240 000 LO-kvinnor jobbar ofrivillig deltid

Ofrivilligt deltidsarbete är en klassfråga, men också en fråga tydligt kopplat till kön. Hälften av LO:s kvinnor arbetar deltid, mot 25 procent av SACO:s kvinnor. Bland ej fackligt anslutna arbetarkvinnor är andelen ännu högre: 68 procent av dem jobbar deltid.

Samtidigt som deltiderna är absolut vanligast bland arbetarkvinnorna, så är också andelen ofrivilligt deltidsarbetande allra högst bland dem. 66 procent av de deltidsarbetande LO-medlemmarna vill egentligen jobba mer. Det motsvarar en tredjedel av alla LO-kvinnor i hela Sverige. Det vill säga 240 000 personer.

(Bilderna härifrån.)

Den borgerliga regeringens svar på detta var att försämra reglerna för att få a-kassa om man är deltidsarbetslös. Idag kan man bara få det i 75 dagar, mot tidigare 300 dagar. Detta är förstås något som drabbar de ofrivilligt deltidsarbetande kvinnorna särskilt hårt. I december 2009 förlorade 5500 medlemmar i fackförbundet Kommunal möjligheten att deltidsstämpla. När Kommunal följde upp vad som hänt med dem visar det sig att 71 % av de som förlorat sin a-kassa fortfarande arbetar deltid, men nu alltså har en lägre månadsinkomst än tidigare. 12 procent har istället blivit arbetslösa på heltid. Bara 1 procent har fått ett heltidsarbete.

Jag antar att tanken bakom just denna försämring av a-kassan var att fler skulle få heltidsjobb. Men resultatet har istället blivit att enskilda människor antingen får gå ner i inkomst, eller till och med tvingas bli heltidsarbetslösa. För vilken arbetsgivare fixar en heltid av en deltid bara för att arbetstagaren inte får stämpla på deltid längre? På vilket sätt blir heltidsjobben fler av att enskilda människor får sämre ekonomi?

Det finns ett annat sätt att tackla problemet. Kommuner och landsting är två av de största bovarna när det gäller att utnyttja deltidsanställningar. Bland Kommunals medlemmar jobbar 48 procent deltid. En majoritet (hela tre fjärdedelar) av dem vill egentligen jobba mer än de gör. Så varför tar helt enkelt inte kommuner och landsting sitt arbetsgivaransvar och ser till att fixa heltider? Särskilt som utvärderingar visar att det faktiskt är ett sätt att spara skattepengar på. Nynäshamn, under ledning av Ilija Batljan (S), har gjort precis det. Andra S-styrda kommuner som också beslutat om att heltid ska vara en rättighet för kommunens anställda är bland annat Upplands-Bro och Sundbyberg. Men ambitionerna är större än så:

Socialdemokraterna i Stockholms läns alla 26 kommuner och i landstinget lovar att de i alla kommuner där de vinner valet i höst kommer att erbjuda samtliga anställda rätten att arbeta heltid.

Det är ett så himla bra löfte som gör mig extremt stolt över att vara sosse. Läs mer om detta på SvD Brännpunkt!

Att göra heltid till en rättighet i kommuner och landsting är ett första, viktigt (och oerhört visionärt!) steg. I längden hoppas jag förstås att även näringslivet ska ta sitt ansvar, så att heltid blir en rättighet oavsett var man jobbar. Deltiderna är många även i andra branscher än de kommunala, framför allt inom handeln.

(Bild härifrån.)

Och vad tror du är bäst för att ge fler som vill jobba heltid möjligheten till det? Ett löfte från kommunpolitikerna om heltid – eller försämrad möjlighet att deltidsstämpla?

Det är de två alternativ som erbjuds. Du bestämmer den 19 september.

Uppdatering 100625: Idag skriver Per Schlingmann och Sten Nordin mfl en replik till Stockholmssossarna. Artikeln är ett utmärkt exempel på hur dagens Moderater gärna sitter på två stolar samtidigt: de säger dels att ”detta gör vi Moderater redan” (eh, nej) och dels ”Sossarnas förslag är jättedåligt”. Sen drar de fram ekonomiargumentet som huvudinvändning: heltid är helt enkelt för dyrt. (Dyrt för vem? undrar jag då. Dagens ofrivilliga deltider är dyra – för alla de som drabbas av dem.) Det är lite tröttsamt, eftersom det helt enkelt inte stämmer att det är dyrare med heltider än deltider. LÄS PÅ!

Många andra har skrivit om detta – läs särskilt gärna Ulrika Falk och Alexandra Einerstam och Johan Sjölander samt Peter Andersson. AB.

Andra bloggar om , , , , , . Intressant och Netroots.

26 kommentarer

Under Arbetsmarknad, Kön, Socialdemokraterna

26 svar till “240 000 LO-kvinnor jobbar ofrivillig deltid

  1. Roger

    Törs du svara på denna fråga?

    Om 10 kvinnor som idag arbetar deltid (säg 50%) går upp i heltid – hur många av deras deltidsarbetande kollegor måste då kommunen göra sig av med för att inte lönekostnaderna totalt ska öka?

  2. Det är ett så himla dåligt löfte att det gör mig mörkrädd.

    Har du reflekterat över vad kostnaden blir? Hur mycket extra måste skatten höjas för att man ska kunna erbjuda hundratusentals halvtidare en heltid som det vare sig finns budget eller patientunderlag för?

    Vi skulle få en dyrare och mindre effektiv vårdapparat.

    Att det fungerar på enstaka håll är irrelevant – på andra håll kan det klappa ihop fullständigt och leda till uppsägningar och att kvinnor tvingas ut på a-kassa för att de som inte kan ta en heltid måste göra plats åt de som vill.

    Dessutom är faktiskt timanställningar och deltidsanställningar ett bra sätt för nyutbildade att få in en fot på arbetsmarknaden. Det här sopiga förslaget kommer att göra det svårare att anställa ny personal, då man inte kan anställa någon på halvtid utan att vara beredd att personen kommer att kräva heltid.

    Självfallet är det 100% självklart att en arbetsgivare måste kunna anställa på halvtid om man bara har behov av en halvtidstjänst.

    Lösningen är inte att tvinga fram detta, utan att jobba med ständiga förbättringar, kommunicera med personalen och försöka tillmötesgå deras önskningar så långt som möjligt.

  3. Dessutom kanske du skulle reflektera över hur många män inom tillverkningsindustrin som ofrivilligt jobbar heltid. I industrin är det ofta inte en möjlighet att jobba deltid pga skiftarbete – därför är det inte helt relevant att jämföra.

  4. Dany

    Haha, precis det jag håller på att skriva i min rapport nu.

  5. Marika

    Till er som undrar över kostnaden rekommenderar jag som sagt den utvärdering som gjorts av Nynäshamn-försöket: http://www.dn.se/debatt/heltidsjobb-i-kommunerna-ger-alla-battre-ekonomi-1.991789

    (jag ser av besöksstatistiken att ni ännu inte tagit del av denna utvärdering, vilket onekligen får er att framstå som något förvirrade)

    Det förslag jag skriver om handlar inte om att tvinga fram, eftersom det inte är lagstiftning det handlar om. Så den invändningen var irrelevant.

    Men det är toppenfint med kommentarer från höger som visar: politiken kan inte göra nånting som är bra för människor! Det är ödesbestämt att de svaga måste lida! Tack för klargörandet.

  6. Dany

    Sen så tror jag att det kanske inte självklart går att översätta att 60 % av de som jobbar deltid inom LO-kollektivet vill jobba mer till att 60 % kvinnorna inom LO-kollektivet vill jobba mer. SCB har uppgifter om vilka som upplever sig undersysselsatta där kvinnor är överrepresenterade men inte med så mycket. Snarare att 6 av 10 undersysselsatta är kvinnor. Jag tycker dock det låter lågt och min gissning är att sanningen ligger någonstans däremellan.

    • Marika

      Jag har räknat 0,66*0,5*718 629 för att få fram ∼240 000 LO-kvinnor.

      Dvs 50 procent av LO-kvinnorna jobbar deltid. 66% av deltidsarbetande inom LO vill jobba mer (hittar inte uppdelat på kön). Det finns 718629 kvinnliga LO-medlemmar.

  7. Marika

    Utvärderingen av Nynäshamnsförsöket är gjord av docenten i företagsekonomi Paula Liukkonen och kan läsas här:

    Klicka för att komma åt NyaTider.pdf

    Hon kommer fram till att försöket SPARAT 23 miljoner kronor, vilket vad jag förstår motsvarar hisnande 10 procent av lönekostnaderna!

  8. Marika

    By the way, jag har varit slapp med att tillämpa kommentarspolicyn på sistone. Det blir ändring på det nu.

    Bara kommentarer som befrämjar ett politiskt samtal godkänns. Jag tycker tex det är jättetråkigt att diskutera med dig ”Roger”, eftersom du bara låtsas vara intresserad av en diskussion. Egentligen vill du ju bara spy galla.

    Det finns tusen arenor för den som vill sprida sitt hat på internet. På min egen blogg tänker jag minimera det.

    Det är min blogg och mina regler. Gillar du inte behöver du inte läsa.

    • Roger

      Jag har inget emot dina regler och om jag har uppfattats som en ”näthatare” så ber jag självklart om ursäkt.

      Nu har du klargjort att du tycker att diskussioner med mig per definition är tråkiga, så då ska du slippa.

      • Beholder

        De flesta som läser dina svar får nog samma känsla som Marika. Du är aldrig någonsin positiv till något hon skriver och vad hon än svarar så hittar du något annat fel. Ibland bara fel du kan se. Det blir något tröttsamt att läsa. Samtidigt blir en blogg sjukt tråkig att läsa om folk bara håller med den som skriver inlägg.

      • Marika

        Jag är inte ute efter att bloggen ska vara nån sorts Pravda. Man behöver inte tycka lika, men man måste vara intresserad av ett samtal. Inte ett verbalt slagsmål.

  9. Beholder

    Där jag jobbar extra under sommaren har de ett system där extra anställda rings in under samma dag för att jobba. Detta trots att de säkert kan täcka ett gäng heltids tjänster. När man har ont om pengar och inte vet hur mycket man kommer få jobba är det svårt att tacka nej till jobb, det är samtidigt svårt att planera sitt liv eftersom man hela tiden måste vara redo att åka och jobba. Lätt att oroa sig över hur mycket pengar man har och om man ska klara sina räkningar. Det är svårt att unna sig något extra så kan kanske inte får jobba mycket nästa månad. Jag tackar nej till att jobba så ofta jag kan när det inte är kris i min ekonomi. Jag vill inte hjälpa till och stärka ett sånt system. Det här är ett ganska stort företag som går riktigt bra. Att anställda folk på heltid skulle knappast skada deras lönsamhet, som för övrigt är sjukt bra. Troligtvis skulle de höja effektiviteten på de som jobbar istället. Men de är väldigt kortsynta och snåla på det stället.

    • Marika

      Jag tror ofta att det handlar just om slentrian att företag sätter tillfälliga anställningar och inringningar med kort varsel i system. Jag har också haft såna jobb, även om det är länge sen nu, och mitt intryck (även om min insyn förstås var begränsad) var att det knappast kunde vara en särskilt bra affär för företaget. Skapade bara en massa extra jobb för dem och badwill hos personalen. Tror det är en smartare affärsidé att ha hyfsat lojala medarbetare.

      I Nynäshamnsförsöket sparade kommunen ju en massa pengar på att ha mer heltider och mindre ring-och-spring. Bla pga minskade sjukskrivningskostnader. Så det borde ju kunna gälla för betydligt fler arbetsgivare.

      Jag tycker också att det är intressant vems perspektiv man tar. När det är uppenbart att så många människor vill jobba heltid, eller att de flesta faktiskt föredrar fasta anställningar, borde inte det vara något man försöker göra något åt? Istället för att bara reagera med att ”nej, det går inte” eller ”nej, det blir för dyrt”. Ja, men dyrt för vem?

      Det är redan några som betalar priset idag – alla de som servar latte, säljer prylar, tar hand om gamla mamma eller dagisbarnet, etc. De betalar priset genom en taskig ekonomi – som Ylva Thörn och Ilija Batljan skriver i artikeln om utvärderingen av Nynäshamnsförsöket:

      ”Medlemmar i Kommunal hade 2008 en genomsnittslön för heltid på 20 000 kronor. Det är ingen stor lön. Men i genomsnitt arbetar medlemmarna 83 procent av heltid. Genast krymper månadslönen till 16 600 kronor. Före skatt. Då är det inte särskilt konstigt att 44 procent av de deltidsarbetande inom Kommunal anser att de inte kan leva på sin lön.”

      Varför är det just dessa personer som ska betala priset? Varför inte någon annan?

      Det tycker jag är värt att tänka en hel del på.

      • Beholder

        Egentligen är ett en befängd tanke i ett kapitalistiskt system att det skall gå att kräva heltidsarbete. Marknaden skall ju sköta det här bäst och komma fram till den bästa lösningen själv. Samtidigt har ju arbetsmarknadens parter också kommit fram till att arbetsgivaren får leda sitt företag. Om de vill ha timanställda borde vi egentligen respektera det.

      • Marika

        Nja, det håller jag inte med om. Jag är reformist, inte revolutionär. Åtminstone som provisorisk utopi tycker jag att blandekonomin funkar bra – jag gillar det system vi har där arbetsmarknadens parter träffar överenskommelser om hur arbetsmarknaden ska funka. Och då är det väl ett alldeles utmärkt krav från arbetstagarnas organisationer att driva tex rätt till heltid.

  10. Ping: Tweets that mention 240 000 LO-kvinnor jobbar ofrivillig deltid « Storstad -- Topsy.com

  11. Ping: Kvinnorna tar över? « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism

  12. Martin H

    Jag känner stor sympati för målsättningen att minska andelen ofrivilliga deltidare.

    Men efter att ha skummat rapporten tycker jag du blandar ihop begreppen lite. Vad rapporten visar är att det fanns ett effektivare sätt att organisera verksamheten. Att t ex lagstifta om heltid ger på intet sätt en garanti för att andra verksamheter skulle lyckas med samma sak, vilket riskerar leda till stora kostnader och i förlängningen försämrad offentlig service. Är det inte också stor risk att fler börjar använda sig av bemanningsföretag för att runda lagstiftningen?

    Jag tror snarare på att fler kommuner och landsting ska försöka visa att det finns ett effektivare sätt att arbeta, d v s upprepa Nynäshamns försöket. Då kommer det sannolikt sprida sig ändå, kanske inte lika snabbt, men effektivare.

    • Marika

      Jag tror inte du har läst det jag har skrivit, eller det förslag från S som jag refererar till. Det handlar inte om lagstiftning. Kommun- och landstingspolitiker kan inte stifta lagar. Det du föreslår i sista stycket är alltså ungefär vad det handlar om.

      Och nej, om policyn är att alla som vill ska erbjudas heltidsanställningar, så är bemanningsföretag inte ett sätt att komma runt policyn utan ett brott mot policyn.

  13. AK

    Av egen erfarenhet delar jag självklart Marikas ståndpunkt och syn på klassamhällets frapperande ojämlikhet. Självklart är det en skandal att den offentliga sektorn (inte minst kommunerna) mer och mer betraktas som företag där kortsiktiga budget (eller vinstintressen) sätts i första rummet.

    Kommuner och landsting borde i ett bättre, jämlikare och mänskligare samhälle även i den provisoriska blandekonomins utopi tillåtas vara en motvikt till den krassa marknaden och föra ett anständig personalpolitik som också kan rymma inte hundraprocentigt arbetsföra.

    Till sist så har jag för mig att Socialdemokraterna inte velat rätta till 75-dagars regeln. Det är beklagligt och samtidigt kanske ett uttryck för den medelklassdominans som råder även i SAP.

  14. Ping: Vilka har levt över sina tillgångar? « Ett hjärta RÖTT

  15. Daniel Berg

    Vad säger det om ERAN demokratisyn att Syndbyberg styrs av en regim som väljarna inte har valt?

Lämna en kommentar