Fattigdom är inte något oskyldigt

Morgonens ont i magen, ur Räddningsverkets rapport Sociala bakgrundsfaktorer hos skadade barn och ungdomar:

(Studiepopulationen=barn/unga som vårdats på sjukhus i minst ett dygn 2004. Kontrollpopulationen=individmatchad grupp utan skador)

”Skador är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar [… Skador är även] en av de dödsorsaker som uppvisar störst skillnad mellan olika socioekonomiska grupper av barn”.

”[B]arn från hushåll med socialbidrag, ensamstående föräldrar och lågutbildad mamma löper högre risk för en oavsiktlig skada”

”Tonåringar, 13 – 17 år, både flickor och pojkar i hushåll med socialbidrag eller med en ensamstående förälder har omkring dubbelt så stor risk att vårdas på sjukhus för självdestruktiv handling som jämnåriga. För de äldsta ungdomarna, 18 – 19 år, i hushåll med en ensamstående förälder eller med socialbidrag var risken för självdestruktiv handling mellan två och fyra gånger högre än för jämnåriga pojkar och flickor”

”Pojkar i hushåll med socialbidrag, ensamstående förälder, utländsk bakgrund eller lågutbildad mamma har ökad risk att drabbas av övergrepp. Den relativa riskökningen var mer än tre gånger så stor för pojkar i hushåll med socialbidrag och dubbelt så stor för pojkar med utländsk bakgrund och lågutbildad mamma.”

”Den mest utsatta gruppen för övergrepp var 18 – 19-åriga pojkar i hushåll med ensamstående förälder och med lågutbildad mamma. Vid undersökningstillfällena år 1995 och 2000 hade fler pojkar som vårdats på sjukhus för övergrepp utländsk bakgrund än svensk bakgrund.”

Barnfattigdom är inte något oskyldigt.

Intressant och Netroots.

PS. Idag är det partiledardebatt, vilket bland andra Peter Johansson och Martin Moberg och Claes Krantz skriver om.

7 kommentarer

Under Klyftor

7 svar till “Fattigdom är inte något oskyldigt

 1. När jag gick med i SAP sade min v-röstande politiskt intresserade och aktive svåger och lärare, att jag skulle göra något för ensamstående mödrar. Jag skriver kanske en motion med bl.a. ditt inlägg som underlag. TACK.

 2. Ping: Fattigdom är inte något oskyldigt (via Storstad) « Exploration Of Concepts

 3. Ping: Små, få och fattiga | Lena Sommestad

 4. jag antar att min första tanke är. ”why so serious”. men sedan som man läser posten, så ser man att du verkligen har något att säga. Även om jag personligen tycker att det finns viktigare saker att prioritera i livet än saker som är orättvisa mot vissa (för sådana ting finns alltid… kommer aldrig finnas någon ”rättvisa”, en poetisk illusion…

  • Marika

   Jag har svårt att tänka mig något viktigare att prioritera än att människor råkar ut för olyckor och skadar sig själva. Eller dör i förtid. Alltihop saker kopplade till klass. Eller vad menar du skulle vara viktigare?

 5. Sen är frågan om de här sakerna beror på absolut fattigdom eller på ojämlikhetsbetingad.

  Det mest överraskande utfallet var hur trafikolyckor i högre grad drabbar fattiga som ju i högre grad bor i totalt trafikseparerade miljonprogramsområden, medan rika i högre grad bor i innerstäder och villaområden med total trafikintegrering. Kanske de här amerikanska siffrorna gäller även i Sverige: http://newurbannetwork.com/article/key-safer-roads-identified-california-study

 6. Ping: Från noll till 2,7 miljarder på några dagar – en viktig rättssäkerhetsfråga? | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s