Äntligen nationalekonomi för vänstern

Jag har fått ett ex av boken i min hand!

Läs mer och beställ den här. Kan även köpas exempelvis här och här.

Och det här handlar den om – från baksidan:

Kan nationalekonomisk teori användas för att argumentera för värden som jämlikhet och en ambitiös välfärd?

I det offentliga samtalet presenteras ofta nationalekonomisk forskning på ett onyanserat sätt som kan ge intrycket att mindre statliga regleringar och mer privata lösningar är vetenskapens universalverktyg. Den här bilden gör dock inte nationalekonomin rättvisa.
Nationalekonomin är ett brett forskningsfält och långt ifrån så ideologiskt enkelspårig som många verkar tro. I själva verket kan den nationalekonomiska forskningen användas för att försvara såväl aktiv jämställdhetspolitik och små inkomstklyftor som en ambitiös offentlig sektor. Men hur ser dessa nationalekonomiska analyser ut?

I Nationalekonomi för vänstern får läsaren på ett intresseväckande sätt bekanta sig med nationalekonomins röda sida. Boken behandlar såväl nationalekonomins grundbegrepp som modern ekonomisk forskning och går både att läsa av den som redan är bevandrad i nationalekonomisk teori och den som är ny inför ämnet.

Författare:

Emma von Essen
Peter Gerlach
Niklas Jakobsson
Dany Kessel
Daniel Lind
Marika Lindgren Åsbrink
Erik Mohlin
Ola Pettersson
Eva Ranehill
Per Sonnerby
Karl Walentin
Robert Östling

Intressant och Netroots.

9 kommentarer

Under Ekonomi

9 svar till “Äntligen nationalekonomi för vänstern

  1. Den måste jag skaffa mig!
    Tack Marika!

  2. Synd bara att namnet har så sekteristiska konnotationer. Det finns en tidskrift som heter Real World Economics – ett bättre namn på vad det är fråga om, tycker jag.

    • Abacus

      Tror du inte, Jan, att det kan vara bra att man är tydlig med att nationalekonomi kan ses ur olika perspektiv?
      Tänker skaffa boken, den är nog lärorik 🙂

  3. Jo men det är just vad folket bakom Real World Economics poängterar. De skulle absolut inte vilja klumpas ihop bakom nån vänsteretikett – men de är jävligt tydliga med att nationalekonomins mainstream (neoklassiska formelövningar som utgår från economic man och alltings utbytbarhet) har bidragit till katastrof för världen och i synnerhet för dess 99% mindre privilegierade.

    Jag vidhåller att ”vänster” smakar sekterism och bidrar till att upproret blir snävare än nödvändigt.

  4. ”Vänster” var från början inte associerat med sekterism, men har kanske blivit det.
    Håller nog med, att en sån här bok inte borde haft ”Vänster-” i själva titeln. Men det ska bli intressant att läsa!

  5. ”Vänster” betydde från början dom som satt till vänster om talmannen i franska nationalförsamlingen. I sig inget sekteristiskt med det. I bestämd form, ”vänstern”, har det dock tyvärr fått en lite inkrökt smak, lite av kotteri.

    Men det avgörande argumentet är att upproret mot den neoklassiska doktrinarismen borde vara en angelägenhet för en mycket bred majoritet som omfattar även konservativa och liberaler. Se t.ex. denna lysande artikel av den norske ekonomen Erik Reinert: http://www.respublica.no/Artikler/Utdoedd-kriseforstaaelse

  6. Olof Johansson-Stenman

    Som professor i nationalekonomi tycker jag att namnet är alldeles utmärkt och informativt, och inte alls sekteristiskt. Hoppas den får en stor spridning. Däremot vore jag orolig om man hade satt likhetstecken mellan ”alternativ teori” och vänster, vilket man ju inte alls verkar ha gjort här. Jag råkar känna till att flera av författarna är utomordentligt kompetenta inom sådant som anses förhatligt hos många med kopplingar till Real World Economics, t ex avancerad matematisk modellering och spelteori. Jag hoppas boken får en stor spridning.

  7. Ping: Inrätta Arbetarrörelsens Humanistiskt-Samhällsvetenskapliga Råd | Lena Sommestad

  8. Här genomför Stefan de Vylder en vänlig sågning – jag saknar ilskan över världens tillstånd, säger han. Dock verkar han tycka att Marikas kapitel hörde till de bättre.

    Stefan de Vylder: Nationalekonomi för vänstern

Lämna en kommentar