Lata greker?

Martin Wolf skrev igår om myten att ”krisländerna i eurozonen är fulla av latmaskar, medan länder som inte är i kris består av idel hårt arbetande personer”. Wolf visar med enkel statistik att det närmast tycks råda omvänt förhållande: i krisländerna är antalet arbetade timmar per sysselsatt genomsnittligt eller över medel – i vissa fall, anmärkningsvärt nog exempelvis i Grekland, till och med långt över medel.

Detta kan onekligen verka förbryllande. Wolf påpekar att sambandet naturligtvis inte behöver vara kausalt, men, skriver han, det kan ändå finnas en koppling: ”people may work long hours because they feel poor, which also encourages them to borrow too much. Some think this is part of what happened in the US.”

En invändning som dyker upp i mitt huvud är att Wolf enbart visar arbetade timmar per sysselsatt, och därmed missar de stora skillnader i sysselsättningsnivå som råder mellan länderna. När jag istället kollar arbetade timmar per invånare* förändras bilden något, men det är fortfarande uppenbart att det inte finns något enkelt samband mellan arbetade timmar och krisbenägenhet. Spanien och Irland ligger visserligen lågt, men det gör även Tyskland (åtminstone någorlunda), samtidigt som Grekland och Portugal ligger mycket högt (liksom Island).

(Källa: The Conference Board) Skalan gör att det inte ser ut att vara så stor skillnad vad gäller arbetade timmar per invånare, men mellan exempelvis Frankrike och Grekland skiljer nästan 250 timmar eller ca 40 procent. I mina ögon en anmärkningsvärt stor skillnad.

Ryktet om att lättja skulle kunna förklara krisen tycks alltså betydligt överdrivet.

* arbetade timmar per invånare är inte heller ett perfekt mått, eftersom det inte tar hänsyn till skillnader i ålderssammansättning i olika länder, men då the Conference Board inte redovisar uppgifter på befolkning i arbetsför ålder nöjde jag mig med att räkna på totalen.

PS. Länderna i grafen är valda utifrån vilka Wolf redovisar.

Erik Berglöf skriver intressant om en bankunion. Veronica Palm har fått ett brev och Marie Demker skriver intressant om konturerna av en ny socialdemokratisk vision (gammalt, men läsvärt).

Intressant och Netroots.

6 kommentarer

Under Arbetsmarknad, Ekonomi

6 svar till “Lata greker?

 1. Ann Onym

  Antal arbetade timmar känns som ett väldgt trubbigt instrument för att avgöra någonting överhuvudtaget. En grekisk museivakt kan ju utan vidare kasta in 12 timmarspass varje dag utan att vara i närheten av att skapa samma värden som en svensk lastbilsbyggare eller datakonsult gör under en normal 7,5 timmars dag.

  Hela sydeuropa lider av att de inte kan engelska, är värdelösa på IT , har inkompetenta regeringar och helt enkelt inte är konkurrenskraftiga.

  Tror det är väldigt få som tror att det är någon genetisk lathet som ligger bakom problemen.Är säker på att de jobbar stenhårt i Etiopien också men det går inte bättre för det.

  • Marika

   Ja, det är klart att produktiviteten är vad det egentligen handlar om (dock inte som enda förklaring till krisen i Europa). Men visst finns tankefiguren ”lata greker” i debatten.

   • Marika

    En annan vanlig figur i debatten, sen lång tid tillbaka, är ju fö att den europeiska välfärdsmodellen skulle vara skälet till att Europa sedan länge släpat efter ekonomiskt. Tror den bilden är på väg att få ytterligare uppsving med dagens usla siffror. Men det är ju lika felaktigt det. Återigen är det snarare produktiviteten som är problemet. Och välfärdsstat är på intet sätt liktydigt med låg produktivitet. Vilket inte minst kombinationen välfärdsstat och tillväxt i Norden visar.

 2. Mille

  I Grekland betalar man inte in skatten. Deet är skillnaden

  • Marika

   Det stämmer att man i högre grad undviker att betala skatt i tex Grekland, men det är inte förklaringen till eurokrisen.

 3. Other Opinion

  För några årtionden sedan beräknades antalet off. anställda i Italien
  genom en inventering av antalet skrivbord i off. sektor. Det framkom
  en underlig disproportion: de på lönelistan var långt fler. Det fanns
  alltså inte på jobbet, men kvitterade ut lön. Tala om felkällor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s