Något om Ship to Gaza

Jag tycker det är svårt att hitta orden när det gäller det israeliska våldet mot fredliga Ship to Gaza. Precis som att det är svårt att hitta orden, eller framför allt lösningarna, när det gäller den omöjliga, fruktansvärda och tröstlösa konflikten mellan Israel och Palestina. Samtidigt måste det kommenteras. Så jag gör det med några bilder.

Samtlig statistik från Världsbanken.

Något måste också sägas om MUF:s ordförande Nilkas Wykmans faktiskt helt sjuka utspel om att bordningen av Ship to Gaza, som alltså dödade ett antal personer, är ”en seger” och att personerna som var ombord på båtarna är ”nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare”. Åtminstone tur att det finns vissa partikamrater som reagerar på Wykmans djupt osmakliga uttalanden. Carl Bildt är också bättre än Wykman.

DN1| DN2 | DN3 | DN4 | DN5 | DN6 | DN7 | SvD1 | SvD2 | SvD3 | SvD4 | SvD5 | SvD6| SvD7 | SvD8 | SvD9 | SvD10 | AB | Ex | GP | SyS

Andra bloggar om , , , . Intressant och Netroots.

26 kommentarer

Under Internationellt, Klyftor

26 svar till “Något om Ship to Gaza

 1. jz

  Absolut, Wykman är helt trött i huvudet om han säger sådant där.

  Tycker att siffrorna talar sins tilla klarspråk. Nog fan behöver Palestina och Gaza all hjälp de kan få. Helt sjukt hur Israel tagit över allt som var muslimernas en gång i tiden, och sedan tvingar dem att leva på existensminimum.

 2. >>Jag: Vad är poängen med att lägga upp några länkar till tillrättalagd israelisk propaganda?
  Vad vill du uppnå, mer än att bete dig som ett störigt barn som snorgråter och skriker ”BUHUUU dom slog tillbaka på oss!!! Dumma dom! Det är ju bara VI som ska få skada DOM”

  Bojkotta och frys ut Israel NU! Det är inte en dag för sent. Det funkade mot apartheid i Sydafrika, det kan absolut funka mot Israel.

 3. Jocke

  Du tror inte att stapeldiagrammen ovan kan få sin förklaring från att Israel är ett demokratiskt och högt utvecklat samhälle, medans stora delar av Palestina har misskötts och hindrats i sin utveckling av Hamas och de islamistiska rörelserna? Det är märkligt att beskylla Israel för att vara bättre och duktigare än sina grannar. Frågan är varför grannarna är så underutvecklade?

 4. Bengt Nilsson

  Ja det är ju klart att bor man i ett land som är totalt avstängt till havs, land och luften av en ockupationsmakt så frodas och uppmuntras livslusten och viljan till att var aduktigare än den apartheidliknande ockupationsmakten!
  Hur j-a dum får man egentligen vara i sina analyser Jocke?!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

 5. Ping: Borgs dogmer granskade « Ett hjärta RÖTT

 6. Sven E

  Jag håller med Jocke. Varför inte visa staplar på hur det ser ut i t.ex. Egypten och Sudan också ?

 7. Christian Lindell

  Det är även förfärande att Israels arabiska medborgare har betydligt sämre tillgång till kommunal service och förvägras bygglov jämfört med den judiska majoriteten. Israel kämpar hårt för att fylla Sydafrikas forna roll som apartheidstat.

  (Se till exempel http://www.rattviseakademin.se/Palestina/Levnads%C3%B6den/Palestinier-i-Israel.aspx)

 8. Christian Lindell

  Gnällmånsen i mig måste dock anmärka på diagrammet över medelålder. Som professionell siffermånglare tycker jag inte om stapeldiagram som inte börjar på noll…

  /C

  • Marika

   Visst, man ska alltid ha ögonen med sig när det gäller diagram. Att inte börja på noll är ju bara ett sätt att göra skillnaden tydlig och därmed diagrammet mer läsbart.

   För att verkligen undvika missförstånd sätter jag också alltid ut värdena ovanför staplarna. Så kolla alltid där om något känns oklart.

 9. Håkan

  Jag blev så nyfiken att jag kollade lite i statistiken. Svårt att hitta var det men jag hittade i alla fall livslängd och BNI.

  Livslängd
  Israel 81
  ‘Palestina’ 73
  Libanon 72
  Syrien 74
  Jordanien 73
  Egypten 70

  Det verkar alltså som om palestinier lever lika länge som sina mindre ockuperade arabiska kusiner.

  BNI
  Israel 20,250
  ‘Palestina’ 1,250
  Libanon 5,670
  Syrien 1,420
  Jordanien 2,510
  Egypten 1,200

  Med Libanon som undantag verkar Israels arabiska grannar finnas i ungefär samma BNI-spann.

  Slutsatsen är väl att palestinierna inte i nån avgörande grad skiljer sig från områdets arabiska länder.

  Det är Israel som är den udda fågeln i sammanhanget! Och det i positiv mening, åtminstone med de indikatorer jag hittade.

  • Marika

   Jaha, och vad blir slutsatsen? Det ligger i arabiskt DNA att ha kort livslängd och låg BNI? Araberna får skylla sig själva? Det gör inget att palestinier inte har lika bra tillgång till sjukvård som israeler, för det finns minsann andra människor i världen som också lider?

   Och framför allt: du tycker inte att en ockupationsmakt har ett visst ansvar för tillståndet i de territorier man ockuperar? Det är inte som att palestinierna är fria att styra över sitt eget öde

   • Slutsatsen är enklare än så. Enligt staten Israel (och dess fanatiker runt om i världen) ljuger alla som har en avvikande åsikt. Det håller de fast vid även om det betyder att majoriteten av västvärlden, inkl FN, Haag, fria medier m.fl. ljuger.

    Slutsats: Sluta diskutera/förhandla och starta en massiv bojkott mot Israel. Samma medicin som Sydafrikanska apartheid fick. Vad annat kan fungera när ord för länge sedan slutat fungera?

 10. Håkan

  Man kan dra vilka slutsatser man vill antar jag. Utom att palestinier lever under svårare betingelser än vilka andra araber som helst i mellanöstern. Det finns alltså inga slutsatser att dra ur de diagram du visar i ditt blogginlägg.

  De jag drar är just de jag angav; palestiniernas statistik stämmer med de arabiska grannländernas medan Israel snarast är att jämföra med vilken annan västlig demokrati som helst.

  Visst är det så att palestinierna har det sämre än den västliga demokratin Israel, men inte nämnvärt sämre än sina arabiska grannländer.

  En ockupationsmakt är folkrättsligt ansvarig för tillståndet i ockuperade territorier. Detta gäller dock enbart västbanken. Gazaremsan är sedan 2005 inte ockuperad.

  • Marika

   Jag förstår inte varför det är relevant att jämföra Gaza och Västbanken med andra arabiska länder. Verkar mer relevant att jämföra med ockupationsmakten.

   ”Det finns alltså inga slutsatser att dra ur de diagram du visar i ditt blogginlägg” skriver du, men det lämnar jag nog åt läsarna att avgöra…

   Gaza har som du säkert vet befunnit sig i blockad under lång tid, vilket gör att situationen där knappas kan sägas vara normal. Återigen, det är inte som att invånarna där kan styra över sitt eget öde.

   Dessutom är som du ser det mesta av statistiken här ovanför äldre än 2005 (eller precis därefter). Situationen såg alltså rätt taskig ut ”även” då Israel ockuperade Gaza.

 11. Håkan

  Israel tycks ha ungefär den statistik en västlig demokrati brukar ha.

  Gaza/västbanken tycks ha ungefär den statistik en arabisk stat i mellanöstern brukar ha. Eftersom Gaza/västbanken inte är en västlig demokrati är det inte underligt att förhållandena skiljer sig åt från dem i Israel.

  Min teori ligger nog i tassemarkerna av Jockes i kommentar 4 ovan.

  Jag är övertygad om att palestinier på västbanken lever bättre än de flesta invånare i de arabiska grannländerna.

  • Marika

   Övriga arabländer är inte ockuperade, så jämförelsen är inte relevant. Men alltså, jag är helt för höjd levnadsstandard i alla länder, inte bara i Palestina. Det är bara det att det inte är det vi diskuterar här.

   Rent bortsett från att Israel inte är en västlig demokrati (det ligger inte i Västvärlden), så finns det inga västliga demokratier som är ockuperade/blockerade på det sättet som Palestina är. Så som sagt. Jämförelsen är inte relevant.

   Jag undrar också vad du bygger påståendet om att ”palestinier på västbanken lever bättre än de flesta invånare i de arabiska grannländerna” på. Rent bortsett från att du inte nämner Gaza, då.

   Har du varit i arabvärlden? Har du upplevt ockupation? Känner du till något om levnadsstandarden i de olika länderna som du räknar upp i ditt första inlägg? Exempelvis har ju alla andra länder du räknar upp förutom Egypten högre BNI per capita än Gaza/Västbanken.

   • Håkan

    Jag tror att du vill bevisa/antyda att palestinierna lever korta eländiga liv i stor misär och att allt detta är Israels fel.

    Genom att använda samma statistik som du kan jag visa att det inte är så.

    Om palestinierna hade ägnat sig åt att bygga upp ett fredligt, demokratiskt och marknadsorienterat samhälle, hade deras levnadsförhållanden varit dramatiskt bättre än vad de är idag.

    Eftersom de följer ett liknande mönster som sina arabiska grannar så får de också levnadsförhållanden som liknar deras. Och detta oavsett ockupationer, blockader etc, vilka bara kommer som lök på laxen men, vilket statistiken visar, bara har marginell betydelse på faktorer som life expectancy och BNI.

    Att Israel är en västlig demokrati har ingenting med den geografiska belägenheten att göra, (Japan är också en västlig demokrati). Begriper du verkligen inte detta?!

   • Marika

    Jag inser att den här diskussionen är helt poänglös.

    Men kan ändå inte låta bli att påpeka att du inte har visat ett dugg.

    Jag gillar demokrati jättemycket. Jag önskar att hela världens länder, inklusive de arabiska, var demokratier. Sen finns det inget enkelt samband mellan välstånd och statsskick – se på Kina – men jag tycker naturligtvis att demokrati är ett värde i sig.

    Du förenklar så det blir löjligt – hur kan Palestina bygga ett ”fredligt, demokratiskt och marknadsorienterat samhälle” när landet är ockuperat?! Hela förutsättningen för självstyre och demokrati har liksom försvunnit då… hur kan du inte se det? Att bli försatt i blockad torde inte heller främja en ”marknadsorienterad” utveckling, by the way.

    ”ockupationer, blockader etc, vilka bara kommer som lök på laxen men, vilket statistiken visar, bara har marginell betydelse på faktorer som life expectancy och BNI”, skriver du.

    Jag rekommenderar att du anmäler dig till en grundkurs i statistik. Du har inte visat någon statistik på att ockupationer och blockader bara har marginell betydelse. Snälla du.

    Noterar också att du inte svarade på mina frågor i det förra inlägget – har du varit i arabvärlden? Vad vet du om deras livssituation? Vad vet du om vad det innebär att leva under ockupation?

    Det där med ”västlig demokrati” var ironiskt. Ledsen om det inte framgick.

 12. Håkan

  Nä, jag inser att det är komplicerat att leva under ockupation och blockad. Det enda jag försöker få dig att förstå är att de levnadsbetingelser du för fram i din statistik för Gaza/västbanken är typiska för arabländerna i Israels närhet. Alltså att palestinierna har det nästan lika bra som alla de länder i närheten som INTE ockuperas eller blockeras.

  I statistiska termer, omvärldsfaktorn ‘blockad/ockupation’ ger ingen statistiskt signifikant inverkan på levnadsförhållandena om andra faktorer hålls konstanta. (Jag har bara 6 månaders studier i matematisk statistik, och det var länge sen, så förlåt ev. bristande terminologi).

  Skillnaderna mellan palestiniernas levnadsstandard och israelernas är inte i första hand orsakade av blockad och ockupation, utan i det faktum att för lite energi ägnas att bygga upp ett fungerande samhälle. ‘Palestina’ är för MYCKET som Egypten och Syrien, och för LITE som Grekland eller Sydkorea eller vad du vill.

  Något som saknar relevans är huruvida jag varit i arabvärlden (det har jag). Vad det innebär att ‘leva under ockupation’ har jag hört mycket om, (i och för sig från den tyska ockupationen av Norge, en ockupation som folkrättsligt brukar ses som ett föredöme).

  Men jag håller helt med om att det här nog är helt poänglöst. Du begriper inte vad jag försöker säga. Vill inte eller kan inte, lika illa.

  • Marika

   Men om du har läst statistik borde du veta att du inte har bevisat någonting genom att rada upp sex slumpmässiga länder och utfallet på två variabler.

   Jag ser inga beräkningar på statistisk signifikans. Du måste ju testa din hypotes och då räcker knappast 12 observationer. Det finns rätt många andra länder i världen också. Och rätt många andra variabler att ta hänsyn till.

   Men även om du nu skulle ha ”bevisat” din tes – vilket du alltså inte har – så kan jag inte förstå varför det spelar nån som helst roll, om man inte landar i nån sorts essentialistisk bild av att Araben rent genetiskt är på ett visst sätt, finns inget att göra åt. Och det känns ju förutom fruktansvärt obehagligt rätt verklighetsfrånvänt.

   Som jag skrivit förut – ja, även andra människor i världen, bla arabvärlden, lever under svåra villkor. Det ursäktar ingenting. Det betyder inte att vi kan lägga armarna i kors och låta bli att agera.

   Skillnaden är trots allt att de andra arabländerna inte är ockuperade. Palestina är ockuperat. Som du själv skrivit innebär det att Israel har ansvar för det ockuperade området. Och särskilt som Israel är en ”västlig demokrati” – borde det inte innebära att man kan ställa hårdare krav på landets styre? Förväntar vi oss inte mer av hur en demokrati behandlar sina invånare?

   • Hillary2

    Det handlar inte om gener. Det handlar om utbildning och en driftig överlevnadskultur som israeler utvecklat under århundraden i Diasporan. Du tror väl inte att den enda förföljelsen av judar skedde före och under andra världskriget?
    Håkans resonemang fann jag givande…
    Idag har jag kommenterat idogt i Israelisk press – självfallet mot kapningarna av fartyg och dödandet och sårandet, men blivit refuserad gång på gång. Den israeliska allmänheten får ensidig information. Skulle vi kunna ändra på det?

 13. Ping: Rösterna höjs mot blockaden « Ulrika Falk

 14. Sven

  Fina staplar. Jag gillar dock inte att du började vid 68 på förväntad livslängd-stapeln, detta får klyftan att se större ut.

 15. Kamelsilaren

  ”De fattigas i Lodz” av Sem-Sandberg är en mycket bra bok om judegettot i Polen 1940 – 1945, och nazisternas fruktansvärda förbrytelser. Vi är väl inte riktigt där än men snart blir det tyvärr dags med en bok som byter ut ”Lodz” mot ”Gaza”. Nazisternas/övermänniskornas förakt för de trasiga, primitiva östjudarna liknar väldigt mycket israelernas attityd mot de primitiva, jordbrukande palestinierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s