Demokrati är farligt för företagandet!

Så, hamburgerkedjan Max vd och vice vd skrev ett brev till sina över 3000 anställda där de varnar för ”katastrof” om S och V skulle vinna valet. Skälet är dessa partiers inställning till restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna till unga. ”Jag bryr mig absolut inte om vad medarbetarna röstar på. Men alla som gillar att jobba i restaurangbranschen och vill jobba kvar där är det den absolut viktigaste frågan som påverkar restaurangbranschen nu”, utvecklade vd:n senare.

För några veckor sedan hävdade arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna att färre jobb hade skapats 2013 än 2012 i den privata välfärden på grund av den politiska debatten om välfärdsvinster (ett resonemang som kan ifrågasättas både av lämplighetsskäl och rent sakligt.)

Ja. Demokrati är farligt för företagandet!

Det finns ett ord för den politik som skapar den här sortens reaktioner: klientelism, eller klientpolitik – ett system där de styrande erbjuder diverse privilegier till sina ”klienter”/väljare i utbyte mot politiskt stöd (märk väl att vi fortfarande inte har någon lag som förbjuder anonyma gåvor till partier i Sverige).

Företag och arbetsgivare har alltid synpunkter på politiken, och det är inte i sig konstigt. Men den situation vi har i Sverige med en växande sektor företag som i mycket hög utsträckning är beroende av skattemedel för sin existens (eller snarare, för sina vinstnivåer) skapar en delvis ny situation.

Vi är inte vana vid att det ser ut riktigt på det här sättet och därför finns en naivitet kring dessa frågor. Vi är ett land med en internationellt sett hög tillit i samhället, låg korruptionsnivå etc. Men inget av detta är något naturgivet eller något som kommer att fortsätta att existera av sig självt.

Faktum är att vi på flera punkter har skapat politiska system som tenderar att undergräva detta. Några konkreta och rätt obehagliga exempel på hur det kan bli är exempelvis ambulansdirigeringsföretaget Medhelp som hotade att med kort varsel lämna sina uppdrag om de inte fick extra betalt av landstingen, eller Capio S:t Göran som vägrade ge eftervård till hjärtpatienter om de inte fick betalt en gång till.

Med dessa system på plats behöver vi fundera över vilka lagar och regler vi måste förändra för att kunna bibehålla den höga grad av tillit och låga grad av korruption som vi varit vana vid i Sverige. Det handlar också om själva effektiviteten i samhällsekonomin. Det är inte bra med system där företagen lägger stora resurser på rent seeking snarare än på att utveckla varor och tjänster som reellt bidrar till ekonomin. Det vore fint om vi dammade av den gamla föreställningen att politiken bör förhålla sig neutral till vilka branscher som ska växa. Sånt sköter marknaden bäst. Subventioner av enskilda branscher är både ekonomiskt ineffektiva och skapar en hel del demokratiska problem.

8 kommentarer

Under Marknad vs demokrati

8 svar till “Demokrati är farligt för företagandet!

 1. Daniel Hirsch

  ”Subventioner av enskilda branscher är både ekonomiskt ineffektiva och skapar en hel del demokratiska problem.” Frågan är vad som är en subvention. Är 12 procents moms på restaurangmat det? I så fall är 12 procents moms på mat i livsmedelsbutiken också en subvention.
  Daniel Hirsch

 2. Ping: Max katastrofvarnar | Görans tankar och bagateller

 3. Marika berör en intressant problematik: när blir skattesubventioner till korruption?

 4. Ping: LO-ledningens tankar ledde till både nyfikenhet och missförstånd | LO Bloggen

 5. På ett plan håller jag förstås med. Men på ett annat blir det problematiskt. Naturligtvis bör politiken i allra högsta grad bry sig om vilka branscher som växer. Man bör alltid gynna högteknologiska branscher och missgynna lågteknologiska – det gjorde de socialdemokratiska regeringarna under hela efterkrigstiden, och det var därför tillväxten var hög.

  Den nuvarande regeringen gör tvärtom – ger subventioner till de mest lågteknologiska branscherna typ restauranger och hushållsnära tjänster. detta är farligt för den framtida konkurrenskraften. Vi riskerar att bli ett nytt Kongo.

 6. Hej,
  jag kunde bara inte låta bli…
  Skånske Arne & Jonny Spöge – Veckans visa – Max hjärta Alliansen:

  Dela gärna!!!
  Texten:
  Jag jobbar på Max och vänder kött
  De vill inte att jag röstar rött
  Vd:n är det synd om, han är ingen knös
  Han säger: Vinner V och S blir jag arbetslös
  Hundra mille räcker ej
  då får han sparka mej
  Mycket vill ha mer så det må va hänt
  Jag går till en annan skräpmatsproducent

 7. Adrian

  Cafét där jag jobbar konkurrerar mest med Hemköp Citys enorma deli-diskar. De har färdiglagad kvalitetsmat gjord av kockar. Hur ska vi klara oss om vi får dubbelt så hög moms som dom? Vågar man prata om denna oro på arbetsplatsen eller ska vi vara tysta? Varför ska en sallad i plastskål hos oss ha dubbel moms jämfört med deras nästan identiska, vari ligger rättvisan i det? Jag förstår att vissa kanske tycker att vi inte har bra jobb och att andra jobb är bättre att satsa på, men jag är orolig för mitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s