Hej ni som kommer från aftonbladet.se

Roligt att se att Aftonbladet länkar till mig apropå ”Nya moderaterna”. Men eftersom de länkar till bloggen, och inte till inlägget där citatet om Henrik von Sydow, Common people och nya moderaterna finns, så lägger jag upp länken här: Dolly förklarar arbetslinjen, Jarvis förklarar nya moderaterna. Enjoy!

Annons

6 kommentarer

Under Övrigt

6 svar till “Hej ni som kommer från aftonbladet.se

 1. Niklas

  Hej! Kan ni bemöta följande argument?
  http://nonicoclolasos.wordpress.com/2010/08/26/hur-har-inkomstklyftorna-forandrats/

  I korthet: Jämförelse av Gini-koefficienten tycks visa att klyftorna ökade mycket mer under socialdemokraternas regeringstid (även om man räknar med fördröjd effekt av politiken).

 2. Marika

  Well, inte för att du behöver nia mig. Men för det första säger jag som jag alltid brukar säga: jag är smärtsamt medveten om att klyftorna ökat under socialdemokratiska regeringar, och jag ser det som socialdemokratins största misslyckande att vi inte lyckats bryta den utvecklingen. Det verkar finnas många som tror att bara för klyftorna ökat även under s-regeringar så måste man som socialdemokrat vara för ökade klyftor. Men det är fel.

  För det andra tycker jag väl att du är lite orättvis som jämför olika långa perioder med varandra. Lika för lika känns bättre. Jag undrar också om du verkligen läst av helt rätt, jag tycker tex inte att det ser ut som att det första gini-måttet skulle vara lägre 2010 än 2006. Och för det tredje är detta regeringens egna beräkningar som är baserade på prognoser. Som du själv är inne på är det här effekter som tar tid.

  Mest intressant är väl att titta på den statistik vi har över vad som faktiskt hänt. Och då visar det sig ju tex att den lägsta decilen hade lägre disp inkomst 2008 än 2002, och att i princip hela tappet skedde i ett slag mellan 2007 och 2008.

  https://storstad.wordpress.com/2010/02/18/en-sjukt-smutsig-500-lapp/

  Det torde ändå vara en rätt ovanlig utveckling att en decilgrupp under högkonjunktur faktiskt blir absolut sett fattigare.

  Oavsett vilket, jag ogillar ökande klyftor. Det räcker för mig.

 3. Martin

  en följdfråga på den, varför är du inte vänsterpartist? de är ju också ett socialdemokratiskt parti.

  • Marika

   Tja, bortom den rena dagspolitiken (och om man ska förenkla en hel del) så ser jag socialdemokraterna som ett i grunden reformistiskt parti, och vänsterpartiet som ett i grunden revolutionärt parti. Och jag är reformist. Jag gillar det drag av pragmatism som finns i socialdemokratin, även om jag kan tycka att den på sistone allt mer gått över i visionslöshet…

   Sen finns det lite olika sakfrågor som skiljer de två partierna åt, exempelvis synen på den ekonomiska politiken. Jag gillar budgetdisciplin och självständiga riksbanker och sånt där. Jag är också för ett EU-medlemskap, och jag tror att jag är lite mer för valfrihet inom välfärden och marknadsekonomi i allmänhet än den genomsnittlige vänsterpartisten (därmed inte sagt att jag tycker att det är krafter som ska släppas lösa helt och hållet).

   Nåt sånt, typ.

   • Jo det där är en intressant frågeställning! Nu när vp mer eller mindre tar avstånd från kommunismen. Annars hade det varit svårt att ha dem som regeringspartner verkligen.

    Min pappa frågade sin far någon gång runt 1920 när farfar fortfarande levde: Vad är det för skillnad på kommunister och socialdemokrater.

    Farfar sa: Jo ser du .. kommunist; så fin blir aldrig människan. Men socialdemokrat det kan man vara för man försöker göra det lite bättre för vanligt folk undan för undan med reformer.

   • Marika

    Britta, det din farfar sa tycker jag sammanfattar frågan väldigt bra. Precis så är det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s