En storstadsfråga?

1,9 procent av den vuxna befolkningen i Stockholms län beviljades skattereduktion för hushållsarbete 2008. I Skåne län var andelen 1,3 procent och i Västra Götaland 1,1 procent. Det är alltså bara Stockholms län som hamnar över genomsnittet för Sverige. Så ja, kanske man kan säga att skattereduktionerna är en Stockholmsfråga, men inte en storstadsfråga. Och även i Stockholms län handlar det alltså om mindre än 2 procent. Varav de flesta bor i kommunerna Danderyd, Lidingö och Täby. Jag vet inte. They’re just not that into us, är iallafall min känsla om väljarna i just dessa kommuner. Jag tror det vore sundare att lägga ner den olyckliga kärleken till välbeställda danderydsbor och börja uppvakta någon annan. Vi kanske till och med skulle vinna på att spela lite hard to get?

Jag kan även lägga till att andelen med reduktion är 1,2 procent i Göteborgs stad och 1,1 procent i Malmö stad. Båda dessa storstadskommuner ligger alltså under genomsnittet för Sverige.

Uppdaterat: Även Peter Wolodarski tror att skattereduktionen för hushållsarbete är en storstadsfråga. Hans beskrivning av socialdemokratins problem i storstäderna är ett lysande exempel på en borgerlig verklighetsbild. Vi kommer aldrig att vinna något på att anamma den.

Uppdatering 2: DN skriver om frågan i en tydligt argumenterande artikel. Det här citatet tycker jag är intressant: ”[Statsvetaren] Jenny Madestam menar att Socialdemokratin i dag dras med identitetsproblem som gör att de hela tiden parerar frågor som andra partiet initierat. Deras egna förslag uteblir eftersom de inte riktigt vet vilka de är längre.” Det är precis det jag själv försökte skriva om i mitt förra inlägg.

SvD. Andra bloggar om , , . Fler bloggar på Netroots. Rödgrönt. Intressant?

15 kommentarer

Under Klyftor, Storstaden

15 svar till “En storstadsfråga?

  1. Så då kan du väl ge de där 5000 – 10000 kicken då, du vill ju inte att de ska få behålla sina arbeten …

  2. Pops

    Det är förfärligt vad denna kvasifråga verkar vara viktig o vilket utrymme den får.

    Det måtte vara något inom socialdemokratins själ som gör att man kan ägna struntfrågor hur mycket tid som helst samtidigt som man tiger om de stora frågorna.

    För ett par år sedan ägnades i stort sett hela sossarnas partikongress åt frågan om hur man skulle kunna få männen att ta ett par månader längre pappaledighet, om man skulle tvinga eller locka och hur många månader som vore bäst.

    Samtidigt pockar frågor som invandring, segregation o trakasserier mellan invandrargrupperna, arbetslöshet, torftig äldrevård, mediokra skolresultat, miljö, bättre skolmat o mycket annat som vore jätteviktigt att ägna tid åt.

    Är det lättare eller ger mer röster att diskutera pigavdrag, pappaledighet o kvinnlig kvotering än de tunga, svåra men viktiga frågorna? Eller är tacksammare att skapa ett klasshat genom att elda på med att de redan ”rika” slipper undan skatt på några av sina surt förvärvade slantar?

  3. De får nog se till att höja subventionerna lite så att de stackars Lidingö- och Täbyborna får råd att ta sig upp till Danderyds nivå.

    Undrar förresten hur det ser på den här fronten i Holsjunga, Knislinge och Bengtsfors?

  4. Vilken summa talar du om ?

    Det sägs ju att både ROT och RUT ger plus i kassan ! T.ex. ROT lär ju ge 2 kronor åter till staten för varje skattekrona ut.

    Det finns alltså inga pengar att använda…

    • Marika

      Självklart kan man ta summan skattereduktionen kostar (440 mnkr har jag för mig) och använda den på annat sätt, som både skapar fler jobb och drar in mer pengar till statskassan.

  5. Men… om vi avslutar RUT/ROT så har du ju mindre pengar kvar i statskassan !!!

    Det finns inga pengar att ta då.

  6. ROFL.

    Berätta istället vilken kostnad för statskassan netto som ROT / RUT innebär enligt dig.

  7. Ping: M sparkar på de som ligger och gynnar sina egna « Ett hjärta RÖTT

  8. Ping: Medveten begreppsförvirring gör RUT populärt « Ett hjärta RÖTT

  9. bengt

    Angående västra götaland har Göteborg extremt billig hemtjänst. Det är en trolig förklaring till att de ligger så lågt. Många pensionärer använder RUT.

  10. Ping: Att svara på en obetydlig fråga « Ulrika Falk

  11. Ping: Överklassproblem styr valdebatten « Ett hjärta RÖTT

  12. Ping: Läs, gråt, rösta! | Björn Englunds blogg

Lämna en kommentar