Klassamhället dödar

Nästan två tredjedelar av alla dödsfall på grund av olycka gäller en man, rapporterar DN apropå att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har släppt en ny rapport om olyckor och kriser i Sverige. Vidare rapporterar DN att såväl unga som äldre är överrepresenterade i olycksstatistiken, att barn till utlandsfödda är underrepresenterade men att utlandsfödda själva löper större risk att råka ut för vägtrafikolyckor.

Däremot nämner DN inte följande (citerat ur rapporten, min kursivering):

En persons sociala och ekonomiska status, t.ex. civilstånd, utbildning, sysselsättning och inkomst, påverkar risken för att råka ut för skador. Ensamstående, arbetslösa och personer med låg utbildning och låg inkomst löper därför större risk att skadas än andra grupper i befolkningen, t.ex. i brand- och drunkningsolyckor. Av de 1000 personer som omkom i bränder under perioden 1992-2002 var två tredjedelar ensamstående, endast en tiondel hade treårigt gymnasium eller längre utbildning och i åldersgruppen 20-64 år var ca en fjärdedel av de omkomna arbetslösa eller deltog i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Barn till ensamstående föräldrar löper betydligt större risk att drunkna och råka ut för trafikolyckor än andra barn. Större utsatthet har även visat sig hos barn i familjer som är bidragsberoende [sic] och i familjer med lågutbildade föräldrar.

Denna statistik får Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att göra följande rekommendationer:

En utmaning för det framtida förebyggande arbetet blir därför att i större utsträckning fokusera på socialt och ekonomiskt utsatta gruppers behov av trygghet och säkerhet och att koncentrera de olycksförebyggande åtgärderna på de grupper och i de miljöer där de får störst effekt. Kunskapen om att det är fler arbetslösa, ensamstående, sjuka, alkoholpåverkade, lågutbildade och personer med mycket låga inkomster som oftare än andra omkommer i t.ex. brand- och drunkningsolyckor ställer samhällets olycksförebyggande arbete inför nya utmaningar.

Det är bara några rader i en 151 sidor lång rapport. Men det är ännu en sorglig påminnelse om hur ojämlikt vårt samhälle är, och att fattigdom inte bara är en fråga om materiell standard: är du fattig på pengar är du också är fattig på möjligheter.

Det ofta återkommande vulgärargumentet från höger: vänstern är för jämlikhet eftersom vänstern är avundsjuk – kanske ligger det nåt i det ändå? Om jag löpte större risk att dö på grund av min socioekonomiska status, så skulle jag nog också vara avundsjuk. Eller vänta nu – är det verkligen det som kallas avundsjuka? Kanske är det helt enkelt en känsla för rättfärdighet (som Strindberg en gång, ungefär, uttryckte saken)?

Peter skriver också. Och så rekommenderar jag Milischia igen, för henne tycker jag verkligen ni ska läsa. Och så något helt annat: Rebellabloggen presenterar ett skönt, provocerande statement om Mona Sahlin. Läs!

Andra bloggar om , , , , . Intressant och Netroots.

6 kommentarer

Under Klyftor

6 svar till “Klassamhället dödar

  1. Ping: Söndagskrönika 1 augusti – den svåra konsten att göra ingenting i Binz « Röda Berget

  2. Ping: Sanningen om samhället – 2010-07-31

  3. Ping: Tiggeri är grund för avvisning, men ocker är helt ok « Rebella unga S-kvinnor

  4. Det borgarna kallar avundsjuka är en biologisk reaktion som främjats av evolutionen. Syftet är att motverka smitning och snyltning och på så sätt hålla ihop gruppen. Med andra ord minst lika respektabelt som den revirkänsla som borgare brukar hylla.

  5. PS. Erik Bengtsson har hittat ett nytt perspektiv på det här med relativ fattigdom och ojämlikhet. Amerikansk forskning tyder på att ju högre lön vd har, desto hänsynslösare och mer arbetarfientlig blir han:
    http://erikbengtsson.blogspot.com/2010/07/hogre-inkomstojamlikhet-mellan-vdar-och.html

    Forskarna antar att privilegier isolerar folk mot omvärlden och låser in dom i en bubbla. Man kanske skulle kunna kalla det Versaillessyndromet.

  6. Ping: Läs det här om fattigdom « nya flickrummet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s