nynäs, men fortfarande kommer du med ospecifika anklagelser om oseriösa satsningar på annat håll. jag vet inte vad du syftar på. KOm gärna med konkreta exempel, vilka kommuner är det det handlar om och vilka konkreta jobb?

        Slutligen känner jag mig fortfarande förvirrad vad gäller FP:s officiella ståndpunkt, åtminstone FP i Linköping. Du är ju anställd för att jobba för dem, verkar konstigt för mig att du pratar om att sommarjobb=curlande in på socialkontoret om detta inte var något som FP i Linköping står bakom. Eller rättare sagt: Jag har själv jobbat som politisk sekreterare i ett antal år och har under den tiden bloggat om saker som inte nödvändigtvis mina uppdragsgivare tycker. Men tonläget är viktigt. Tycker man kan hålla retoriken på en mer konstruktiv nivå än dina liknelser om curling, sysselsättningsåtgärder och socialkontor. Särskilt när man genom sitt jobb faktiskt också representerar ett parti. INte minst av respekt mot de unga som i sommar får sitt första riktiga sommarjobb tack vare kommunala satsningar i s-kommuner.

    • Mattias H

      Daniel har rätt. Självklart ska barn inte curlas på detta sätt.

      De enda som ska curlas är företagarna. För att vara modern företagare behöver man inte övervinna några hinder eller klara någonting själv. Det där med att ha flera uppdragsgivare för att få f-skatt är för krångligt. Att få verksamheten att överleva utan fas3, lönebidrag, skattelättnader eller på avtalsenliga löner – ojoj. Och att på BARA sex månader klara att bedöma om någon provanställd ska få fortsätta – jag menar, vad begär såssarna av företagen egentligen?

      Därför fortsätter vi i Alliansen vårt oförtrutna arbete för Regelväxling: enklare för företagen, krångligare för vanligt folk.

  3. Ping: Den omänskliga utförsäkringspolitken måste stoppas nu! | LO Bloggen

  4. Mikael

    Vad bra att alla är garanterade jobb i Sumpan! Utan krav på utbildning eller andra kvalifikationer, det blir verkligen en morot för våra bästa ungdomar. Vilken utmaning! Låter lite som Sovjet och Nordkorea som har 0 % arbetslöshet… Och det gick ju bra för de länderna.

    • Marika

      Osakliga jämförelser med random diktaturer hör inte till den typen av kommentarer jag brukar godkänna (se kommentarspolicyn). Nu gör jag ett undantag eftersom jag finner det fascinerande att så pass många (har även haft denna debatt på Twitter) verkar tycka att det är en helt sjuk politik att se till att unga människor får riktiga jobb.

      Man bara ja, politiken är verkligen till för att göra livet svårt för människor. Allt som är bra – som ger unga referenser, meningsfull sysselsättning, egen lön och dessutom bidrar positivt till BNP, mm – måste ju per definition vara dåligt. Rent av totalitärt. Rena Nordkorea!

      Det är mycket med mänskligheten jag aldrig kommer att förstå mig på.

  5. Nikan

    Det borde vara självklart att ungdomar får komma in i ”gemenskapen” tidigt. Fast det baseras ju på solidaritet…är ju såå förlegat….piska eller morot är visst det enda som gäller i ett elitistisk individ samhälle.

  6. Det handlar inte så mycket om människosyn eller om att förtjäna det ena eller det andra. Det handlar om att det i verkligheten ofta är många sökande till varje utlyst tjänst och om att många arbetslösa ungdomar får sina första jobb genom att söka jobb som inte ens utannonserats, genom att vara på hugget. Initiativtagande och framåtanda brukar uppskattas av arbetsgivare. Det handlar om att förbereda ungdomarna för verkligheten och öka deras chanser att få ett jobb efter studierna.

    Dock är det intressant det du skriver om bakgrund. Har du sett någon undersökning kring detta just för sommarjobb, framför allt hos privata arbetsgivare? Min spontana gissning är att barn till LO/TCO-medlemmar är överrepresenterade – barn mer välutbildade/välbetalda föräldrar behöver inte extrapengar, barn till sämre utbildade eller invandrare har ofta inte kontakterna. Vet du hur det ligger till?

    Angående min beskrivning av vad det innebär: det vi båda vet är att det varierar oerhört mycket. Det finns väl drygt ett par hundra kommuner som erbjuder unga sommarjobb. Jag har definitivt ingen detaljkoll på hur det ser ut i exempelvis Sumpan och Nynäs. Det jag skrev är att det mycket väl kan fungera bra där. Såväl Jonas Nygren som den tyvärr försvunne Ilija Batljan är briljanta politiker och Sumpan är i många avseenden en av Sveriges bäst skötta kommuner. Det är knappast förvånande ifall de har hittat ett bra system.

    I min gamla hemkommun Katrineholm är det, eller var åtminstone för några år sedan när jag var aktiv i kommunpolitiken, tvärtom: föreningar och förvaltningar mer eller mindre tvingades på ungdomar, och fick heltidsresurser även om de bara hade sysselsättning för någon timme om dagen. Det skickar definitivt fel bild av arbetslivet till ungdomar. Min gissning är att det finns många andra liknande exempel. Förra årets sista minuten-satsning på sommarjobbsplatser innehöll förmodligen en hel del såna platser i och med tidspressen.

    Observera vilka ordval jag använt. Jag har aldrig påstått att sommarjobb är dåliga – tvärtom är det jättebra. Jag har aldrig påstått att alla kommunala sommarjobb är dåliga – många av dem är jättebra. Det jag har vänt mig mot är inställningen att så många som möjligt ska tryckas in i det för deltagandets egennytta oavsett innehåll – ungefär samma synsätt som alltför många har till arbetsmarknadsåtgärder. När siffran ska höjas och man skakar fram fel typ av aktiviteter lär det öka risken för fel typ av sysselsättning. Jag är också rätt tveksam till den ensidiga fokuseringen på kommunala sommarjobb – ett sommarjobb på ett företag är sannolikt betydligt mer värt än ett kommunalt jobb med tanke på de framtida anställningsmöjligheterna. Men de ingår väl inte i dina siffror.

    För att avsluta ett alldeles för långt inlägg blir jag fruktansvärt trött av din inställning till politisk debatt. Hela den där attityden att man utåt bara får läsa innantill från centrala program och pressmeddelanden gör politiken oerhört fattig. Det är skillnad på pressmeddelanden/debattartiklar i partiets namn och en vanlig diskussion. De socialdemokratiska politiker som vågar resonera mer fritt på bloggar och liknande är ofta väldigt intressanta och lärorika – men de programtrogna som bara återupprepar partiets hållning blir oerhört trista. Det är sunt för svensk politik att allt fler intelligenta socialdemokrater frångår ”enighet utåt”-paradigmen och börjar diskutera mer fritt. Det utvecklar förhoppningsvis oss alla.

    • Marika

      Att såväl sommarjobb som reguljära jobb ofta tillsätts genom kontakter är inte detsamma som att det är barn till SACO-medlemmar som sommarjobbar (huruvida det är så vet jag inte). LO-arbetare har också kontakter och LO-jobb tillsätts också via kontakter – jobbar pappa på bruket är det sannolikt att även sonen/dottern kan få jobb. Att jobb generellt ofta tillsätts genom kontakter är välbelagt: http://www.dn.se/ekonomi/kontakten-ger-jobbet?rm=print

      Och det här med kontakter är inte jämnt fördelat i befolkningen. Som du själv är inne på.

      Sen har jag ju redan varit inne på detta, men en hel del av kommunernas satsningar handlar om ett samarbete med närings- och föreningsliv. Särskilt Nynäshamn har varit föregångare här. Genom ett aktivt arbete har man interagerat med näringslivet och på så sätt lyckats skaka fram fler sommarjobb än vad som annars skulle ha varit fallet. Det sker bla genom att kommunen subventionerar delar av lönen om den private arbetsgivaren inte klarar hela kostnaden. Sen delar jag iofs inte din syn att ett jobb inom kommunen skulle vara mindre värt. Det tycker jag är en märklig nedvärdering. Det finns få jobb som är så viktiga som att jobba inom vården, skolan och omsorgen…

      Slutligen håller jag med dig om att politisk debatt blir fruktansvärt tråkig om man bara håller sig till pressmeddelanden. Jag om någon är medveten om detta. Läs min blogg så ser du att jag själv inte direkt har förhållit mig till mitt eget parti på det sättet. Men som en upplysning så kommer man, oavsett vad man själv tycker om det, att uppfattas som att man representerar den man är anställd av. Läs SvD:s ledarsida så kommer du se att jag själv titt som tätt blir citerad som representant för den socialdemokratiska partiledningen (för saker jag skrivit innan jag ens började jobba för denna).

      ´Jag kommer alltid att tycka att man även som politisk tjänsteman får uttrycka egna åsikter. Men man ska vara väldigt medveten om att det man säger också kommer att klistra på den man får sin lön av.

      • Jag tror att du måste ha läst fel, ang. det du skriver i början. Jag tror som sagt att barn till LO-arbetare med fast jobb är överrepresenterade bland de ungdomar som får sommarjobb hos privata arbetsgivare. Men jag förstår att du inte har sett några siffror kring just det – det är möjligen inte det mest spännande forskningsområdet. 🙂

        Det du skriver om samarbetet med näringslivet tycker jag om sagt låter intressant. Det tyder på en genomtänkt idé kring sommarjobben, inte bara en vilja att dryga ut siffrorna. Det ensidiga fokuserandet på fler sommarjobbsprogramplatser blir lite som att kräva fler utbildnings- och praktikplatser för arbetslösa och inte skilja på Fas 3, yrkeshögskola och komvux. Fler sommarjobb för ungdomar är bra, allt annat lika, men jag tror att platshetsen riskerar urholka såväl kvalitén som ge ett system som sänder fel signaler om man inte arbetar aktivt med de delarna.

        Känner du inte alls igen dig i min bild av att sommarjobbsinsatserna i en hel del kommuner blir nåt slags ”nödvändigt ont” för ledningen, något som ingen riktigt orkar bry sig om, men som ändå måste genomföras, och att lösningarna därmed blir halvmesyrer?

        Det jag syftade på med att sommarjobb hos privata arbetsgivare sannolikt är mer värt än sommarjobb hos kommunala är att jag gissar på att möjligheterna till sommarjobb senare, eller till fast tjänst, torde vara större hos privata. Hos kommuner är det vanligt med att de specifika sommarjobbsprogrammen gäller för personer i vissa årskurser och liknande, medan privata arbetsgivare sannolikt är mer villiga att ta tillbaka samma person under flera somrar. På samma sätt är det förmodligen mer sannolikt att ett jobb hos en privat arbetsgivare inom exempelvis tillverkning eller handel leder till en tillsvidareanställning efter gymnasiet. Möjligt undantag skulle väl kunna vara för personer på vård- och omsorgsprogrammet och tillhörande sommarjobb inom omsorgen.

  7. Marika

    Jag tolkade det du skrev om bakgrund och sommarjobb som en sorts invändning mot att kommuner erbjuder sommarjobb för att utjämna livschanser. Du föreslår att sommarjobb skulle vara vanligare bland LO/TCO-barn, och då menar jag bara att så skulle det kunna vara (vet inte), men det innebär ju inte att det inte finns problem med att sommarjobb fördelas efter kontakter snarare än efter förmåga. Även om LO/TCO-barn skulle vara överrepresenterade bland sommarjobbarna finns det fortfarande en viktig uppgift i att erbjuda sommarjobb till dem som inte har kontakter, och som därmed riskerar att få en sämre start på sitt vuxna arbetsliv.

    Jag känner inte igen mig i att sommarjobb skulle vara ett nödvändigt ont för att uppfylla en viss kvot. Men jag känner förstås inte till alla satsningar som finns i landet. Det är klart att det måste vara meningsfull sysselsättning, men jag tror inte det är så svårt att fixa. Till viss del kan ju unga, särskilt senare delen av gymnasiet, gå in som rena semestervikarier. Problemet generellt i kommunal verksamhet är knappast att det saknas arbetsuppgifter.

    Håller fortfarande inte med dig om privata vs offentliga arbetsgivare. Offentliga arbetsgivare behöver också nyanställa. Inte minst nu när pensionsavgångarna kommer att vara mycket stora i offentlig sektor de kommande åren, så stora att arbetskraftsbrist hotar. Det är definitivt ett problem som borde få större uppmärksamhet…

    • Visst är de kommande pensionsavgångarna ett problem, men i offentlig sektor kommer det väl framför allt skapa en ökad efterfrågan på kvalificerad personal? Visserligen har jag för mig att det i Stockholm efterfrågas till och med outbildade vårdbiträden, men i övriga landet föredras undersköterskor, nästan alla jobb inom såväl skola som omsorg kräver akademisk examen, inom administrationen ska det numera helst vara akademiker, fritidsverksamhet kräver akademiker… Hur många rekryteringar, som inte är säsongsjobb eller omsorgsjobb med avklarat omvårdnadsprogram rekryteras egentligen varje år? Nu uppvisar jag kanske en alltför stor okunskap, men må så vara!

  8. Jo, jag är medveten om problemet med såväl yrkesutbildade som när det gäller vård/omsorg. Det jag funderade över var just hur många rekryteringar som kommuner kommer att göras av personer med enbart gymnasieutbildning, där området inte är vård/omsorg.

    • Marika

      Vet inte, men äldreomsorgen svarar för ungefär en tredjedel av kommunernas personal, och skolan (inkl förskola) en tredjedel. Den första kategorin är i första hand personer utan eftergymnasial utbildning och den andra personer med högre utbildning. Den sista tredjedelen är blandad men det handlar till stor del om jobb som inte kräver högskoleutbildning, tex diverse administrativt arbete.

  9. edvinalam

    En notering. Jag sitter i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sollentuna och vi har en sommarjobbssatsning för ungdomar i kommunen. Vi finansierar 50 procent av lönekostnaderna, dock måste ungdomarna själva gå ut och söka jobben. Dessutom är det ganska onödigt med kommunalt finansierade sommarjobb om det nu är så att ungdomsarbetslösheten i kommunen ändå är låg. Vi kan ta en jämförelse mellan två likvärdiga kommuner; Sundbyberg och Solna. Sundbyberg har fler sommarjobbplatser men högre ungdomsarbetslöshet än Solna.

    • Marika

      Ok, tack för upplysning. Iofs måste ungdomar söka jobben själva i alla s-kommuner också. Det är INTE så att alla unga blir tilldelade ett jobb automatiskt. Hur många jobb finansierar ni i Sollentuna?

      Ungdomsarbetslösheten är förvisso högre i Sumpan än i Solna – ungefär dubbelt så hög. Sundbyberg erbjuder dock åtta gånger fler sommarjobb än Solna. Med tanke på att Solna är ungefär dubbelt så stort som Sumpan är skillnaden ännu större än så – relaterat till befolkningsstorlek erbjuder Sundbyberg ca 16 ggr fler sommarjobb än Solna! Samtidigt som ungdomsarbetslösheten ”bara” är ungefär dubbelt så hög.

      Ps. Det finns just nu 184 arbetslösa unga i Solna. Antalet sommarjobb där räcker alltså inte ens till en tredjedel av dem. Plus att sommarjobbockså är tänkt att gå till personer som går i skolan under terminerna och alltså inte ingår i arbetslöshetsstatistiken…

  10. Ping: Sommarlov och Sommarjobbens lovsång « byanki

  11. Hej länkar till min blogg där din blogg nämns, http://byanki.wordpress.com/. Tar mig tid framöver att läsa mer av det du skriver. Toppdag! Ann-Cgristin L Frickner

Lämna en kommentar