SPD:s partiprogram i korthet

Har läst det senaste partiprogrammet från tyska socialdemokraterna. Jag noterar bland annat att SPD reviderar sina program mycket sällan – sedan 1925 har man bara antagit tre program, vilket i genomsnitt betyder ett vart 29:e år. Det senaste antogs 2007 och är hela 79 sidor långt. Upplägget ligger ganska nära den svenska traditionen (eller kanske snarare tvärtom – det första svenska partiprogrammet är i hög grad baserat på det tyska Erfurtprogrammet). Innehållsmässigt ligger tonvikten på det globala, och på det europeiska projektet. Detta, samt en mer traditionell betoning av familjen, är de stora skillnaderna mot det senaste svenska partiprogrammet, skulle jag säga. Samt att det här och var finns spår av en europeisk idétradition på ett annat sätt än vad det antagligen gör i något svenskt partiprogram (se exempelvis citaten om utbildning och demokratins möjlighet och nödvändighet nedan). Här följer en rad citat – med reservation för bitvis fantasifull översättning från min sida:

Det tjugoförsta århundradet är det första verkligt globala århundradet. Aldrig tidigare har världens människor i så hög grad varit hänvisade till varandra.

Vi upplever för första gången i historien en världsomfattande arbetsdelning, som berör stora delar av mänskligheten.

Människorna i de europeiska länderna, också i Tyskland, begär mer demokrati, mer hänsynstagande till samhälleliga mål, mer respekt för nationella identiteter och kulturella traditioner. Därför måste Europa bli mer än ett statsförbund. Det måste också bli en social och demokratisk union för sina medborgare.

Den europeiska unionen måste vara vårt svar på globaliseringen.

Att återskapa tilltron till att samhället kan formas, samt att få människor att känna att de själva kan avgöra sitt öde, tillhör socialdemokratins viktigaste uppgifter.

Människan bär olika möjligheter inom sig. Hon är varken förutbestämd till det goda eller till det onda. Hon är läraktig och begåvad med förnuft. Därför är demokratin möjlig. Hon kan göra fel och falla tillbaka till omänskliga beteenden. Därför är demokratin nödvändig. Varje människa bär ansvaret för sitt eget liv. Ingen kan eller får ta detta ansvar ifrån henne. Människor får inte användas som medel för att uppnå ett visst mål, varken av staten eller marknaden. Vi motsätter oss alla politiska anspråk på allsmäktighet över människorna. En politik som enbart lovar lycka och tillfredsställelse ligger farligt nära det totalitära.

Våra grundvärden gör att vi inte kan reducera frihet till marknadens frihet, rättvisa till rättsstaten, solidaritet till fattighjälp.

Stora olikheter i fördelningen äventyrar likheten i livschanser. Därför är den sociala demokratin nödvändig.

Vi kan bara nyttja friheten om vi känner oss trygga.

Den som önskar nå det mänskliga samhället, måste övervinna det manliga.

Marknadens dynamik vill vi ställa i människans tjänst.

För oss gäller: så mycket konkurrens som möjligt, så mycket reglerande stat som nödvändigt.

Uppfinningsrikedom, goda idéer och de innovationer som uppstår ur dem, är vårt lands viktigaste produktivkrafter.

Varje väl utfört arbete förtjänar respekt, men varje arbete är inte ett gott arbete.

Bara den som har möjligheter kommer att anstränga sig (detta är helt klart en personlig favorit!)

De centrala målen för välfärdsstaten är trygghet, delaktighet och emancipation.

Vi behöver en andra och tredje chansens kultur.

Välfärdsstatens kvalitet avgörs inte bara av transfereringarnas nivå, utan av förmågan att garantera faktiska livschanser till alla, från början och ständigt om igen.

Vi vill se lika goda livschanser för alla. Likvärdiga livschanser avgörs framför allt av utbildning och familjen. Därför vill vi driva igenom bättre utbildning för alla samt stärka familjen.

Vår förebild är en familj, där mor och far tar lika stort ansvar för uppehälle och omsorg.

Barn har egna rättigheter, inte minst rätten till en uppfostran utan våld. Vi vill att dessa rättigheter ska skrivas in i grundlagen.

Vi vill se en helhetsutbildning, som handlar lika mycket om insikt och kunskap som om social kompetetens, kreativitet, estetisk erfarenhet, etisk reflexion och känsla för värden.

Kännedom resulterar inte nödvändigtvis i vetande. Därför behöver vi uppvärdera den politiska bildningen och den demokratiska fostran.

Tidigare har jag gått igenom de svenska socialdemokratiska partiprogrammen (utom det senaste, lär återkomma om det). Läs gärna här (1897 och 1905) och här (1911 och 1920) och här (1944) och här (1960) samt här (1975) och här (1990). Läs alla partiprogram 1897-1990 här och följ programkommissionens arbete här.

Roligt också att följa alla som bloggar om programarbetet – idag skriver exempelvis Peter Johansson, Peter Högberg och Martin Moberg om språket i partiprogrammet – även om jag inte håller med dem så rekommenderar jag deras inlägg!

Intressant och Netroots.

Annonser

9 kommentarer

Filed under Programkommissionen

9 responses to “SPD:s partiprogram i korthet

 1. Olof Johansson-Stenman

  Finns flera mycket goda och tänkvärda formuleringar t ex ”Marknadens dynamik vill vi ställa i människans tjänst”, ”Vi behöver en andra och tredje chansens kultur” och ”Kännedom resulterar inte nödvändigtvis i vetande. Därför behöver vi uppvärdera den politiska bildningen och den demokratiska fostran”.

 2. anna

  Tänkte bara tipsa om socialvetenskaplig tidskrift. Det är mycket fördomar men också en hel del matnyttigt. Finns på nätet.

 3. ”Bara den som har möjligheter kommer att anstränga sig .”

  Det är ju strålande. Sammanfattar så mycket!

 4. Gudrun Ryman

  Marika,
  varför skriver du aldrig här numera? Jag saknar din röst mycket.

  • Marika

   Å, det var fint att höra! Jag har helt enkelt inte hunnit. Sedan ett drygt år tillbaka är jag ordförande i skolnämnden i Sundbyberg, och det tar det mesta av min fritid. Det är nog också så att bloggandet inte känns riktigt lika givande som förr.

   Men jag tänker nog att jag kommer att skriva igen, åtminstone lite då och då!

 5. Gudrun Ryman

  Ja – var kan vi amatörer annars få läsa dina kloka/kunniga/begripliga kommentarer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s