Liberalism på tillbakagång

Otroligt spännande:

För inte länge sedan framstod liberalismen som något av den politiska idéhistoriens slut. Vad gäller den ekonomiska liberalismen visade sig denna historiska triumf kortvarig. Det är inte längre modernt att hänvisa till ”marknaden” som lösningen på alla samhällsproblem, och den nyklassiska nationalekonomin befinner sig i djup intellektuell kris. Istället är det alternativa forskningslinjer – institutionalism och kritisk realism – som erbjuder de mest lovande bidragen – till att förstå det moderna samhällets ekonomiska universum. Vad vi velat visa är att liberalismen faktiskt blivit lika omodern på den politiska filosofins område. Det är andra fält som utforskas idag, framför allt kanske inom den nyaristoteliska tradition som vi varit inne på. Men lika lite som uppbrottet från den nyklassiska nationalekonomin finner man många spår av denna filosofiska vändning i partipolitiska sammanhang, bland förståsigpåarna på tidningarnas ledar- och kultursidor eller i andra delar av den mediala offentligheten. Där lever liberalismen fortsatt högt. Att i bredare politiska och kulturella sammanhang artikulera det uppbrott från liberalismen som vi kan iaktta på de vetenskapliga eliternas smalare arenor borde vara en inspirerande uppgift i den idédebatt som idag har att mejsla ut socialdemokratins ideologiska särart.

Ur Anders Nilssons och Örjan Nyströms kommande bok Jämlikhetsnormen. Beställ redan idag, ni kommer inte att ångra er. Måsteläsning för alla som på något sätt är intresserade av politiska idéer och konkreta reformer för framtiden.

Intressant och Netroots.

6 kommentarer

Under Socialdemokraterna

6 svar till “Liberalism på tillbakagång

 1. Gudrun Ryman

  hej Marika, roligt att höra från dig igen! Var just igår – igen – inne på den här länken http://programkommissionen.wordpress.com/ , och såg att fortfarande ingenting hade publicerats sedan 26 juni av (s) programkommission!? Lyckades inte hitta någon förklaring till tystnaden, men hittade så småningom till de här två (obesvarade?) kommentarer (från 21 maj resp 1 juni):

  /subcomkanalplan/ maj 21, 2012 kl. 8:04 f m ∞

  Man får hoppas att Östros avsagt sig detta uppdrag? Personligen skulle jag också känna mig ytterst tveksam till Pär Nuder, efter de senaste turerna känns hans trovärdighet som rörelsemänniska minst sagt tveksam. Gränsar till jäv imho. Logga in för att svara

  juni 1, 2012 kl. 8:29 e m ∞ Man önskar lite mer ungdom, färg, kvinnor och invandrare med i kommissionen. Det handlar ju om framtiden, mvh Päivi Rissanen Nilsson Logga in för att svara

  mvh /Gudrun Ryman

  Storstad skrev 2012-09-05 08:57: > WordPress.com > Marika posted: ”Otroligt spännande: För inte länge sedan framstod > liberalismen som något av den politiska idéhistoriens slut. Vad gäller > den ekonomiska liberalismen visade sig denna historiska triumf > kortvarig. Det är inte längre modernt att hänvisa till ”markn” >

  • Marika

   Programkommissionens blogg har kommit igång igen efter sommaren, med tre inlägg av Lena Sommestad.

   Ang programkommissionens sammansättning är det kongressen som väljer ledamöter. Detta är strikt stadgereglerat. Så synpunkter på vilka som väljs får riktas till partiets medlemmar!

 2. Ping: Fack och företag – två grenar på samma träd? | LO Bloggen

 3. Märkligast är dock att man inte märker något av vändningen ens inom den socialdemokratiska politiken, tycker jag. Där är det fortfarande ”omöjligt” att ens få bort vinstmotivet inom vården.

 4. Virkelig interessant læsning. Så greelt tror jeg dog ikke det står til endnu.

 5. Ping: Sossar utan alternativ | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s