90-talet är länge sen

Skriver gästkrönika på Aftonbladets ledarsida idag:

”Plötsligt händer det: I en diskussion om det kommersiella utbudet i länets gallerior konstaterade det äldre, moderata kommunalrådet sorgset att ”mångfald tenderar ofta att leda till enfald. Och likriktning”. Det var som om tiden stod stilla en stund. Kanske var det bara jag som märkte det. Efteråt fortsatte konversationen som om ingenting hänt.

Han var kommunalråd i någon av alla de Stockholmskommuner som under borgerligt styre länge experimenterat med att införa allt fler marknadslösningar inom välfärden. Det han sa var i princip: det jag trott på har inte besannats. Min politiska övertygelse ledde oss fel.”

Läs hela här! Bör dock poängteras att detta skrevs före Håkan Juholts linjetal, i vilket han utlovade ungefär exakt en sådan utvärdering som jag och många andra efterlyst. Gränsdragningen mellan demokrati och marknad var i själva verket det övergripande temat i hela hans tal. En ny inriktning, en hoppingivande inriktning.

Rekommenderar också Marie Demker om just marknad och demokrati, samt med en läsvärd kommentar om de hopplösa politiska så kallade analyser som gjorts av linjetalet av diverse mediala experter. Politiska kommentatorer alltså – de flesta av dem har inte fattat någonting av vad Juholt faktiskt sa, det är helt uppenbart. Men det är ju som vanligt. ”Inga nyheter”, är en vanlig kommentar – men som sagt, då har man verkligen inte förstått. Det fanns massor med nyheter. Men man måste fatta socialdemokratin och det politiska läget i allmänhet för att fatta vad som var nytt. Talet finns för övrigt här. Även Björn Johnson skriver läsvärt om problemet med de politiska kommentatorerna.

Läs också Carin Jämtin om vinster i vården – skattepengar i fel fickor, Johannes Åsberg om stadspolitik och Vi har räknat på det här med en hårresande graf över sambandet mellan skolresultat och medelinkomst, samt LO-tidningen som förklarar problemet med PPM-valet. Tycker slutligen att det är mycket synd att Calle Fridén slutar blogga – särskilt av de skäl han anger.

AB | DA | Intressant och Netroots.

20 kommentarer

Under Marknad vs demokrati

20 svar till “90-talet är länge sen

  1. På många sätt ett lysande tal av Juholt. Men – det är bara alltför tydligt att han inte kan gå utanför fyrkanten. Han sitter fortfarande fast i föreställningen att det var rätt att skära ner och göra 10% arbetslösa 1994. Att det är god ekonomi att folk sitter och gör ingenting. Med andra ord: Wigforss är fortfarande lika bortglömd:
    ”Ju svårare krisen blir, ju mera arbetslösheten växer, desto mindre blir inkomsterna i hela samhället, desto mera måste alltså kravet på sparsamhet skärpas, och desto omöjligare skulle det bli att sätta i gång arbeten. Inför den växande arbetslösheten skulle medborgarna alltså bekymrat men undergivet säga till varandra: Vi är för fattiga för att kunna arbeta. Och ju fattigare vi blir, desto mindre har vi råd att arbeta.
    Det finns inget folk med sitt sunda förnuft i behåll, som i längden kan slå sig till ro med en ekonomisk visdom av detta dårhusmässiga slag.”

    • Marika

      Jag håller verkligen inte med. Det var en ekonomisk kris som gjorde folk arbetslösa och de nedskärningar som gjordes i kölvattnet av den krisen var helt nödvändiga.

      • AA

        Marika,

        Du skriver att nedskärningar var helt nödvändiga. Som konsekvens av de nedskärningar som skedde fick vi allt fler långtidssjukskrivna – en konsekvens av det är allt hårdare regler och allt hårdare lagar som satts in med udden mot sjuka och handikappade och funktionshindrade. Anser du att det var helt nödvändigt att allt färre personal inom offentlig sektor fick en allt högre arbetsbelastning med resultatet att kostnaderna för samhället i slutändan blev allt högre när allt fler slet ut sig.

        Jag har länge uppskattat det du skrivet och sett det som en frisk fläkt med någon som kan komma med andra perspektiv och vara mycket väl påläst. Här verkar det dessvärre som att du har börjat sätta partiet framför människan. Dvs försvaret för partiet och de beslut som partiet har fattat blir viktigare än att se vilka konsekvenser politiken leder till.

        Läs och begrunda. Människor som lever i samhället varav många lever i utsatthet behöver stöd. Det är inte bara nytt namn på ett part eller en regering det är en politik som har en helhetssyn där man skapar ett samhälle där alla människor har rätt att behandlas med respekt och som samhällsmedborgare. Sjuk som frisk. Det klimat som gör sig allt mer tydligt idag är att sjuka personer kan behandlas hur illa som helst. Politiker har ställt sig på den starka människans sida medan kyrkan får gå in och värna de utsatta.

        Ställ frågan – hur kunde vi låta det här ske.

        2002-05-11

        Utbrända, utslitna, utskämda!
        Margareta Norlin om rovdriften på offentliganställda

      • AA

        2002-05-11

        Utbrända, utslitna, utskämda!
        Margareta Norlin om rovdriften på offentliganställda

        http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article72820.ab

  2. En fantastisk massa av de som blev arbetslösa blev det pga offentliga nerskärningar.
    Stat, kommuner och landsting gjorde alltså folk arbetslösa av ekonomiska skäl. Vi hade inte råd att låta dem arbeta. En dårhusmässig ekonomisk visdom, enligt Wigforss.

  3. Ping: Gamla älskade barn… « Ett hjärta RÖTT

  4. Peter

    Om man genom skattesänkningar och oansvarig finanspolitik till fördel för dom rika har skapat ett underskott känns det inte så schysst att låta vanligt folk betala för festen med arbetslöshet.
    Är det inte typiskt för socialdemokratisk politik att våga gå med underskott vid kriser för att rädda arbeten?
    I ett välfärdssamhälle med vettig A-kassa och kostnader för arbetsmarknadsåtgärder m.m. är det väl inte heller så stor skillnad mellan att ha anställda eller att låta dessa vara arbetslösa. (typ 90% ? )

    • ”Är det inte typiskt för socialdemokratisk politik att våga gå med underskott vid kriser för att rädda arbeten?”

      Underskott i nationens affärer med sina medborgare är inget konstigt, ett offentligt underskott är ett lika stort överskott hos medborgarna. Omvänt så är ett offentligt överskott ett lika stort minus hos medborgarna. I det senare fallet är det bara ett överskott mot utlandet som kan rädda medborgaren från fattigdom när staten plundrar dem. Vad som gjort att det inte blivit värre än det varit här är våra permanenta stora överskott mot utlandet, tyvärr hamnar det mesta av detta inte i fickorna på folk i gemen utan på > 10% av den privata sektorn, resten får skuldsätta sina bostäder allt mer för att betala statens sjukliga längtan efter överskott i sina affärer mot medborgarna.

      US federal deficit 1910 – 2010

      Som vi kan se blir man varken fattigare eller hamnar i misär om man i närmast har permanenta underskott i affärerna med medborgarna.

  5. Ping: 108 läkare dömer ut Reinfeldtregimens nya sjukregler! | LO Bloggen

  6. Ping: ”Tillväxt är en förutsättning för välfärd” – vad betyder det? « Rebella unga S-kvinnor

  7. Ping: Sommarjobb till alla unga i Bromma

  8. Hej Marika! Nyheten nådde mig nyss om ditt nya jobb. Vi har ju aldrig setts men jag följer det du skriver och tycker att Juholt har gjort en helt strålande rekrytering! Lyllos honom. Åsa

  9. Ping: Regeringen fortsätter sitt staplande av otydliga undantag i sjukförsäkringen | LO Bloggen

  10. Och vad Juholt än sade, så valet av Waidelich som ekonomisk talesman säger allt – nämligen att ingen förändring inom S är att vänta. När Waidelich förklarar att Kjell-Olof Feldt är hans idol, då ger jag bara upp om S.

    • Marika

      Det tycker jag är en förenklad analys. Jag tror att det kommer att hända mycket inom S framöver. Och att Kjell-Olof Feldt är någons idol har jag svårt att se något större problem med. Jag håller inte med om allt Feldt stod för, men en rasande skicklig politiker var han, som åstadkom en mängd bra saker.

  11. Marika:
    Nu gör du mig mycket besviken på dig. Skicklig politiker, kanske det, men någon skicklig finansminister var han inte.

  12. Ping: Vård, skola och omsorg vinner inga val | Högbergs Tankar

Lämna en kommentar