Stockholmshögern ber om carte blanche

Igår presenterade de borgerliga partierna i Stockholms stad sina ”prioriteringar” inför valet. Det hade slagits på stora trumman och kallats till presskonferens. Jag var intresserad av vad de skulle presentera. Jag ville gärna veta vad som skulle bli vallöftena, vad borgarna vill med Stockholm. Men jag blev besviken. Inte på prioriteringarnas innehåll, utan på att innehåll helt saknades.

Läs gärna själva här – de femton punkterna som borgarna ”prioriterar” finns på de två sista sidorna, eller, något förkortat (men varje mening är ett ordagrant citat) här nedan. Detta är alltså vad borgarna går till val på, mina kommentarer kursiverade:

1. Ta tillvara på att Stockholm ligger vid vattnet.

Eh… jaha? Nåväl, i denna punkt ingår en satsning på vattenburen kollektivtrafik. Problemet är bara att samma löfte ingick i borgarnas valplattform 2006, och än har det inte infriats.

2. Bygga minst 15 000 bostäder för ett växande Stockholm.

Bra, det lovade de rödgröna redan förra hösten. Nu har S i Stockholms län dessutom toppat med 50.000 nya bostäder i hela länet.

3. Ytterligare höja skolans kvalitet.

Oj, radikalt. Men – hur ska det ske? Kanske som under denna mandatperiod, då man skurit på skolorna i fattiga områden, och gett mer till skolorna i rika stadsdelar?

4. Fortsätta att bygga det miljövänliga Stockholm genom hållbara miljöstadsdelar och samtidigt värna värdefulla grönområden.

Ja, det låter ju fint? Men inte jättekonkret…

5. Äldreomsorgen ska förena trygghet, valfrihet och värdighet för äldre.

Här sticker man verkligen ut hakan, jag menar, de flesta andra partier vill trots allt att äldreomsorgen ska förena otrygghet, ovalfrihet och ovärdighet. Det jag möjligen kan sakna är, vänta nu vad kallas det igen? Jo – konkreta förslag.

6. Stockholms stad erbjuder många valmöjligheter för medborgarna. Informationen om dessa valmöjligheter ska utvecklas och förbättras.

Nää, nu går de verkligen för långt alltså!

7. Genomföra trafiköverenskommelsen om nya spår och vägar för 100 miljarder kronor i regionen. Här ingår till exempel Förbifart Stockholm.

Det här är faktiskt en konkret fråga. Grattis, eller nåt.

8. Verka för fler studentbostäder och fler utbildningsplatser inom högre utbildning.

Hur många studentbostäder har den borgerliga majoriteten i Stockholm påbörjat under innevarande mandatperiod? Noll stycken. Hur många studentbostäder påbörjades under den rödgröna mandatperioden 2002-2006? 917 stycken. (Härifrån).

Men så är det också skillnad på att ”verka för” något och att ”åstadkomma”...

9. Erbjuda service till den enskilde stockholmaren utifrån dennes önskemål och behov… Hög kvalitet ska säkerställas genom bland annat inspektion och tillsyn.

Ja, detta är kommunen skyldig till enligt lag, så man kan möjligen tycka att det är lite märkligt som vallöfte.

10. Det ska vara tryggt och snyggt i Stockholm.

Ytterligare ett modigt utspel med många konkreta åtgärdsförslag.

11. Bygg ett Stockholm som håller ihop. Bygg infrastruktur på tvären som kopplar samman regionen som till exempel Förbifarten, tvärspårvägar och Citybanan.

Ja, det är nån sorts förslag, även om fortsättningen ”bygg bort trafikbarriärer och betong och ersätt med levande gaturum och funktionsblandade stadsdelar som lever dygnet runt” är i besvärande avsaknad av konkretion.

12. Fortsätt verka för att göra Stockholm till världens mest tillgängliga stad.

”Verka för”, som sagt… och det finns ju en del kvar att göra.

13. Vi vill skapa ett kulturkluster kring de gamla Gasklockorna och därigenom skapa en attraktiv kulturscen för internationella storuppsättningar.

Det här liknar onekligen ett riktigt förslag, även om det är oklart exakt vad detta kulturkluster ska bestå av. Sen kan man ju tycka att det är tråkigt att borgarna skär på Kulturskolan så att 12.000 färre stockholmsbarn får plats, och istället prioriterar ”internationella storuppsättningar”.

14. Förbättra arbetet med att minska utanförskapet genom jobb istället för bidrag.

Jag börjar verkligen känna mig tjatig nu, men hur? Hur ska detta gå till? Det problematiska med arbetslöshet är inte att vissa partier är för den, det svåra är att åstadkomma förändring. Och hittills har arbetslösheten ökat i Stockholm sedan den borgerliga majoriteten tog över. Den jobbpolitik man hittills bedrivit är dessutom problematisk på flera sätt.

15. Stockholm som företagsstad utvecklas vidare, inte minst inom tjänstesektorn. Därför är det viktigt att avdragsmöjligheter som RUT och ROT finns kvar.

”Utvecklas vidare” minsann, vilket löfte. I övrigt noterar jag att de borgerliga Stockholmspartierna är så totalt i avsaknad av konkreta förslag på hur företagsamheten ska utvecklas att de är tvungna att hänvisa till RUT och ROT, som beslutas av riksdagen, inte av Stockholms kommunfullmäktige. Men kanske känner man sig tvungen, eftersom den ”företagspolitik” man hittills bedrivit har fått tjänsteföretagen i bland annat Rinkeby och Tensta Centrum att gå på knäna.

Jag är inte ensam om att reagera på hur tunt manifestet är. Sveriges Radio rapporterar: ”Men några färdiga förslag eller löften ville de fyra partierna inte bjuda på. Väljarna får till exempel inte reda på om det skatten ska lämnas oförändrad eller om det blir skattesänkningar.”

Och här är det nästan så att jag tycker att det börjar kännas lite obehagligt. De borgerliga partierna i Stockholm verkar förvänta sig att människor ska rösta på dem, helt utan program. De lovar inget, men vill ändå ha din röst. Att inte kunna lämna besked om skatten är bisarrt. Redan tre och en halv månad efter valet ska en ny skattesats börja gälla. Självklart har väljarna rätt att i god tid före valet få reda på vad den kommer att ligga på, liksom vad som planeras hända med den de kommande fyra åren. Vill borgarna ytterligare sänka skatten? Vilka verksamheter är det man i så fall vill skära i?

Andra relevanta frågor som borgarna inte lämnar besked om: kommer man att fortsätta utförsäljningen av allmännyttan? Kommer man att fortsätta att avknoppa förskolor och hemtjänstverksamheter för spottstyvrar? Planerar man att fortsätta att sälja ut kommunala tillgångar och använda pengarna till löpande drift, något som fått kritik av av ekonomivärderingsföretaget Svensk kommunrating?

Detta är alltihop avgörande frågor för Stockholms framtid. Har de borgerliga partierna alls tänkt lämna besked innan valet?

SvD och DN och Röda berget. Andra bloggar om , , , . Intressant och Netroots.

10 kommentarer

Under Borgerligheten, Storstaden

10 svar till “Stockholmshögern ber om carte blanche

 1. Ping: Dagens citat: Stockholmshögern talar inte om vad de vill « Tankar från roten

 2. Ping: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Lös Stockholms trafikinfarkt

 3. Ping: Maud (c) rör till det om pensionerna. « PeoWagstrom’s Weblog

 4. Pelle

  Tycker nog du är lite väl hård. Programförklaringar ska väl vara lite visionära och luftiga? Men visst vill man ha fler besked. Hur får de tex ihop byggande av Förbifart Stockholm med att värna värdefulla grönområden och bygga miljövänligt?

  • Marika

   En månad innan ett val tycker jag nog inte är den rätta tidpunkten att vara luftig. Särskilt inte som de visioner som beskrivs är så allmänna att alla partier kan skriva under på i princip allihop. Blir väljarna verkligen klokare av att veta att ett visst parti ”vill höja kvaliteten i skolan”?

   Naturligtvis är det inget fel att vara visionär, men visionerna måste kopplas till konkreta åtgärder. Att inte kunna lämna besked i en så central fråga som skattenivån en månad innan ett val, det tycker jag faktiskt är anmärkningsvärt.

   • Pelle

    Sant att tidpunkten påkallar konkreta förslag – men eftersom borgarna alltid har så ogenomtänkta förslag så är det väl detta deras chans? Jag tycker det var ett bra program.

  • Det går inte ens ihop med deras paradfråga ”promenadstaden”. För är det något som driver på utglesning och utspridning av stadsbygden så är det snabba vägar.

 5. Ping: Tweets that mention Stockholmshögern ber om carte blanche « Storstad -- Topsy.com

 6. ”Tryggt och snyggt” = Fler snutar, färre fattiga.

 7. Pallar inte läsa, men jag litar på dig!
  =)

  Ville samtidigt länka till ett uppseendeväckande inlägg med karikatyrer & videos om amerikansk socialism:

  http://thegayinterpreter.blogspot.com/2010/08/bild-video-milton-friedman-och-wes.html

  Tack & Tack för mig!

  /Theo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s