Show us the money!

Idag går jag och Peter Gerlach igenom hur pass fristående Skattebetalarnas förening verkligen är. På Newsmill. Vi genomförde helt enkelt lite hederligt gammalt detektivarbete – eller alltså, vi googlade (gotta love the internets!). Och fick fram en hel del intressant. Här nedan följer artikeln med källhänvisningar i form av länkar – och med exklusivt bonusmaterial på slutet!

——————-

Vi må vara naiva, men vi blev faktiskt förvånade på riktigt över att informationschefen Torsten Svenonius svarade på vår artikel om att Skattebetalarnas förening är en borgerlig kampanjorganisation. Vi trodde att det påståendet var ungefär lika kontroversiellt som att påstå att jorden är rund. Uppenbarligen inte.

Torsten Svenonius kallar oss ”fördomsfulla”. Det gör oss intresserade av att ta reda på hur det verkligen ligger till. Hur pass fristående är Skattebetalarnas förening? Vems intressen driver man?

Vi börjar med att gå igenom vilka som sitter i styrelsen. Vilken bakgrund har de? Några enkla google-sökningar och vi får fram det kursiverade (utan några som helst anspråk på att vara heltäckande):

Ordförande

Dick Kling. Fd moderat statssekreterare

Vice ordförande

Tommy Adamsson. Fd styrelseledamot av SAF, ordförande för Företagarombudsmannen – en del av den högerprofilerade tankesmedjan Den nya välfärden

Johan Sjöberg. Styrelseuppdrag Svenskt Näringslivs SME-kommitté

Övriga styrelseledamöter

Staffan Andersson. Skattechef på Erik Penser bankaktiebolag – har bland annat föreläst på Rotary för ”förmögna medlemmar” och gett så värdefulla råd att ”detta föredrag värt hela årsavgiften till Klubben” (!) Försörjer sig av allt att döma som någon sorts rådgivare för rika människor som inte vill betala skatt i Sverige. Hur nu det går ihop med att vara företrädare för en förening som säger sig vilja minska slöseriet med skattepengar?

Yasemin Arhan-Modéer. Projektledare Timbro

Gunilla Arhén, VD.

Elise Claeson. Ultrakonservativ ledarskribent, SvD.

Tommy Eriksson, företagare, Danderyd.

Lars Hasselfeldt. Kristdemokratisk nämndledamot i Norrtälje, riksdagskandidat för KD 2006.

Björn Hedberg, direktör.

Carl-Axel Jonsson, företagare.

Christer Mellstrand. Ordförande Stureplanscentern

Margareta Theander, f.d. bankdirektör.

Markus Uvell, kommunikationschef Svenskt näringsliv. Bakgrund i MUF och Moderaterna.

Merit Wager. Tidigare den av Timbros vice vd inrättade flyktingombudsmannen.

Revisorer Bengt Fröander, aukt. revisor. Även revisor i MUF.

Per Odgren, bankdirektör.

Revisorssupleanter

Ulrika Granholm-Dahl, aukt. revisor.

Nils Karlson. Vd Ratio, näringslivets forskningsinstitut, med finansiering från bla Svenskt Näringsliv.

Valberedning

Claes Levin.

Maria Rankka. Avgående vd Timbro, fd vice ordförande i MUF, tillträdande vd Stockholms handelskammare

Fredrik Bergström. Fd vd Handelns utredningsinstitut, HUI (ägs av Svensk handel och SHR), fd medarbetare Svenskt Näringsliv

Av 22 förtroendevalda i Skattebetalarnas förening har åtminstone 12 stycken (vi räknar inte med revisorsuppdraget i MUF) en tydligt borgerlig bakgrund som man snabbt hittar på nätet. Det handlar antingen om aktivt engagemang i ett borgerligt parti, anställning hos en borgerlig tankesmedja, skrivaruppdrag för borgerliga ledarsidor eller jobb för Svenskt Näringsliv eller någon annan arbetsgivarorganisation (Svenskt Näringsliv är inte en opolitisk organisation, precis som att LO inte är det). Med våra snabba sökningar har vi inte kunnat hitta någon som har en aktiv bakgrund i ett rödgrönt parti, ett fackförbund, Hyresgästföreningen, någon vänsterprofilerad tankesmedja, tidning eller motsvarande.

Tittar man på de som är anställda av Skattebetalarnas förening förstärks denna bild. Tyvärr framgår inte av föreningens hemsida exakt vilka som jobbar för föreningen, men genom att söka på nätet har vi fått fram ett antal personer (dock antagligen inte alla):

VD

Robert Gidehag. Fd chefsekonom HUI (ägs av Svensk handel och SHR)

Kommunikation

Torsten Svenonius. Moderat kommunpolitiker i Solna, tidigare politiskt sakkunnig under Carl Bildt, förbundssekreterare Fria Moderata Studentförbundet

Antina-Maria Hessel. Tidigare jobbat för Sveriges Byggindustrier

Utredare

Henrik RS Olsson. Tidigare vice ordf Fria Moderata Studentförbundet.

Arvid Malm. Tidigare arbetat för Företagarna och Företagarförbundet.

Nima Sanandaji. Fd ordförande Fria Moderata Studentföreningen, arbetat för bla Svenskt Näringsliv, Företagarna och Stockholms handelskammare. VD för borgerliga tankesmedjan Captus.

Svend Dahl. Tidigare ledarskribent i en rad borgerliga tidningar, exempelvis Expressen och SvD.

Helena Olsson. Borgarrådssekreterare för Moderaterna i Stockholms stadshus.

Vi tror att om Skattebetalarnas förening verkligen var intresserade av att vara fristående och neutrala och representera någon sorts allmänintresse, så skulle inte avlöningslistorna se ut riktigt på det här sättet. Men för all del. Det verkligt intressanta är inte exakt vilka personer som jobbar för föreningen (de är säkert ytterligt kompetenta allihop). Det intressanta är varifrån pengarna kommer. Vem finansierar Skattebetalarnas förening? Törs Torsten Svenonius redovisa det? Vi vill hemskt gärna veta.

Bonusmaterial, ej på Newsmill: Vid våra googlingar hände det några gånger att de förtroendevalda i Skattebetalarnas förening dök upp i andra sammanhang än de vi skrivit om här. Vi hittar t ex styrelseledamoten Lars Hasselfeldt som exempel på vad en ”vanlig medborgare” tjänat på sänkt fastighetsskatt och slopad förmögenhetsskatt i ett nyhetsreportage i DN. Även styrelseledamoten Tommy Eriksson figurerar i liknande reportage i både SvD och Aftonbladet. Ingenstans framgår det att de representerar Skattebetalarnas förening. Onekligen fin insäljning från Skattebetalarnas förening där, gratulerar till det.

Andra bloggar om , , . Intressant och Netroots.

Annonser

21 kommentarer

Under Borgerligheten

21 svar till “Show us the money!

 1. Det beror väl på vad man menar med fristående. Enligt ert sätt att argumentera är alltså hyresgästföreningen en socialdemokratisk kampanjorganisation.

   • Jag är intresserad av att se om ni är konsekventa.

    Hittills har jag aldrig sett någon sosse som velat erkänna att HGF är en socialdemokratisk stödorganisation. Tänkte du kunde få äran att bli först.

   • Marika

    Klart de står arbetarrörelsen nära. ”Stödorganisation” är dock ett felaktigt uttryck, de har ju en högst reell egen verksamhet som bygger på att de bla är part i hyresförhandlingar.

    HF har en stor organisation som är uppdelad på flera olika nivåer och bygger på ett aktivt engagemang av medlemmarna själva. Kan inte jämföras med Skattebetalarna.

    Men alltså, om du vill skriva en artikel om detta så är Newsmill öppet för alla. Mitt inlägg handlar om något helt annat, så du är lite off topic.

 2. Antingen är både skattebetalarnas förening och hyresgästföreningen ”stödorganisationer” och ”kampanjorganisationer”, eller så är ingetdera.

  Du resonerar att skattebetalarnas förening är en kampanjorganisation utifrån ett argumenationsmönster som lika gärna kan appliceras på HGF och (S).

  Jag håller med om att skattebetalarnas förening är en stödorganisation till de borgerliga partierna. Konstigt vore annars eftersom det är de borgerliga partierna som vill sänka skatterna. Delar man skattebetalarnas åsikt att skattetrycket är för högt och att man måste få behålla mer av sina pengar (vilket jag gör, och vilket är anledningen till att jag är medlem) bör man rösta på ett borgerligt parti, och därmed driver föreningen faktiskt sina medlemmars intressen om man stöder alliansen.

  Motsvarande resonemang går inte att göra visavi HGF och deras medlemmar, och jag lämnade HGF just för att HGF var (och är) skadliga för mig som hyresgäst. Tyvärr måste jag fortfarande betala för att HGF ska bedriva kampanj för sossarna, medan du å andra sidan slipper betala för att skattebetalarna ska driva kampanj för borgerlig politik.

  Konstaterar dessutom att jag tydligen får vänta ännu ett tag på att någon sosse ska våga erkänna att HGF är en socialdemokratisk kampanjorganisation.

  • Jersey Sehrhard

   ”medan du å andra sidan slipper betala för att skattebetalarna ska driva kampanj för borgerlig politik.”

   Det vet man ju inte då de inte redovisar vilka som finansierar verksamheten.
   Det kan mycket väl vara så att jag som kund till företag indirekt är med och finansierar Skattebetalarnas förorening.

   • Marika

    Word. SF säger sig ha över 100 000 medlemmar. Jag kan förstås ha fel, men jag tänker att det inte är helt omöjligt att en del av dem är mer eller mindre slentriananslutna bransch- och arbetsgivarorganisationer.

    Som sagt, kan ha fel. Men till skillnad från HGF (som visserligen har betydligt fler medlemmar än så) finns det ju väldigt liten nytta för den enskilde medlemmen av att vara med i SF. Mot den bakgrunden låter onekligen medlemssiffran hög. Det är bara lite mindre än det sammanlagda medlemsantalet för de borgerliga partierna, som enligt wikipedia är ca 130 000 stycken.

   • Marika

    Hur det än är med medlemmarna så får ju SF med största sannolikhet finansiering från diverse arbetsgivarorganisationer, Svenskt näringsliv och andra okända aktörer. Så det gör ju att man med största sannolikhet är med och betalar verksamheten som kund i allmänhet.

   • Nej, du är inte ”med och finansierar” som kund. Som kund betalar du för en vara eller en tjänst, så länge som du anser att varan eller tjänsten är värd priset.

    Vad företaget eller ägaren gör med pengarna är deras ensak och det är deras pengar. När transaktionen väl utförts så slutar det vara dina pengar.

   • Marika

    Mattias, så är det inte. Jag vet ju inte vilka varor som är med och finansierar SF. Jag har ingen chans att välja bort någon. Om jag visste att kaffesort A finansierade SF men inte kaffesort B skulle jag kanske välja den senare. Idag vet jag inte det.

 3. Och Torsten Svenonius är moderat kommunpolitiker i Solna. Suttit i fullmäktige i flera år.

  http://webapp01.solna.se/TroInt/detail_person.asp?inr=280

 4. Ludde

  Smått komiskt att ”men sossarna då”-pladdret alltid dyker upp, oavsett ämne. Kan man verkligen inte diskutera ett visst ämne på dess egna meriter, utan att slippa dessa sandlådeargument ?!
  Små män i stora kostymer…

  Jag tvekar att skriva följande ,eftersom man ju inte bör ”mata trollen”; men:

  Är det verkligen rimligt att kalla HGF för en kampanjorganisation för sossarna ? Boendet är endast ett delområde av samhällslivet, och hyresboendet en del av detta i sin tur. Det finns ju inte ens en bostadsminister, vilket väl signalerar att borgarna inte anser området som särskilt viktigt.
  Att hyresboende, som varit strukturellt missgynnande under lång tid och många regeringar, organiserar sig och driver sina frågor är inte särskilt märkligt. Jag är övertygad om att HGF skulle välkomna varje politiskt parti som var berett att verka för större rättvisa inom boendet.

  Å andra sidan: En ”förening” som har som mål att minska skattetrycket, oavsett samhällsområde och användning, tar på sig ett oerhört mycket större ansvar. Det är därför högst rimligt med en genomlysning av dess politiska associationer, och varifrån dess pengar kommer.

 5. Jag har lagt ned en hel del tid på att själv ta reda på hur skatterna har förändrats – och kommit fram till att SkatteBelastningsTrycket ökar kontinuerligt ❗ – och helt OBEROENDE av vilket block som sitter vid roderet.

  Sedan jag kom på det – så har jag ägnat ca 3000 timmar på nätet åt att ta reda på varför det är så – och kommit fram till att grundorsaken till det är RÄNTEBLUFFEN – som ju hittills INGET riksdagspolitiker/riksdagsparti ens vågar prata om – och än mindre har på sin agenda att göra någonting åt, tyvärr tyvärr… 😥

  Möjligen Anne-Marie Pålsson – men hon skall ju avgå efter valet oavsett hur det går.

 6. Torsten Svenonius

  Kortversion av Newsmillsvar:
  Peter och Marika väljer att tala avsändare istället för innehåll. Jag tror få förvånas av deras ”avslöjande” om att de som brinner hårdast för skattefrågor artikulerat detta tidigare i andra sammanhang. Att Skattebetalarnas Förening är en medlemsorganisation, finansieras av medlemmarnas avgifter och styrs av medlemmarnas beslut på årsstämman (där bland annat styrelsen väljs) tror jag att de vet. Liksom att föreningen är partipolitiskt obunden. I konsekvens med detta förhåller vi oss till de politiska partierna (och blocken) utifrån deras program på skatteområdet.

 7. Henrik

  Nog för att det inte är så förvånande att SF har en del klara kopplingar till näringslivet och borgerliga partier, men skulle det inte ha varit mer intressant att undersökt deras rapporter. Vad/vem kritiseras främst och av vilken anledning?
  Om de nu går borgerligheten och/eller arbetsgivarorganisationers ärenden borde väl det synas i rapportfloden(dom jag förstår är deras huvudsakliga verksamhet?)?

 8. Kerstin

  Skattebetalarna Förening uppger själva att de satsar 10 miljoner kronor på sin ”kommunikationstrategi” i år.

  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/fejk-ett-nytt-maner-nar-ideerna-tryter-1.1085392

 9. Jag förstår inte varför det här ska vara så kontroversiellt. LO sticker ju inte under stol med att man stöder sossarna. Varför hymlar Skattebetalarnas förening?

 10. Kurt Persson

  ”Är det överhuvudtaget en
  kärnuppgift för staten att påverka
  våra politiska åsikter?”(några myndigheter hade varit närvarande i Almedalen)
  Huvudbudskapet i en insändare i SLA i Skaraborg häromdagen undertecknad av ”Nima Sanandaji Skattebetalarnas Förening”.
  Samtidigt har det framkommit att Svenskt Näringsliv har en liten nätt summa om 12 miljarder att använda för att påverka våra åsikter. Då vore det på sin plats att underteckna en sådan artikel med
  ”Nima Sanandaji. Fd ordförande Fria Moderata Studentföreningen, arbetat för bla Svenskt Näringsliv, Företagarna och Stockholms handelskammare. VD för borgerliga tankesmedjan Captus”

 11. Ping: Hur mycket bränner vi politiker egentligen? | Foldemarx Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s