Sigmar Gabriel, finalen

Sista delen av Sigmar Gabriels kongresstal. Tidigare delar finns här och här. Allting är mycket fritt översatt och kraftigt förkortat.

>>>

Den tredje frågan: Solidaritet i egenansvar. Välfärdsstaten är socialdemokratins kärnprojekt. Jag menar att det är den största civilisatoriska bedriften i modern tid. Det vi begär i gengäld är att människor anstränger sig i detta samhälle. Bara då alla anstränger sig kan den som behöver stöd också få det.

Den som liksom den nuvarande regeringen vill privatisera kostnaderna för hälso- och sjukvården, den gör motsatsen. Den som privatiserar, den förstör solidariteten och driver istället på en klientpolitik. Detta måste vi bekämpa!

Den fjärde frågan är: Möjligheter och tillgänglighet för många eller bara för några få? Här handlar det om utbildning. I OECD-länderna satsas i genomsnitt 13,4 procent av de offentliga utgifterna på utbildning. För att Tyskland skulle nå samma andel, skulle vi varje år behöva satsa 20-25 miljarder euro mer än idag [Sigmar Gabriel talar sedan om nödvändigheten av att reformera det ganska förlegade tyska skolsystemet].

Bra utbildning handlar inte bara om kompetenser, utan om att förmedla omvärldsorientering. En levande demokrati behöver politiskt bildade medborgare. Kunskap är makt, demokratisk makt. Men den som tittar på vad som går på tysk teve om eftermiddagarna, eller den som läser somliga politiska bloggar, där anonymiteten undanröjt varje ansats till mänsklig anständighet, eller med tanke på hur få som läser tidningar idag – den får en uppfattning om hur nödvändigt ett nytt initiativ för politisk bildning är i vårt land.

Den femte frågan som ligger framför oss och en av de största uppgifterna vi har, är att svara på frågan hur vi åstadkommer en bättre integration av invandrare. Människor med invandrarbakgrund är en självklar del av vårt samhälle, även när tillfälliga problem i vår samlevnad uppstår. Dessa problem finns framför allt i ett antal storstäder, men också i vissa andra kommuner. Därför måste vi ta ett större kommunpolitiskt ansvar för dessa frågor. Mycket av det vi kallar integrationsproblem är i själva verket ett klassproblem. Bara om vi är beredda att satsa på bildning och utbildning för dessa barn, ungdomar och familjer, bara då blir integration och delaktighet möjligt. Bara så kan vi förebygga ghettobildning i storstäderna och kriminalitet bland unga.

Kommuner och församlingar är mer än bara former för att ta hand om avloppsvattnet. De är redskap för samhällelig integration. Det är trots allt så, att många av oss upplever att tillvaron idag ständigt förändras. Det är bara ett fåtal som tycker att det är en problemfri utveckling. De flesta människor vill helst ha någon form av fast mark under fötterna. Och var, om inte i kommunerna, kan detta åstadkommas? Det är där det avgörs, om tyskar och invandrare, unga och gamla, män och kvinnor, underklass, medelklass och privilegierade, kan leva tillsammans.

Den sjätte punkten: Hur ska det se ut i världen? Ska vi tänka multilateralt eller på det gamla sättet? Socialdemokratin måste träda in i en ny internationalism. Om vi menar allvar med en internationell politik, då måste det också finnas en europeisk och en världsomspännande vänster, som från en socialdemokratisk synpunkt kan ge klara och entydiga svar.

Tro nu inte, att ni [dvs kongressombuden] kan åka hem och att vi gör jobbet. Vi kommer bara att lyckas om vi gör det tillsammans. Många efterlyser mer gräsrotsdemokrati. Det innebär också en sak: mer arbete. Gör er inga illusioner om detta. Kamrater, ni måste räkna med att vi kommer att belasta er med arbete. Men det är som ett lag vi kommer att lyckas.

Till slut vill jag säga en sak, eftersom jag vet att politiker – och särskilt socialdemokrater – gärna reser runt landet fullständigt nedtyngda av bördorna av sitt tunga arbete: Jag tror att människor vill ha något annat än våra bekymrade miner. De vill också ha optimism och handlingskraft. Det finns ett kinesiskt ordspråk som jag gärna vill att ni tänker på: Den som inte vill le, den ska inte öppna affär. Låt oss öppna många affärer i Tyskland!

Andra bloggar om , , . Fler bloggar på Netroots. Rödgrönt. Intressant?

Annonser

3 kommentarer

Under Socialdemokraterna

3 svar till “Sigmar Gabriel, finalen

  1. Ping: Tweets that mention Sigmar Gabriel, finalen « Storstad -- Topsy.com

  2. Ping: Frankrikes socialister tillbaka från döden « Tankar från roten

  3. Ping: Europeisk socialdemokrati i rörelse och om att nätrötterna bidragit till att de rödgröna klarade sig så bra som de gjorde… « reflektioner och speglingar II…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s