Skyhögt pris för missuppfattningen att högerpolitiken är bra för storstaden

Av någon bisarr anledning är det en ganska allmänt utbredd uppfattning att högerpartierna bedriver en storstadsvänlig politik, medan de rödgröna står för en storstadsfientlig politik.

Uppfattningen tycks framför allt baseras på tre saker: 1. De rödgröna är emot RUT-avdraget. Eftersom det används av hela 1,9 procent av stockholmarna måste ett avskaffande av RUT ses som ett direkt slag mot alla storstadsbor. 2. De rödgröna vill höja fastighetsskatten för alla hus med ett taxeringsvärde över 4,5 miljoner kronor. Eftersom de rödgrönas förslag om fastighetsskatten innebär att 74 700 personer i Stockholms län får höjd skatt, och 197 200 stockholmare får sänkt skatt, så innebär naturligtvis även detta ett hårt slag mot alla storstadsbor. 3. De rödgröna vill höja skatten för personer som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden. Eftersom ungefär 13 procent av stockholmarna har så höga inkomster är såklart även detta ett klart fientligt drag mot hela Stockholm (de 30 procent av stockholmarna som tjänar mindre än 15 000 kronor i månaden gör naturligtvis ingen skillnad, oklart om de över huvud taget räknas som stockholmare).

Ja, ni hör. Logiken är glasklar. Det är lätt att raljera över, men tråkigt nog är det här missförståndet ganska spritt. Borgerliga ledarsidor återger ständigt denna bild, vilket även smittar av sig på mer eller mindre medvetet politiserade nyhetsredaktioner.

Johan Forssell är moderat riksdagskandidat från Stockholms innerstad. Han har skrivit en artikel på SVT Debatt, enligt formulär 1A på temat ”Vad har vänstern emot Stockholm?”

Jag blev ombedd att skriva ett svar, och det gjorde jag ju så gärna! Läs mer om varför högern bara gillar vissa stockholmare – och varför det i själva verket är högern som står för den verkligt storstadsfientliga politiken.

Samma dag som min artikel publiceras läser jag om flera upplopp i Rinkeby. Det är allvarliga händelser som inte kan försvaras på något sätt. Därför måste vi också göra allt vi kan för att förebygga dem. Det är ingen slump att upploppen sker på platser som Rinkeby, Gottsunda, Angered eller Rosengård, snarare än i Bromma, Luthagen, Älvsborg eller Limhamn. Det är i Rinkeby man har fått betala priset för de borgerliga skattesänkningar som hamnat i Bromma: det är i Rinkeby mer än hälften av barnen växer upp i fattigdom, och det är i Rinkeby arbetslösheten har ökat kraftigt sedan 2006 trots att den redan tidigare var en av de högsta i Stockholm. I Rinkeby bor många fler av de sjuka och arbetslösa som har fått se sänkta eller indragna ersättningar. I Rinkeby bor många färre som fått något jobbskatteavdrag, och i princip ingen lär ha fått sänkt fastighetsskatt eller slopad förmögenhetsskatt. Till på köpet har deras vårdcentral tvingats hårdbanta som konsekvens av Vårdval Stockholm, och skolorna i Rinkeby har fått se det socioekonomiska tillägget, som tidigare utgjort en stor del av skolornas budget, smälta bort.

Upploppen i förorter som Rinkeby kan naturligtvis på intet vis skyllas på enskilda politiska åtgärder. Jag är dock övertygad om att i ett samhälle där marginaliseringen inte var så stor, där skulle den här typen av upplopp vara betydligt färre. Den socialdemokratiska politiken klarade inte av att motverka de växande klyftorna. Det är ett stort misslyckande för alla oss socialdemokrater.  Men den borgerliga politiken de senaste åren har accelererat denna utveckling på ett sätt vi aldrig sett tidigare i Sverige. En politik som så otvetydigt ökar klyftorna mellan människor kommer att öka frustrationen hos de som hamnar efter. Vi kan önska att det inte vore så, men det vore att blunda för sanningen.

Klyftor kostar, och priset är skyhögt. Läs mer om det på SVT Debatt.

Marie Demker uttrycker det bättre än jag.

Intressant och Netroots.

Annons

33 kommentarer

Under Borgerligheten, Klyftor, Storstaden

33 svar till “Skyhögt pris för missuppfattningen att högerpolitiken är bra för storstaden

 1. nittonsextifem

  Nu får det vara nog med tjafset om utanförskap och annan flum.

  Det handlar om kulturella skillnader.

 2. joppe

  öum, upploppen höll på när socialdemokraterna hade makten också. Det är ingen slump och det har du rätt i, det krävs jobb. Och jobb skapas inte bara så där, så därför bör vi begränsa invandringen till sverige så vi kan ta itu med våra problem och hjälpa dem som har det svårt här först.

 3. Roger

  Jaha, ska de rödgröna gå till val på att vi som bor i Stockholm är korkade och inte begriper vårt eget bästa alternativt inte begriper vad det är vi väljer mellan?

  Det förefaller vara en illa genomtänkt taktik, inte helt olik den som (m) använde under Bo Lundgrens ledning.

  Jag skulle gissa att (s), (v) och (mp) redan nu har säkrat alla väljare som anser att höga skatter är bättre än låga och att höga bidrag är nyckeln till framgång. På samma sätt som Bo Lundgren redan hade alla rösterna från medlemmarna i skattebetalarnas förening.

  Fler politiker kanske borde ställa sig frågan hur man attraherar nya väljare i stället för hur man kan dra applåder från de redan frälsta?

 4. Hampus

  Marika, är du på riktigt??
  Det är i alla fall tur att svenska folket nu har vaknat och att verklighetsföraktande personer som du inte har makten i oktober 2010!

  • @Hampus

   Tillskillnad från verklighetens folk i SD eller är det NSD? Där alla alla är blonda, blåögda, äkta svenskar…?

 5. Karl

  Det är i Rinkeby man betalar priset för *Vänsterns* politik!
  Nedbrytande bidragspassivisering, berövande av sammanhang och konstruktivitet. Självkänsla och stolthet fås inte av mera bidragsalmosor!

  Men dröm på, vänstern är ju van att blunda för det uppenbara…

 6. Göta Petter

  Medans socialpsykologer, farsor och morsor på stan samt övriga välmenande söker bekräftelse på varför utanförskapet finns.
  Så kan vanligt folk bara göra en enda sak
  nämligen att erkänna att mäniskan är enligt biologin ett FLOCKDJUR som trivs bäst bland likasinnade.Därför vill få svenskar bo i områden som Rinkeby.

 7. ylva m

  Rinkebyskolan är en av landets bästa skolor, entusiastiska väldigt duktig rektor, lärare och det är dit Nobelpristagaren i litteratur alltid besöker.
  Att ställa det ena blocket mot det andra i den här ”mångkulturella” inflammerade debatten är rent trams. Lyssna på Nalin Pekul (S) som säger: – svenska politiker är mycket blåögda och mycket naiva när det gäller muslimerna (läs hur muslimer hotar judarna i Malmö och judarna tvingas flytta; Israel-palestinakonflikten)I Turkiska föreningen ljuger de för politiker/journalister och låtsas tillåta öppenhet och frihet, men innåt talar muslimerna med ”kluven tunga”; dubbla budskap. I föreningarna talas om att ge sig på dem som de utser som sina fiender.
  Det är svenska politiker som hukar i de mångkulturella problemställningarna och struntar i att tala om vad som skall gälla. Svenskarna får betal sin egen kolonalisering.

 8. ylva m

  jag kommenterar din Marikas ”antingen vi eller dom-artikel” som jag tycker är ansvarslöst att göra blockpolitik på. Då får jag mer eller mindre ett ”tvångs-prenumererande” på din s k ”Storstad”, det är mejl på engelska från wordpress och inte alldeles lätt att ignorera din hemsida framöver, men jag lyckas hitta var jag blockerar ut dig/din sida.

 9. Sally

  Problemet är invandringen!

  Problemet med invandringen är politikerna som tillåter den!

  Enkelt -eller hur!

  Tjosssan så det blev i Sverige!

  • @Sally

   Med tanke på att vi haft ytterst liten invandring de senaste årtiondena så är ju problemet löst. Så enkelt var det..

   Eller är det så att det är folk med fel ‘kultur’ och bakgrund du menar är problemet. Vilka av dessa är de du vill börja med att kasta ut?

  • Sven

   Haha, om man byter ut ”invandringen” mot ”judarna” så låter du som Hitler. Hans politik löste ju verkligen alla problem.

 10. Leif D

  ”Det är i Rinkeby man har fått betala priset för de borgerliga skattesänkningar som hamnat i Bromma”

  Vilket struntprat. Sanningen är en helt annan. Situatuien har inte uppkommit dom senaste 3 åren, utan har skapasts av framför allt socialdemokratiska regeringar från mitten på 1980-talet och fram till nu. Ju fler som man tar in från somalia, irak, afganistan och likanande ställen, desto mer likt dessa platser blir sverige. Det är nämligen inte någon slump att det ser ut som det gör i deras hemländer. Folk där har helt andra värderingar än gängse västerländska. Folk i Bromma och Rinkeby tänker inte likadant, beter sig inte likadnat eller något. Det är bara det att dom i Bromma måste betala för Rinkebyborna.

  Ungdommarna i Rinkeby har haft världens chans! Man har av svenskarna fått tryggehet, gratis mat och husrum, gratis skola, gratis vård. Allt utan krav. Och var är tacken? Nonchalerad skolgång, attacker på räddningstjänsten och anlaggda bränder. Och på något sätt är det Aliansen och Brommaboras fel, enligt dig. Helt otroligt skruvat resonemang du för alltså.

 11. Inga-Lisa Sangregorio

  Marika har rätt i mycket av det hon skriver om alliansens politik och verkar vara en klok person.
  Just därför är det sorgligt att hon inte kan erkänna att de rödgrönas förslag till förändrad fastighetsskatt är ologiska och orättvisa och baseras på i bästa fall okunnighet, i värsta fall ohederlighet. Att det bara är 74 700 som får höjd skatt medan 197 200 får sänkt skatt är faktiskt inte ett argument för vad det vara månde. För den som har någon intellektuell hederlighet i behåll kan skattepolitik inte främst handla om att räkna huvuden och försöka köpa röster av de mest okunniga.

  Detta är fakta:

  1. Om de rödgröna vinner kommer skatten att höjas för småhus taxerade över 4,5 miljoner. S låtsas frenetiskt att det handlar om ”lyxhus” och ”stora exklusiva fastigheter”, trots att det finns massor av exempel på lyxhus som slipper höjd skatt och små ynkliga trähus som taxerats till skyarna enligt kriterier som är så långsökta att man inte tror det är sant.

  2. Samtidigt sänks fastighetsskatten för hyres- och bostadsrätter. Detta påstås öka rättvisan och neutraliteten. Det lilla kruxet är bara att skatten redan före de rödgrönas aviserade höjning är fem gånger högre för ett radhus i Farsta än för en tjugomiljonersbostadsrätt på Strandvägen. Den skillnaden är tydligen för liten för att tillfredsställa de rödgrönas krav på rättvisa och neutralitet.

  3. Man utvidgar också 4-procentsregeln, så att ingen ska behöva betala mer än fyra procent av sina inkomster i fastighetsskatt. Men den typen av särregler innebär i praktiken en extra marginalskatt och ofta även en återinförd sambeskattning på människor som bor i en viss typ av bostäder som Socialdemokratena numera ogillar.

  4. Skattehöjningen på de förmenta lyxvillorna behövs för att ”klara jobb och välfärd” hävdar Thomas Östros (DN 11 maj). Konstigt nog nämner han inte att de förändringar av fastighetsskatten som de rödgröna föreslår går med minus. Skattehöjningen på bostäder som S ogillar beräknas inbringa 300 miljoner, skattesänkningarna på hyres- och bostadsrätter kostar 500 miljoner, och utvidgningen av 4-procentsregeln beräknas kosta 100 miljoner. Sammanlagt alltså minus 300 miljoner. Inte mycket att satsa på ”jobb och välfärd” kan man tycka.

  5. Som om detta inte vore tillräckligt är fastighetsavgiften kommunal. De pengar skattehöjningen beräknas ge kommer huvudsakligen att hamna hos kommuner med många högtaxerade småhus, t ex Danderyd. De pengar som skattsänkningarna ”kostar” kommer huvudsakligen att belasta kommuner med stor andel flerfamiljshus och/eller många invånare med låga inkomster.

  6. Det måste alltså vara av omtanke om ”jobben och välfärden” i Danderyd som Thomas Östros ser sig kallad att godtyckligt(ja, faktiskt, för detta är rent godtycke)höja skatten för människor som numera verkar ha blivit legitima hatobjekt för den vänster som jag känner mig allt mer främmande inför.

 12. Människor utan hopp gör dumma saker.
  Visst fanns utanförskapet redan under Socialdemokratin, kanske för att S gick åt höger. Men högerhärvans politik har inte gjort klyftorna mindre. Fler människor upplever sig utan hopp och det föder våld.
  Ett samhälle där människor känner sig delaktiga och ser att de har en framtid är bättre för alla.
  Självklart har högerns politik lagt grogrunden för det som nu sker.

 13. Marika

  Jag har aldrig påstått att situationen uppkommit de senaste tre åren. Den socialdemokratiska politiken klarade inte av att motverka ökande klyftor. Jag tycker att det är ett oerhört stort misslyckande för socialdemokratin. Men de ökande klyftorna har accelererat denna mandatperiod. Människor acceptererar inte att bli lämnade efter på det sättet de blir i Rinkeby. Det är utanförskap och marginalisering som föder den här typen av upplopp, inget annat.

  Jag vet att ni mer eller mindre professionella sd-kommentarstrådstroll tycker att det är nåt genetiskt eller kulturellt hos invandrare som gör att de bränner bilar, men det är ju bara trams. Det är klyftor mellan människor som skapar den här frustrationen.

  Jag vill vara tydlig med att jag på intet sätt ursäktar eller ens förklarar upploppsmakares beteenden med enskilda politiska åtgärder, varken från höger eller vänster. Alla människor har ansvar för sina egna handlingar och för att inte bryta mot lagen. Men en politik som ökar klyftorna mellan människor kommer att öka frustrationen hos de som hamnar efter. Vi kan önska att det inte vore så, men det vore att blunda för sanningen.

  Och faktum kvarstår. Den borgerliga politiken ger mer till de som redan har mycket – tex invånarna i Bromma. Det sker på direkt bekostnad av de som har lite – och de bor oftare på ställen som Rinkeby.

  De fattigare har blivit fler under denna mandatperiod. Det visar regeringen i sina egna prognoser. Det finns ingenting ni kan säga som förtar det faktumet.

 14. Marika, din visdom finner som vanligt inga gränser. Speciellt din sammanfattning av vari utmaningen mot storstäderna består.

 15. Anders G,

  ”Dom rödgröna måste anse att stockholmarna är dumma i huvet” skriver nån, och ja kommer man ner till stan och ser de överfulla illa skötta vägarna, i stort sett samma som för 30 år sen, den svindyra och underdimensionerade kommeltivtrafken som man inte verkar ha en aning om hur man ska bygga ut, det underdimensionerade byggandet med påföljande idiotstegringar av bostadspriserna, försök till mygelupphandling av sjukhus, ”vårdföretagare” som får ett litet aja baja när man myglar åt sig skattepengar med fejkpatienter, segregering i europatopp, sjukvård som tycks rinna från dom utsatta områdena till där dom välmående bor och säkert en massa annat. Som sagt, att man sväljer det här och säkert mycket mer får en ju att undra hur det står till nere i ”ankdammen”.

 16. Kentha

  Rinkeby barnen har haft större resurser än bromma barnen kan drömma om. Enorma resurser slösas på dem medans bromma barnen får en bråkdel till sin fritid och skola. Det handlar inte om resurser det handlar om kultur. Jag har insett det sent om sider. Om skattesänkningarna hamnat i bromma så har bidragen hamnat i rinkeby. Då borde både alliansen och röd/gröna vara nöjda och belåtna.

 17. Bra att du tar upp detta Marika. Den typen av social anomi som tar sig uttryck i upplopp/stenkastning (även den virtuella sorten som främlingsfientliga nätmarodörer ägnar sig åt) bottnar naturligtvis i social otrygghet och en förbittrad känsla av att vara förfördelad. Det enda botemedlet är förstås en politik inriktad på att stärka den samhälleliga solidariteten, inte att ytterligare försvaga den. Tyvärr är ressentimentet hos många för stort för att den insikten ska få fäste.

 18. Karl

  @Marika
  Hur mycket bör socialbidraget höjas till anser du? Jag skulle vara intresserad av att få se den magiska fina siffra som gör att alla sociala problem försvinner.
  Om du har tid skulle jag gärna också se hur hög skatten för de i Bromma borde vara för att de ska ha ansets ”sona” sitt ohyfs att vara ”rika”.

 19. Ping: Jävla idioter, ni jagar ju vanliga familjer! « Min luktar oxo fisk!

 20. CME

  Som vanligt en briljant analys av Marika. Bilden i storstadsmedia är ju att Sthlm enbart befolkas av högutbildade människor som tjänar minst 40 000 kr/mån och som kommer gå under om de inte får dra av på skatten för sin städerska.

  Sanningen är ju att det är i stockholm som klasskillnaderna syns som mest. Att, som banjospelarna i SD, skylla sociala oroligheter på etnicitet eller kultur är är bara billig populism.

 21. Jonas

  Tacka tusan för att det blir klyftor i ett samhälle om man ger sig sjutton på att importera dem och knö in dem i storstäderna där vi redan har bostadsbrist. Sossarna och vänsterns proffspolitiker LEVER på klyftor och gör allt för att blåsa upp dem.

  Ni skapar ett helvete när vi alla kunde ha haft det lika bra som förut. Det gick viss för bra, eller hur ? Det blev visst för många som började rösta på andra partier. Är det inte där skon klämmer egentligen ?

 22. sampa

  Men om det nu inte finns jobb åt hundratusentals analfabeter – varför fortsätter vi ta hit dom i oförminskad styrka?
  Som någon skrev så har dessa ungdomar haft världens chans med fri skola, mat, socialbidrag et etc.
  Klart det är kulturellt, föräldrarna uppfostrar dessa barn enligt deras kultur och där är uppenbarligen utbildning inte något viktigt.
  Varför tror dessa ungdomar att dom inte kan få jobb när dom gått nio år i skolan, knappt kan läsa och större delen av skolgången ägnats åt skolk?
  Mina två söner gick på Handelshögskolan och båda hade flera ebjudanden om jobb innan utbildningen va klar, likaså min dotter som läste till läkare vid Karolinska och det är jag och min hustru som uppfostrat dom enligt våra värderingar och enligt våran moderna västerländska kultur.

 23. Ping: Här behövs en räddningplanka « Under den lugna korkeken

 24. Dany

  Mycket bra och träffsäkert inlägg. Då DN har förvandlats till en propagandamaskin de senaste månaderna vilket gör den här typen av granskningar extra viktiga.

 25. Det är konstigt att all logik försvinner när saker och ting händer. Man måste sätta saker i rätt situation vilket du gör Marika. Det handlar om människor som drabbas neagtivt av den sociala utvecklingen. Det är en dimension som måste åter in i debatten, för det är den som är rätt att använda sig av.

  Användningen av kulturen som förklaringsmodell håller inte och missar helt vad det handlar om.

  Förr fick arbetareklassen klä skott för överklassens anklagelser om att den var brottslig, slapp, ville inte jobb, söp och var allmänt störig. När den sociala dimensionen fördes in i debatten kunde det hela utvecklas på ett annat sätt. De åtgärder som sattes in utgick från rätt perspektiv och därmed blev lösningarna också bra.

  Kulturen som förklaringsmodell är helt fel. Det är bara att lägga ned det.

  Mvh

  Roger Jönsson (s)

 26. Ping: Kommer arbetslösheten verkligen att sjunka i Sverige? « Nemokrati

 27. Johan

  Bra skrivet Marika!

  Lustigt att en artikel som dissekerar kritiken mot de rödgrönas storstadsovänlighet lockar till sig så många främlingsfientliga kommentarer.

  Sen håller jag med dig Marika, kopplingen till samhället är en av de viktigaste faktorerna för människors benägenhet att inte begå brott. Merton, Hirschi, Becker och Tyler är exempel på några framstående forskare som på ett ungefär håller med oss. Sen blir det ju inte bättre av den omfattande diskriminering som råder på arbetsmarknaden som ju också med rätt hög sannolikhet leder till hårdare straff i domstolar för marginaliserade grupper (se mitt examensarbete för en djupare förklaring). Rättsväsendet verkar ju göra precis som samhället i övrigt nuförtiden, stöter ut de redan utstötta.

  Måste bli rödgrönt i september!

 28. Jag instämmer i Rosemari S kommentar, har människor inget hopp om framtiden så blir det våldsamheter i slutändan.

  Den moderatstyrda regeringen bär ett mycket tungt politiskt ansvar för det som sker, men tyvärr tas inte det ansvaret av Reinfeldt & Co.

  Därför är det mycket viktigt att vi bygger ett samhälle där alla känner sig delaktiga och får framtidstron tillbaka. Det kan sammanfattas i möjligheternas land och för att förverkliga det, behövs det således en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering efter valet den 19 september.

 29. AM

  Tack Marika! Du kan som ingen annan pedagogiskt, lättfattligt och logiskt förklara det sinnessuka i höger politik. Om du bara slängde ut SD-trollen som kan få fastighetsskatt att handla om somalier, då vore det här en perfekt blogg!

 30. Såvitt jag förstår har det inte så jättemycket att göra med om s eller m sitter vid makten. De europeiska makthavarna har bestämt sig för att föra en politik som fokuserar på låg inflation och låter arbetslösheten skena iväg. Det är lika i alla europeiska länder, oavsett vilken koalition som har makten, och har varit det i tjugo år.

  Båda blocken låtsas vilja göra något åt detta – m-blocket genom att sänka lönerna, s-blocket genom annan plåsterpolitik. Men EU-kursen liger fast: hög arbetslöshet, fast valuta. Reaktionärare än t.o.m. USA där riksbanken har order att beakta båda.