Makthunger och smutsiga lögner

Det här är ett inlägg jag in i det längsta försökt undvika att skriva. Jag tycker det är skittråkigt att ägna mig åt att anklaga motståndaren för att spela fult. Jag är helt ointresserad av det politiska spelet överhuvudtaget, jag är politiskt engagerad för att jag bryr mig om sakfrågor och vill åstadkomma verklig förändring. Valrörelser är alltid kaotiska och sällan särskilt bra för den politiska debatten. Det är sånt man får ta. Men den här valrörelsen är faktiskt skitigare än man borde behöva stå ut med. Ledande borgerliga företrädare ljuger, om och om igen, om vad de har gjort och om vad de rödgröna står för. Det är fruktansvärt frustrerande. Och därför kände jag mig till slut tvungen att skriva detta inlägg. Varsågod: en (mycket summarisk) sammanställning över borgarnas lögner.

Stockholmslögnerna

På stora affischtavlor runt om i hela Stockholm ljuger Moderaterna om vad Socialdemokraterna tycker. Det kan till exempel se ut såhär:

eller såhär:

Både Sten Nordin och Fredrik Reinfeldt påstår alltså att S säger nej till Förbifarten, vilket inte är sant. På liknande affischer påstår Moderaterna att S i Stockholm är emot en ”mångfald av skolor”, ”rätt att välja läkare”, och, som ovan, fler spårvagnar. Etc. Allt är lögn. (Läs mer om vad S tycker om Förbifarten och spårvagnarna hos Ekonomklubben, om rätt att välja läkare här och om skolan här).

Lögnen om nedskärningar på skolorna i Rinkeby

I ABC:s utfrågning av Lotta Edholm, skolborgarråd och gruppledare för Folkpartiet i Stockholms stad, påstod Edholm att skälet till att resurserna minskat till skolorna i Rinkeby beror på att barnen där blivit färre.

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Men det stämmer ju inte: det är bara att gå till Skolverkets statistik så ser man att det är antalet lärare per 100 elever som har gått ner. Och det beror på att skolorna i Rinkeby fått, just det, minskade resurser per barn.

Lögnen om minskade inkomstklyftor

I TV4:s utfrågning av de borgerliga partiledarna påstod Fredrik Reinfeldt att inkomstklyftorna i Sverige skulle ha minskat under hans regeringsperiod.

Detta är vad som har hänt med inkomstspridningen i Sverige, och detta är hur den spås fortsätta utvecklas, enligt regeringens egen budget:

Inkomstskillnaderna 2007, då den borgerliga politikens verkningar börjat sätta in, var de högsta som SCB uppmätt. 2008 minskade dock inkomstspridningen, om man räknar in kapitalinkomster (översta linjen), men den var fortfarande högre än 2006. Minskningen hade naturligtvis med finanskrisen att göra – inte med Reinfeldts politik. Och räknar man bort kapitalinkomsterna stod utvecklingen som bäst still, på en nivå som otvetydigt var högre än 2006. Prognosen framöver – regeringens egen prognos, märk väl – är att inkomstspridningen kommer att fortsätta att öka. Både inklusive och exklusive kapitalinkomster.

Det regeringen Reinfeldt har gjort är att se till att de 20 procent fattigaste har fått sjunkande realinkomster i absoluta tal. Läs mer om hur den fattigaste tiondelen på ett enda år förlorade 554 kronor i månaden på grund av regeringens politik.

Och så vidare

Jag kan, tyvärr, fortsätta hur länge som helst. I Sundbyberg har Moderaterna producerat en hel annonsbilaga (visserligen så rättshaveristiskt uformad att jag inte är säker på att den är till fördel för dem) under stulet namn. Förutom att större delen av bilagan ägnas åt att svartmåla Sundbybergs skolelever och lärare påstås exempelvis att Socialdemokraterna skulle tycka att ”utomhusbad för kanadagäss” är en viktigare insats för barnen än en bra skola. Ni fattar nivån. (S i Sundbyberg bemöter lögnerna här)

De borgerliga partierna i Stockholm pumpar ut rapport efter rapport med märkliga påståenden om vad som kommer att hända om de rödgröna får majoritet (Armageddon, inget annat). Det bästa sättet att bemöta påhittade påståenden om att vi skulle vara för höjd skatt på allt från fruktpressar till iPhones är förstås att göra som Alliansfritt föredömligt gör – lugnt och sakligt och med glimten i ögat korrigera alla bisarra felaktigheter. Men det kan inte hjälpas att tålamodet hos mig tryter. Jag har ingen lust att vara tålmodig och humoristisk när motståndaren använder den här typen av fula knep. Det är att vanhedra demokratin och tron på det upplysta samtalet.

Jag är i politiken för att jag tror på något och vill något. Ett demokratiskt samtal förutsätter att man inte ljuger om vad motståndaren vill. Jag skulle inte kunna rösta på ett parti som jag trodde ville ha makten till varje pris – så mycket att man var beredd att ta till vilka metoder som helst. Exempelvis att försöka lura väljarna.

Jag vill inte att Socialdemokraterna ska få röster för att vi lyckas ljuga så bra att folk tror oss. Jag vill att folk ska rösta på oss för att de tycker att vår politik är den bästa. Detta är uppenbarligen inte ett synsätt som finns hos de borgerliga partierna, och särskilt inte hos Moderaterna. Och det säger väl något om hur mycket Moderaterna tror på sin egen politik.

Jag bara undrar – känns det bra? Är ni stolta? Alla ni som röstar borgerligt, tycker ni att det här är så politik ska gå till? Är det verkligen företrädare som använder lögnen som främsta politiska metod som ska få din röst?

ps. Det enda som är bra med Moderaternas lögnaktiga kampanjer är att de är tacksamma att göra parodier på. Här några fina exempel från Ekonomklubben:

Den så kallade dyskalkyliaffischen

Den så kallat postmoderna affischen

Den så kallade verklighetsaffischen

Alliansen – bra för humorns utveckling i samhället, dålig för allt annat.

Expressen gillar inte heller Sten Nordins lögner. Carin Jämtin har fortfarande inte fått någon ursäkt. Sten Nordin blir däremot ordentligt pressad i frågan av SVT:s utfrågare – kolla strax efter 30:30 in i klippet. SvD skriver också. Maria Abrahamsson är däremot en ärlig moderat – hon erkände till slut i direktsändning att Förbifartsaffischen är ljug. Även Bromma Socialdemokrater skriver. Helen Pettersson beskriver fler borgerliga lögner – läs! I övrigt rekommenderar jag viktig läsning från Arenagruppens vänner (hihi) om att all makt i dagens Sverige är samlad i näringslivet. Noterar också att Moderaterna numera köper kända bloggare för att skriva positivt om partiet, något som fått stureplan.se att reagera och lyfta bort de aktuella bloggarna tills vidare.

Och har ni inte redan läst denna långa, fullkomligt gastkramande text om en sjuk mamma som betalar priset för de rikas skattesänkningar, då måste ni verkligen göra det. Ni måste.

Andra bloggar om , , , . Intressant och Netroots.

26 kommentarer

Under Borgerligheten, Storstaden

26 svar till “Makthunger och smutsiga lögner

 1. Tack Marika, för dessa upplysningar. Synd att media inte klarar uppgiften att informera allmänheten om tillståndet i landet.

  http://www–info.se/silfverstrand

 2. Anders

  Jag bara undrar – känns det bra? Är ni stolta? Alla ni som röstar borgerligt, tycker ni att det här är så politik ska gå till? Är det verkligen företrädare som använder lögnen som främsta politiska metod som ska få din röst?

  Kort svar: nej. Personligen påverkas jag inte av valaffischer (vad jag vet om iaf), men givetvis har de effekt på den oinsatta. Det är givetvis pinsamt när politiker ljuger.

  Givetvis är inte de rödgröna några änglar vad det gäller smutskastning och att tömma på sanningen. Vilken kategori går t.ex. affischen på upp-och-ned-vänd Reinfeldt och texten ”MEGAFAIL” över. Knappast hederlig. Vad gäller då Östros säger att alliansen ska sänka skatten under nästa mandatperiod med ytterligare 100 miljarder? Hur är det med kravet på att USA ska avveckla alla sina internationella militärbaser? Uppenbarligen är det inte Ohlys påhitt enligt Sahlin i SVTs utfrågning.

  Men jag håller med, det är tröttsamt att man inte kan få raka besked från något håll. Direkta lögner är givetvis förkastligt.

  • Marika

   Nej Anders, det är inte ”pinsamt” när politiker ljuger. Det är oanständigt och ovärdigt demokratin.

   Jag visste förstås att det skulle komma kommmentarer som dina som försökte relativisera hela saken och säga att de rödgröna ”ljuger lika mycket”. Men nej, det gör vi faktiskt inte. Vilket understryks av att dina exempel inte handlar om lögner, utan bara saker du tycker är ”dåliga” med rödgrön politik och/eller kommunikation.

   • Anders

    Ja, jag tycker det är ”dåligt” när den rödgröna finansministerkandidaten går ut och säger att alliansen ska sänka skatten med ytterligare 100 miljarder nästa mandatperiod.

    Sen tycker jag det är ”dåligt” att Baylan går ut och säger ”Vår granskning visar att statsministern i praktiken sätter likhetstecken mellan allmänintresset och sin egen privatekonomi”.

    Men att gå ut med uttalanden som dessa helt utan några konkreta belägg är inte att ljuga. Det är bara unik kommunikation eller i min uppfattning dålig politik. Kanske var de bara felinformerade eller febriga. Som Mona när hon sa att vi hade 7 miljoner löntagare i Sverige, tur att Fredrik var där och rättade henne, annars hade man ju kunnat hävda att det var en ren lögn.

    När Reinfeldt säger att klyftorna minskat under hans regeringsperiod så ljuger han inte. De har minskat. Mellan 2007 och 2008 minskade dem och det var under hans regeringsperiod. Men du säger att det är ren lögn, för du trodde han menade att de minskat från 2006 (vilket han givetvis vill att vi ska tro). Jag kan t.o.m. säga att din graf visar att klyftorna är idag lägre än under socialdemokratins styre. År 2000 var klyftorna högre än idag. Ljuger jag då?

    Jag försvarar inte den typen av ”lögn” eller förvridning av sanningen så missförstå mig rätt. Men jag reagerar på när du viftar bort liknande förvridningar från S som kommunikationsbrist eller att jag tycker det är dålig politik. Moderater ljuger, Socialdemokrater har bara ett unikt sätt att kommunicera.

    Direkta lögner såsom valaffischerna är dock rent förkastligt som jag sa och även pinsamma då de är en så uppenbar lögn.

    Och jag hävdade aldrig att de ljög lika mycket. Det var din generalisering av ”kommentarer som mina”.

 3. Chris B

  Jag är iaf glad att du står på dig och håller sanningsfanan högt! Det jobb du gör med att ta fram riktiga faktaargument är otroligt viktigt för att sticka hål på regeringens lögner och blinda dogmatiska tyckande. Ge dig för allt i världen inte!

 4. Tack Marika, för att du gör jobbet. Detta ditt inlägg är otroligt viktigt och pekar på något stort. Moderaterna och de övriga i högeralliansen tror sig inte kunna vinna med ärligt spel …..

  Detta är märkligt ……. Sedan till en viktig debattartikel i dagens DN. ”All makt i dagens Sverige är samlad i näringslivet”, http://tinyurl.com/2usdyqq

  Den beskriver läget i landet Sverige på bra sätt. Vinner högern detta val så tar de ytterligare steg mot ett totalt övertag i opinionsbildningen.

 5. k

  Höjd skatt på Iphones, fruktpressar m.m.? Men är det inte bland annat så de själva kommer att göra om de får fortsätta ytterligare fyra år? Vad är det det kallas? Min pojkvän i USA har en känsla av att DE betalar minst lika hög skatt som vi, fast den skatten tas in på annat än inkomstskatt… I den stat han bor i (med republikansk senator) har fastighetsbeskattningen ändrats. Höjts. Och all sån här skatt är ju svårare att betala ju mindre du tjänar och lättare att betala ju mer du tjänar…

 6. Ping: Moderaternas smutsiga valrörelse - ljug och förbannad dikt

 7. Var det inte så att moderaterna hade konsulterat Karl Rove? Eller är det bara något jag har drömt?

 8. PS Deras påstående att det blir nej till förbifarten om de rödgröna vinner är i och för sig troligt. Enligt mps gallup är 40 procent för den medan 51 procent är för satsning på kollektivtrafik. Och det var ju så frågan i folkomröstningen skulle ställas.

 9. Helt otroligt detta! Och när det gäller de sjukas situation så överträffar den nuvarande verkligheten fiktionen med råge!

 10. Ping: Dagens Bloggtips – Marika avslöjar Borgeriets medvetna lögner « Röda Berget

 11. Martin

  Hej allihopa, varför kommenterar ni här? Ni bara predikar för kören ju.

  Det är självklart rätt att säga att S inte är för förbifarten, då skulle man gå till val på att bygga den. En röst på s är en röst på en försenad förbifart, eller en som inte byggs alls.

  Eftersom vi är massa engagerade sossar här – kan ni inte kommentera era egna kampanjmetoder i Kista? http://www.liberati.se/2010/09/13/socialister-i-samarbete-med-ligister/

  Mvh, Martin

  • Marika

   S vill bygga Förbifarten. Allt annat är lögn.

   Det är rätt poänglöst att hålla på och tjafsa om vilka som river ner flest affischer. För det första bevisar du inget med hjälp av några foton – vem vet om det är sossar som har pajat just din affisch?

   För det andra så självklart finns det puckon som river ner affischer och liknande. Inom (och utom) alla partier. Det här är ju tex väldigt osnyggt gjort av M: http://www.resume.se/nyheter/2010/08/24/ssu-rasar-over-trafikkonto/index.xml

   Mitt blogginlägg handlar om sanktionerade fullblodslögner från ett parti på betald annonsplats över hela stan. Försökt inte byta ämne. Det är något helt annat.

 12. Ping: Därför får vi en rödgrön regering « Ett hjärta RÖTT

 13. Pelle

  Jag trodde att Sten Nordin var en (av få) hederlig politiker från Alliansen. Men efter att ha kollat på Vasaparksduellen på SVT, där efter 30 min som tipsas om, så blir man ju spyfärdig. Ska en man som står och öser ur sig lögn efter lögn styra vår stad? Fan i heller.

  Sen undrar jag om Alliansen – Sundbybergsgrejen är tex helt obetalbar – kommer få en enda lärarröst? Svartmålningen av lärarkåren är ju monumental.

  Har politiker alltid ljugit såhär i valrörelser men det är först nu när bloggare med för mycket tid(?) gräver upp det som vi ser det?

 14. Peter Nicklasson

  Vem som står för ohederligheten eller fusket beror nog helt på villket parti man röstar på.

  Klart är nog att i takt med snabbare media som nätets bloggar t ex censureras inte olika åsikter lika lätt längre.
  En censur och självcensur som funnits både bland politiker som media.

  Det är bara bra att smutsen kommer upp till ytan.
  Vare sig den är blå eller röd.

 15. Ping: Det enda argument som behövs för att sparka borgarna ut ur Rosenbad « Joakim Hörsing

 16. Känner igen din tvekan att skriva inlägget, men jag är glad att du gjorde det. Bra inlägg.
  Tack

 17. Ping: Pansarvärnsrobotar inget att leka med. | Annarkia

 18. Ping: Innan du röstar, läs om sveket! | Min luktar oxo fisk!

 19. Ping: Brockmans blogg » Skam går på torra land!

 20. Ping: Blev vi klokare när vi lyssnade på partiledarna? | editor@OurComments.org

 21. juanna

  Självklart måste M ljuga!
  Skulle människor veta sanningen om den urholkande ekonomiska politiken hade M enbart fått röster från de som partiet är till för, dvs storföretagare och förmögna.
  Nya moderaterna är samma gamla högerparti som de alltid varit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s