Den här kartan kommer från stockholmsrean.se och visar de ombildningar och avknoppningar den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus har genomfört under den senaste mandatperioden. Klicka på häftstiften för att få mer information om de kraftigt rabatterade priser som har gällt.
Några axplock: Lägenheterna på Rålambsvägen 29 har sålts till ett kvadratmeterpris om 22.467 kronor. Marknadspris på bostadsrätter i området: 52.084 kronor per kvadrat. Lägenheterna på Hallandsgatan 26 kostade 26.620 kr kvadraten, medan grannlägenheterna som säljs på marknaden går för 51.475 kr/kvadrat. Johannes hemtjänst såldes för 275.000 kr, och gjorde en vinst första året på 3.999.531 kr. Fyrens förskola såldes för 148.750 kr, och gjorde första året en vinst på 1.737.954 kr.
Listan kan göras hur lång som helst. Hittills har drygt 21.000 hyreslägenheter ombildats under mandatperioden, och den genomsnittliga rabatten jämfört med marknadsvärdet ligger på runt 50 procent. Samtidigt har ett femtiotal kommunala enheter, framför allt förskolor och hemtjänstverksamheter, avknoppats, i princip alltid till en bråkdel av marknadsvärdet. Avknoppningarna är dömda som olagliga i Kammarrätten och granskas också av EU-kommissionen, men den borgerliga majoriteten i Stockholms stad driver frågan vidare och har överklagat. Många (t ex DN och SvD idag, ej på nätet) tror att majoriteten har slutat med avknoppningarna efter all den negativa publicitet som varit i frågan, men det stämmer inte. Senast i juni i år avknoppades hemtjänsten Söders specialteam.
Oberoende beräkningar visar att de ombildningar som skett under de borgerliga majoriteterna 1998-2002 och fr o m 2006 har inneburit en överföring på runt 50 miljarder kronor från Stockholms skattebetalare till enskilda bostadsrättsinnehavare. Det är en helt bisarr summa. Som jämförelse kan nämnas att de totala skatteintäkterna under ett år i Stockholms stad är ungefär 30 miljarder. Istället för att sälja ut allmännyttan och göra enstaka stockholmare rika, så hade man kunnat slopa skatten helt och hållet för alla stockholmare under nästan två år. Eller, mer rimligt, använt pengarna till att investera i nya bostadsbyggen, upprustade förorter, viktiga klimatinvesteringar och bättre vägar.
Det som istället har hänt illustreras tyvärr alltför väl av episoden om ombildningen av fastigheten Vattuormen på Norr Mälarstrand i våras. Inom loppet av några månader efter ombildningarna låg minst fyra av de 25 lägenheterna ute till försäljning på öppna marknaden, men då till utgångspriser som var åtskilliga miljoner kronor högre än vad lägenhetsinnehavarna köpt lägenheterna för bara några månader tidigare. Det handlar alltså om två-tre gånger mer än vad Stockholms stad tagit betalt för lägenheterna.
Det är inget konstigt med det. En genomgång som Stockholms stad har gjort visar att omsättningen av nybildade bostadsrätter är hög – ungefär hälften av de nyblivna bostadsrättsinnehavarna flyttar inom bara några år. Kort tid efter ombildningen säljer man alltså sin nyförvärvade bostadsrätt till marknadspris. Det är många som blivit rika på detta, och det är inget jag har några moraliska synpunkter på. Vem tackar nej till sitt livs klipp? Om möjligheten finns är det klart att de allra flesta människor tar den. Det tycker jag inte man kan fördöma. Däremot kan man fördöma en politik som gör detta möjligt. Det är så vansinnigt dumt. Det är ineffektiv och oansvarig hantering av stockholmarnas gemensamma tillgångar. Det är att gynna fåtalet – personer som haft turen att bo i en allmännyttig hyresrätt vid rätt tillfälle – på flertalets bekostnad.
Moderaterna lovar att fortsätta ombildningarna nästa mandatperiod, om de skulle vinna valet i Stockholms stad. Det lär i så fall ske till samma underpriser som hittills. För egen del anser jag att om man ska ombilda, så bör det ske till marknadspris. Allt annat är vårdslös hantering av skattepengar.
Thomas Hartman och Johan Sjölander och Martin Moberg och Johan Ulvenlöv skriver också om Stockholmsrean. SR.
Andra bloggar om stockholmsrean, ombildningar, avknoppningar, vattuormen, utförsäljning. Intressant och Netroots.
Ping: Borgarna har sålt ut Stockholm billigt
Det där borde betraktas som rent landsförräderi.
Alliansens slarv med stockholmarnas pengar borde dömas som trolöshet mot huvudman. Varför har ingen försökt?
Men om slarvet leder till att lite färre vägar byggs så får man vara nöjd. Jag slarvar hellre bort mina pengar till bostadsrättsinnehavare än till bilister, för de förra hotar mig åtminstone inte till livet.
Jan Wiklund: Problemet är väl att det knappast är vägbyggen som borgarna i första hand prioriterar bort när resurserna sinar…
Jacob: Ack ja, och så gör även sossarna. Även om man den här gången tvingades kompromissa ihop sig med v och mp som inte ville ha några.
Saken är egentligen anmärkningsvärd. I Stockholm är bilkörning klart korrelerat med inkomst. Bilkörning till jobbet (som ju är det dimensionerande för en väg) ännu mer. Varför satsar då inte s på kollektivtrafik, som ju deras kärnväljare åker? I synnerhet yngre människor, som inte ens tar körkort längre.
Ändå har det inte byggs någon t-bana i Stockholm sen 80-talet – varför?
En gång var Stockholm världsledande i t-bana per invånare, det är vi inte längre. En gång var målet från kommunpolitikerna att ingen skulle ha längre än en halvtimme till jobbet med kollektivtrafik. Det var länge sen man släppte det.
Det här är minst sagt förjävligt. 😦