Högerns ekokammare vs Netroots

Jag och Johan Ulvenlöv skriver debattartikel om högerns ekokammare och den sneda resursfördelningen mellan höger och vänster i ETC. Läs den här! Särskilt aktuellt eftersom LO:s stöd till Socialdemokraterna attackeras från höger, nu liksom i alla valrörelser.

Det folk till höger inte förstår är att LO och Socialdemokraterna är varsin gren av samma rörelse: arbetarrörelsen. Det är helt enkelt två förbund med ett gemensamt mål. Detta är inget någon förnekar eller försöker dölja. Det finns alltså inget märkligt med att LO stödjer S, även ekonomiskt. Särskilt inte som detta sker helt öppet. LO är en organisation, inte en myndighet. I Sverige är som bekant alla organisationer fria att själva bestämma vilka de stödjer och hur. I LO:s fall sker det genom att medlemmarna har bestämt att LO ska samarbeta med S. Det är en ganska grundläggande demokratisk rättighet, vilket märkligt nog många ”frihetsförespråkare” till höger (aka borgerlighetens megafoner på ledarsidorna) verkar ha glömt bort. Alexandra Einerstam skriver ett alldeles lysande inlägg där hon ytterligare förklarar samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna.

Ett betydligt större demokratiskt problem är att Moderaterna vägrar redovisa varifrån de får sina miljondonationer. Socialdemokraternas finansiering är dock helt öppen för vem som helst att ta del av – mer om det här.

Hur som helst, läs debattartikeln – om inte annat för att det är den första artikel jag skriver med grafik! Snyggt va?

Vi kommer aldrig ha lika mycket pengar som högern. Därför måste vi vara smartare. Och det verkligt fina är att det bara funkar om vi gör det tillsammans – ensam är svag, på nätet i lika hög grad som IRL. Vilket förmodligen förklarar varför Socialdemokraterna är erkänt duktiga på att synas på nätet, medan högern ligger rätt långt efter. De är helt enkelt inte lika bra som vi på att samarbeta.

Peter Andersson skriver läsvärt om den bristande granskningen av högerns hemliga miljoner, liksom Johan Westerholm och Alexandra Einerstam. Svensson skriver om behovet av att synliggöra lobbyismen. Peter Johansson och Kulturbloggen och PeO Wågström samt Martin Moberg skriver också om högerns ekokammare, särskilt i relation till den nya boken om Netroots – hur gräsrötterna underifrån bygger ett motstånd mot högerns mediala och monetära dominans.

Andra bloggar om , , , , . Intressant och Netroots.

29 kommentarer

Under Socialdemokraterna

29 svar till “Högerns ekokammare vs Netroots

  1. lisa ek

    socialdemokratiska partiet har ju tom ett alldeles eget spelmonopol I spel monopolet.

    (S)pelmonopolets verkliga vinnare

    A-lotterierna är socialdemokraternas okända sedelpress. Socialdemokraterna tjänar årligen 80 miljoner kronor på lotterierna, vilket finansierar knappt hälften av verksamheten. Därmed är socialdemokraterna en av spelmonopolets verkliga vinnare.

    Dvs inga andra skall ha monopol ..än VI (och staten som är vi)

    • Marika

      Kopplingen till det jag skriver om= non-existent.

      Dessutom gör du en del uppenbara tankefel:

      S har inte monopol på spelverksamheten.

      S är inte detsamma som staten. Du vet att det är en borgerlig regering nu va?

  2. Jersey Sehrhard

    Mycket bra artikel!
    Den konkretiserar tydligt hur stort högerns massiva stöd är.

  3. Anders Jönsson

    Men alla de LO-medlemmar som inte röstar på (S)? Deras medlemspengar går ju inte till det som de tycker är bra, jobbskatteavdrag, valfrihet i vården, a-kasseavgifter som speglar risken att bli arbetslös.

    Egentligen är det väl ingen idé att fråga för de enda du svarar är att det fattats beslut på kongresser att stödja SAP.

    Men det gör ju att de som inte gillar att LO stöder SAP bara har alternativet att rösta med fötterna. Har inte medlems antalet i fackliga organisationer minskat de senaste åren?

    • Marika

      Man måste inte vara medlem i LO, det är ett helt frivilligt val. Om en majoritet av medlemmarna är emot kopplingen till SAP så får de väl rösta fram ett sånt beslut på kongressen (nej, enda alternativet är inte att rösta med fötterna).

      Medlemsantalet i LO har minskat, men det har nog mer att göra med att den borgerliga regeringen slopade skatteavdragen för fackligt medlemskap (undrar varför?!) än något annat.

  4. lisa ek

    Jag respekterar och beundrar gamla Socialdemokrater för en 40-60år sedan.

    Men känner bara Förakt och illamående för dagens ”sossar”.

    • Marika

      ”Lisa”,

      den här typen av kommentarer brukar jag normalt sett inte godkänna eftersom de inte uppfyller kraven för kommentarspolicyn som du kan läsa här uppe till höger.

      Men eftersom du är så envis och har postat ett antal liknande kommentarer som jag inte godkänt förstår jag att det är väldigt viktigt för dig att tala om för just mig att du känner förakt och illamående för dagens sossar.

      Jag vet inte varför du känner så, för det förklarar du inte. Jag vet inte vad som är skillnaden mot sossar för 40-60 år sedan.

      Om du har en konkret fråga, nåt du ärligt undrar, så ska jag gärna hjälpa dig med att svara så gott jag kan. Jag kan tex förklara varför jag tycker att socialdemokratin är en viktig och nödvändig kraft, idag lika mycket som för 40-60 år sedan.

      Men hittills har jag inte förstått vad det är du egentligen vill ha svar på. Och om ditt syfte bara är att komma med skällsord så vill jag vara tydlig med att jag inte brukar godkänna såna kommentarer. Men jag svarar gärna på frågor, om de är ärliga.

    • Jersey Sehrhard

      Det var ju en relevant kommentar till något som berör det massiva ekonomiska stödet till högern, i synnerhet då Moderaterna. Ett gigantiskt stöd som mängder med människor bidrar till indirekt, utan minsta möjlighet att ens kunna ta ställning till om de så vill göra.

  5. Ping: Ökande klasskillnader, att smita från ansvaret, om att verkligen ge alla verkliga möjligheter att röra sig från ”rags to riches” i en VERKLIG social rörlighet… « reflektioner och speglingar II…

  6. x

    Mycket bra! Men det sista steget i maskineriet (ledarsidorna) kan granskas vidare. Ledarsidornas ekonomiska bas är tidningarna som i sin tur lever på annonsörer och läsare. Näringslivet har stor makt här genom selektiv annonsering. Hur annars förklara det faktum att ett land med jämna block och som oftare haft vänsterregering till 90-någonting procent har högerinriktade ledarsidor på de stora tidningarna? Men tidningar behöver även läsare och i dagsläget betalar hundratusentals vänsterväljare pengar till högern för att få högerpropaganda på köpet med tidningen på frukostbordet. Högern har i praktiken monopol på rikstäckande morgontidningar. Varför inte en kampanj mot de ledarsidornas politiska slagsida? Ett delmål kan vara en kampanj som kräver att DN en dag i veckan överlåter ledarplatsen helt åt vänsterskribenter t ex Dagens Arena. När en dag uppnåtts kan nästa mål bli 50/50. Tusentals läsare kan säga upp sin prenumeration på en viss dag i protest. Även om DN, sannolikt, inte ger efter så har kampanjen värde i sig för att den uppmärksammar frågan. En tema-blogg kan även startas som bara och dagligen bemöter högerinslag och misstag på DN:s ledare. Även idén om en public service-tidning kan väckas igen.

  7. Johan

    I det teknikskifte som alltjämt pågår vore det ju en ypperlig idé att starta en ”oberoende vänstervriden” nätbaserad nyhetssida uppbackad av fackföreningsrörelsen som konkurrerar med motsvarande sidor från dn, svd, aftonbladet (som visserligen på senare tid fått lite mer vänsterprofil, tyvärr samtidigt som stora delar av nyhetsflödet infantiliserats) m fl.

  8. Jag resonerad som du och Alexandra när jag var sosse.

    De vanliga medlemmarna har inte ett skit att säga till om när det gäller stödet till S i praktiken. Endast i teorin är detta möjligt. Kongressombuden är noga drillade för att försvara kopplingen med sitt blod. Jag har allt sett hur vänsterpartister blir behandlade av sossarna i facket. Ja, just nu har jag inte insynen i och med att jag inte har några uppdrag för tillfället.

    Och kanske kanske att V-folket tas lite bättre om hand i och med De Rödgröna, men annars har de haft det för jävligt i alla år. Vi ska nog inte komma in på hur vi i facklig opposition har behandlats. Bekämpa socialdemokratin i fackföreningarna för starka fristående demokratiska fack under medlemskontroll!

    • Marika

      Det är ett vanligt missförstånd att ”demokrati” betyder att var och en ska få precis som de vill. Men det är praktiskt ogenomförbart. Demokrati innebär att majoriteten bestämmer. I LO vill, än så länge, majoriteten att kopplingen till SAP ska finnas kvar.

  9. Ping: Sanningen om samhället – 2010-08-14 EM

  10. Ping: Valinledningskrönika 15/8 – Nu börjar det på allvar « Röda Berget

  11. Martin H

    Bra skrivet, jag är mitten/höger, men har inga problem med att LO stödjer S. Det är som sagt ett beslut de kan ta. Håller också med om att det är lite absurt att inte M måste redovisa var de får sina pengar ifrån.

  12. Man kan förstås resonera utifrån historia som Marika och då blir hennes slutsats naturlig. Man kan också resonera utifrån vad som pragmatiskt sett ger bäst resultat och då blir den lite konstig.

    Även i Norge har vi den här kopplingen mellan ”arbetarrörelsens två grenar”. Men det är väl nu välbekant att LO i Trondheim bestämde sig för att i förrförra valet skippa sina band till s och behandlade alla partier lika. Sen ställde man samman sina medlemmars önskemål och bjöd in alla partier till att dela dessa – vilket resulterade i att s för en gångs skull ansträngde sig lite. Resultatet blev också att s i Trondheim vann valet och under den kommande valperioden förde en traditionell socialdemokratisk politik. Och resultatet av det blev att de ökade sin majoritet i det senaste valet.

    Socialdemokraterna har under lång tid – jag ska inte försöka ange hur lång – fört en politik som åtminstone folkpartiet på 70-talet skulle ha ansett alltför högerliberal. Nedskärningar och privatiseringar har präglat politiken, tillsammans med desillusionering och passivisering bland dess väljare och medlemmar. Ändå fortsätter LO att obesett stödja dem. I Stockholm försökte LO centralt i någon mån att bryta med detta och göra om försöket från Trondheim, men saboterades av både Metall och Kommunal, så att resultatet blev ganska blekt. Till skada, misstänker jag, även för s.

  13. Att vänster verkar vara bättre på att synas på nätet, medan högern är bättre på att synas i tryckt press känns tror jag kan förklaras ganska väl med huruvida man suttit vid makten. Under lång tid när högern aldrig satt i regeringen trappade vänstern av på finansiering av tryckta partimegafoner, medan högern fortsatte och tog tag i den tidens nya medium, tankesmedjan. Nu när vänstern haft en svacka är man mycket hungrigare och har en helt annan vilja hos gräsrötterna att engagera sig, så har dess närvaro på nätet har varit starkare.
    Skrev om det med anledning av en annan granskning av högerns PR-apparat, som inte var lika bra som er tyvärr…
    http://www.skick.se/2009/09/evolutionar-hogerkonspiration.html

  14. Nosententia

    Bra artikel, återigen. Förvånas alltid över att du orkar leta fram så mycket fakta och statistik och ändå skriva så pass ofta som du gör.

    Som du säger så gäller det att vara smartare.

    Jag vet inte hur många läsare din blogg har (en hel del får man hoppas). Men jag undrar om du ändå inte funderat på att även korta ner ditt budskap och skicka in i form av insändare till våra stora tidningar. Nu inför valet skulle det behövas någon plats i tidningarna som INTE är borgerliga.

  15. Ping: Politiseringen av nyhetssidorna i svensk media, mer om jobbskatteavdrag, skillnad på bidrag och bidrag folk och folk… « reflektioner och speglingar II…

  16. Ping: Högerns Ekokammare « Mats Andersson's Blog

  17. Ping: Sneda resursfördelningen mellan höger och vänster i ETC. | Vi kämpar

  18. Ping: Vem avgör valet? « Ett hjärta RÖTT

  19. Ping: Högbergs tankar: Läsvärt! Om medias vinkling till höger

  20. Ping: Läsvärt! Om medias vinkling till höger | Högbergs Tankar

Lämna en kommentar