Eurokrisen och rasismen – om riktigt obehagliga tabeller

I förrgår rapporterades om ett rasistiskt mord på en ung irakier i Aten. I min senaste krönika i Örnsköldsviks allehanda skrev jag om rasism, demokrati och ekonomisk kris i Grekland:

Häromdagen delade det grekiska nynazistiska partiet Gyllene gryning ut gratis mat på Syntagmatorget i Aten. Några hundra personer köade, men bara de som med legitimation kunde visa att de var grekiska medborgare fick något. Maten sades komma uteslutande från grekiska producenter.

Mer än var femte grek är arbetslös; nästan två miljoner människor. Ännu fler, omkring tre miljoner, lever under fattigdomsgränsen. Att dela ut mat betyder något på riktigt i ett sådant läge.

/…/

Hälften av grekerna har inget som helst förtroende för politiker eller för politiska partier. När grekerna får svara på hur pass nöjda de är med hur demokratin fungerar i deras land blir betyget 2,9 av 10. Det är den lägsta siffran i hela Europa, och en oerhört dramatisk minskning på bara några år.

Samtidigt slår människorättsorganisationen Human Rights Watch larm om ett ökande rasistiskt våld i Grekland. Den offentliga statistiken är otillförlitlig, men ideella organisationer rapporterar att ca 500 personer sökt vård hos dem efter att ha blivit utsatta för rasistiska angrepp, enbart under det första halvåret 2011. Många offer berättar att polisen avråder från att anmäla hatbrott. Detta är ingen ny situation, men Human Rights Watch menar att den djupa ekonomiska krisen i landet har förvärrat läget. I European Social Survey sticker Grekland ut som ett land där människor har kraftigt negativ inställning till invandrare, och attityderna har försämrats under 2000-talet.

Läs hela krönikan här.

Att ta del av European Social Surveys attitydmätningar om synen på invandrare är riktigt obehaglig läsning. Inte minst för Greklands del (men ärligt talat, bilden för hela Europa är väldigt nedslående).

När greker får ta ställning till påståendet ”invandrare gör landet till ett sämre eller bättre ställe att leva på” med hjälp av en skala 0-10, där 0 motsvarar ”sämre” och 10 ”bättre”, anger 75 procent en siffra 0-4. Medelvärdet är 2,8 och sämst i Europa.

(Andelen som svarar 0-4 i procent på vänster axel, medelvärdet på höger axel)

Grekland stack ut även tidigare, men jämför man några år bakåt ser man att de starkt negativa attityderna till invandrare försämrats ytterligare, och det dramatiskt.

Diagrammet är kanske lite svårt att tyda, men visar alltså skillnaden (i procentenheter) mellan andelen som svarar 0-4 mellan 2010 och 2002 på vänster axel, och skillnaden i medelvärde på höger axel. En positiv röd stapel betyder att fler svarar 0-4 2010 än 2002, det vill säga en mer kritisk inställning till invandrare. En negativ röd stapel betyder färre negativa svar 2010 än 2002. För skillnaden i medelvärde gäller tvärtom: Positivt värde betyder att fler svarar att invandrare gör landet bättre 2010 än 2002 (grafen visar de länder för vilka det finns värden båda åren).

Det land som uppvisar den kraftigaste förändringen i negativ riktning är Grekland, men även exempelvis krislandet Irland och Tjeckien uppvisar starkt försämrade attityder. I exempelvis Nederländerna, Norge, Polen och Spanien har attityderna istället förändrats i positiv riktning.

European Social Survey är även deprimerande på andra sätt. Också förtroendet för demokratin och politiken har på många håll försämrats kraftigt. Detta är vad den ekonomiska krisen i Europa verkligen handlar om. Demokratin och de demokratiska värderingarna kan aldrig tas för givna. De torra siffrorna i European Social Surveys oändliga tabeller är en riktigt skrämmande påminnelse om detta.

Även den grekiske justitieministern är oroad över de ökande hatbrotten mot invandrare. I övrigt: Håkan Boström skriver läsvärt om forskning runt integration och homogenitet. Enligt norska LO skulle den svenska ungdomsarbetslösheten varit 30 procent om det inte vore för att så många svenskar åker till Norge och jobbar.

Intressant och Netroots.

6 kommentarer

Under Ekonomi, Internationellt

6 svar till “Eurokrisen och rasismen – om riktigt obehagliga tabeller

 1. Om man sen påminner sig att de tyska nazisterna i första hand kom till makten för att de ensamma bland tyska partier förordade keynesiansk ekonomisk politik blir det ännu mer oroväckande.

  Tills vidare kan vi vara ganska lugna – extremnationalistiska partier i alla fall i vår del av världen brukar ställa upp på samma neoliberala politik som alla andra. Men när de ändrar sig – då!

 2. Tankevækkende. Jo mere diskriminerende et land er over for sine tilflyttere, desto større negativ indflydelse har det på samfundsøkonomien? Er det sådan det skal forstås?

  • Marika

   Det går ju egentligen inte att dra några slutsatser om kausalsamband. Det skulle kunna vara som du skriver, eller det skulle kunna vara tvärtom: ju sämre ekonomi, desto mer benägna är människor att vara främlingsfientliga. Eller så finns det helt andra förklaringar som inte syns i de här diagrammen, det kanske bara är en slump att försämrad ekonomi verkar sammanfalla med ökad främlingsfientlighet i vissa länder.

   Men om jag får säga vad jag tror så tror jag själv att försämrad ekonomi helt klart påverkar människors inställning till både demokrati och rasism.

  • Anders N

   Tror precis som Marika på sambandet mellan försämrad standar och ökad främlingsfientlighet. Många har en benägenhet att skylla sin olycka på externa faktorer och invandrare är ofta en ”tacksam” målgrupp i det avseendet. Då de ofta har lägre standard och det finns vissa språkbarriärer har de svårt att försvara sig. Det blir väl lite skott mot öppet mål.

   Uppskattar den sakliga framställningen och den sakliga analysen. Mer korrelations- och kausalitetstänk behövs generellt i samhället och inte minst i politiken.

 3. Ping: Zen och konsten att kvantifiera feminism – Intermission « Full Mental Straightjacket

 4. Det är väl inte konstigt att invandrarfientligheten ökar i nyliberala tider. Politikerna ger alltmer till de rika och tar mer från de sämre ställda, allt under högljutt klagande över att ”vi har inte råd” med sjukvård, skola infrastruktur etc. Det är ganska naturligt att en massa svenskar blir irriterade: Hur kan vi ha råd att försörja en massa invandrare när vi inte har råd med våra egna behövande.
  Konstigare än så är det inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s