Nio år mellan Älvsborg och Bergsjön

Efter denna bloggpost bad SVT Debatt mig att skriva ett inlägg om klass och hälsa. Det gjorde jag såklart gärna – finns att läsa här.

Andra bloggar om , , , . Fler bloggar på Netroots. Rödgrönt. Intressant?

Annonser

8 kommentarer

Filed under Hälsa och sjukvård, Klyftor, Storstaden

8 responses to “Nio år mellan Älvsborg och Bergsjön

 1. Stalin

  Lägg ner din kommunistpropaganda och skaffa dig ett arbete som bidrar till landets BNP. De skillnader du talar om ligger i mångt och mycket inom den statistiska felmarginalen och kan lika gärna bero på slumpen, vilket gör att din trovärdighet är mycket låg. Varför tar du inte all denna energi och skriver något konstruktivt som kan hjälpa de fattiga i Sverige att bli mer konkurrenskraftiga istället för att få de duktiga i samhället att bli sämre. Lycka till!

  • Marika

   Å vad spännande, kan du utveckla det där med den statistiska felmarginalen? Trots att jag har läst en hel del statistik på universitetet kände jag inte till att man kunde definiera denna ”felmarginal” så enkelt. Hur stor måste en förändring vara för att falla inom marginalen? Upplys mig gärna.

   • kalle Kula

    Vi dödliga som fjättras av saker som trovärdighet och annat ”trams” brukar kalla det konfidensintervall, den lektionen kanske du satt vid en lägereld i tiveden och sjöng internationalen med likasinnade samhällspelare 🙂

   • Marika

    Å men då kanske du kan berätta för mig hur stort konfidensintervallet är i just de här fallen? Jag menar du har väl en uppgift som gör att du kan bevisa att de variationer som finns med i Folkhälsoinstitutets rapport, Malmö stads välfäldsredovisning och Västra Götalandsregionens budgetunderlag lika gärna skulle kunna vara noll? Ser fram emot dina beräkningar.

 2. kalle Kula

  Det finns inget givet konfidensintervall, det sätter man vid bildandet av hypotesen och inte efter. För att kunna säga något meningsfullt för urval med stora spridningar måste man sätta ett smalt konfidensintervall (ex 30%) och då kommer frågan om validitet automatiskt upp.

  • Marika

   Eh ja jag känner till det. Det var lite av min poäng, att man inte i förväg tvärsäkert kan säga att ”dessa variationer ligger inom den statistiska felmarginalen”… ironi är svårt i skrift…

   • kalle Kula

    Om du förstod det så tycker jag att det är märkligt att du drar så stora växlar på data som i ett diagram ser ut som en hagelsvärm…

   • Marika

    Jag trodde kanske att du själv hade gått tillbaka till källan, men uppenbarligen inte. I åtminstone rapporten från Folkhälsoinstitutet finns konfidensintervallen återgivna. Om du inte orkar ladda ner pdf:en räcker det med att kolla på den mittersta bilden i detta inlägg:

    https://storstad.wordpress.com/2010/02/14/tva-stopp-med-t-banan-tva-ars-kortare-liv/

    så ser du att variationerna kvarstår även inom de angivna konfidensintervallen. Konfidensintervallen är återgivna som små lodräta streck genom punkterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s