”Tax cuts are religion. We are job creationists”

Via Erik Bengtssons mycket upplysande genomgång av möjliga lösningar på Greklandskrisen hittar jag en Eurobarometerundersökning av vad medborgare i EU-länder tycker om ett införande av en skatt på finansiella transaktioner. Det visar sig att en stor majoritet, 61 procent, är för, medan bara 26 procent är emot.

Variationerna mellan länderna är hyfsat stora, även om de flesta kommer över 50 procent. I Sverige är stödet femte starkast i EU, med 67 procent för.

Europaparlementet har röstat för en rekommendation av att en finansiell transaktionsskatt införs. Det stora problemet är att en sådan antagligen inte är särskilt effektiv om den inte implementeras globalt. Fler européer – totalt 85 procent – är också för en transaktionsskatt om den införs globalt. Hur som helst tycker jag detta är intressant. För bara några år sedan ansågs Tobinskatten helt omöjlig i den offentliga diskussionen.

För övrigt har EU-kommissionen idag presenterat sitt förslag på starkare reglering av finanssektorn. Karl Sigfrid (den moderate riksdagsledamoten som gjorde stor affär av att han skulle rösta nej till FRA, för att sedan kvitta ut sig) skriver en märklig artikel mot bakgrund av att det inom eurozonen ska ha diskuterats införandet av en bankskatt som ett sätt att få fler att bidra för att lösa Greklands skuldkris. Sigfrid har rätt såtillvida att det är en viktig principiell fråga att diskutera huruvida EU ska ta ut skatt. Men hållningen att regeringen bör ”meddela att vi inte kommer skicka några svenska skattepengar för att finansiera andra länders slöseri”  och sedan antyda att Greklandskrisen skulle ha skapats på grund av att staten ”ger buden på regeringskansliet lönetillägg på tusentals kronor i månaden för att bära pärmar”, det är inte särskilt seriöst. För det första är skälen till Greklandskrisen mer komplexa än att den skulle ha uppstått på grund av en ”fuskande, fetaostätande, förtidspensionerande ‘grekiskhet’.” För det andra – om vi inte gemensamt hjälper till att lösa Greklands kris kan konsekvenserna bli ännu dyrare för oss allihop. Inom EU är alla ekonomier sammanlänkade med varandra. Lämnas en i sticket riskerar bra många fler att dras med. Rent bortsett ifrån att man kan ifrågasätta det rimliga att lämna någon i sticket även om det inte får konsekvenser för en själv. Därmed inte sagt att just en bankskatt skulle vara den enda/bästa lösningen – men någon ordning får det väl vara på argumentationen (vilket även Daniel Swedin påpekar).

Jag gissar att Karl Sigfrid helt enkelt inte gillar skatter (ett intryck som förstärks av att hans artikel av nån anledning handlar ganska mycket om värnskatten, oklart varför). I USA har motsvarande hållning bland republikanerna numera tagit sig helt bisarra proportioner. Trots att, som Jon Stewart påpekar (i inslaget varifrån jag lånat rubriken), självaste Ronald Reagan en gång i tiden höjde skatterna. Idag, med ett underskott på obegripliga 90 000 miljarder kronor, har det blivit politiskt omöjligt.

Uppdatering: Alltså… Vet Karl Sigfrid om att den borgerliga regeringen redan har infört en bankskatt i Sverige?

Intressant och Netroots.

4 kommentarer

Under Ekonomi, Internationellt

4 svar till “”Tax cuts are religion. We are job creationists”

  1. Ping: Svenskarna omhäktade « Parkstugan

  2. Ping: Om människovärde och konsten att dubblera en hundralapp « Parkstugan

  3. Bankers resultat bör beskattas rejält och kanske retroaktivt såsom den uppskjutna reavinstskatten numera gör tack vare Borg 😉

  4. Kerstin Eldh

    Bankskatt och transaktionsskatt i all ära! Jag har inget emot dem men jag är gammal nog att minnas när Lars Engqvist var SSU-ordförande och parollen löd: ”Förstatliga bankerna!”. Det är länge sedan och nuförtiden vågar inte ens Vänsterpartiet stå för det. Pagrotsky föreslog för något år sedan att staten skulle öppna en ny bank som alternativ för vanliga människor, men även ett så modest förslag verkar vara för radikalt för tidsandan.
    En gång valde jag en jättebra bank. Den hette Postbanken och hade massor av ställen där man kunde sköta sina bankärenden. Utan att ha bytt bank har jag nu hamnat under en girig finländsk kapitalists styre.
    Det pratas mycket om valfrihet, men var finns friheten att välja? SEB, Swedbank eller Handelsbanken är inte bättre alternativ än Nordea. De går på ett ut om man bara vill ha ett konto så att man kan betala hyran eller elräkningen. Man slipper ändå inte undan att bidra till giriga bankdirektörers bonusar eller spekulationsförluster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s