Kapitalismen är dyr i drift

Finanskriser är inte gratis. Varken i Indonesien 1997, Argentina 1980, Sverige 1991 eller världen idag.

Källa: Fixing global finance av Martin Wolf.

Läsvärt av Johan Norberg på samma tema igår, Ekonomistas kommenterar. Vi har räknat på det här om guld och bubblor. LO-bloggen om transaktionsskatter. SvD om de datoriserade börshandeln.  DN.

Intressant och Netroots.

8 kommentarer

Under Ekonomi

8 svar till “Kapitalismen är dyr i drift

 1. Andreas Bergström

  Jag läser din blogg med stort intresse, även om jag inte är sosse. Men nu… what? Det här mer än antyder att ett annat system skulle vara billigare i drift än kapitalismen, det system som lyft människorna från djuren, från svälten, från den eviga misären. Vad menar du egentligen?

 2. Marika

  Det är klart att det finns billigare och bättre system än dagens kapitalism. Kapitalismen har medfört mycket gott men också oerhört mycket misär, det är bara att se sig om i världen. Jag tror inte på revolution eller så. Men marknaden behöver kompletteras med en stark demokrati för att inte få orimliga konsekvenser. Dvs mer av reglering, fler områden som inte hanteras inom ramen för marknaden utan av demokratin, och fler demokratiska institutioner på global nivå. Utopier naturligtvis, men ingen kan väl titta på ovanstående graf och tänka: det här är verkligen det bästa vi kan åstadkomma, det finns inget som helst alternativ? 55 procent av BNP, det är rätt mycket misär det.

  Finanskriser inträffar ständigt, de är inget undantag även om det verkar vara djupt mänskligt att glömma snabbt och efter varje kris tänka: nu har vi lärt oss, nu blir det aldrig problem igen. Kriserna är inneboende i kapitalismen men kan dämpas genom en stark demokrati som motkraft.

  Det är klart det finns alternativ. Att tro något annat vore oerhört pessimistiskt.

 3. Det vi har just nu är en typisk bubbelkapitalism. Till skillnad från den produktiva kapitalism vi hade mellan ca 1945 och 1975, innan alla regler som begränsade finansmaffian togs bort samtidigt som en förskräcklig massa begränsningar för folkmakten infördes. Det finns stort svängrum även inom systemet.

  Det skulle dock vara intressant att se vad du tänker dig för åtgärder för att komma tillbaka till den mer produktiva varianten. Eller kanske snarare vad man på socialdemokratiskt håll är beredda att tänka sig.

  Jag menar, det finns ju en stor internationell diskussion om saken, bland s.k. ”real world”-ekonomer och andra. Här i Sverige har det varit väldigt tyst.

 4. PS. Alla produktiva perioder av kapitalism har ju dessutom varit förknippade med en stor investeringsvåg – mekanisering av textilindustrin, järnvägar och ånga, stål el och kemi, bilar och hushållsapparater. Vad skulle inta den platsen nu, tycker du?

 5. Ping: Om konsten att förvränga verkligheten « Parkstugan

 6. Nicke

  Man ska nog vara ärlig nog att inse att den ”finanisaliserade” kapitalistiska systemet krashar inte bara länders ekonomier och människors liv utan även naturen…vi är i en dubbel kris med klimatförändringar, artutrotning, utarming av jordlager, skogsskövling osv…allt för att mätta ett behov av kortsikitg vinst…som i dagens system INTE KAN BLI MÄTTAT. Vore på tiden att börja fördela våra ytterst begränsade resurser (dvs tillväxt) efter behov…här är materiella behov (för nästan alla) tillfredställda men på många håll kan man inte äta sig mätt. Rikedomar koncentreras i allt färre händer vilket korrumperar politiker och därmed riktas ilskan mot dem…. och inte de som kontrollerar politiken: storföretagen och finansvärldens kapitalistiska system.
  Väl mött!

 7. Ping: Ironins mästare | mackelbot


 8. För svensk undertext tryck på knappen cc Den finns i videons underkant till höger, den blir röd när undertexten är på.

  I filmen klargörs till en del varför kriser är inneboende i kapitalismen. De har kunnat dämpas genom en stark demokrati som motkraft, men kapitalismen har lärt sig hur den ska möta denna motkraft. Vi måste därför hitta nya vägar för att åter kunna bygga upp en allmän välfärd och samtidigt hantera miljöproblemen och de sinande naturresurserna. Vi kan inte lösa problemen genom att sätta plåster på kapitalismens sår, vi måste hitta helt nya vägar.

  Andra gången jag såg filmen hade jag muspekaren på paus och växlade till word varje gång jag behövde anteckna och fundera. Filmen är knappt 2 timmar lång, med den metoden tog det mig 8 timmar att gå igenom den. Många lösa pusselbitar föll på plats och de 8 timmarna var synnerligen väl använda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s