New age är det nya vuxendagiset

Jobbcoacher ägnar sig åt healing.  Tja, om jag skulle handla upp tjänster för tre miljarder via 952 bolag på bara några månader, så skulle jag nog också hamna snett. Särskilt när det handlar om just den sortens tjänster. Gränsen mellan seriöst motivationsarbete och jobbskapande medelst tankeöverföring är uppenbarligen tunn.

När den borgerliga regeringen kom till makten ville den skifta fokus i arbetsmarknadspolitiken: bort från utbildning och ”låtsasjobb”, mot effektivare matchning och intensivare sökaktivitet. I sig var det inte fel tänkt. Det verkar fullt rimligt att särskilt personer som varit arbetslösa ett tag behöver inspiration, peppning och aktivering. Vidare hade andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som arbetsmarknadsutbildning, hamnat i vanrykte under 1990-talet.

Problemet med den borgerliga politiken ligger istället i timingen. Som Finanspolitiska rådet påpekar är åtgärderna avpassade för en högkonjunktur med ganska låg arbetslöshet. Men konjunkturen vände. Så ej regeringens politik.

Ett annat problem ligger i proportionerna. 31 500 arbetslösa ska få hjälp av jobbcoacher under 2009, samtidigt som just nu ca 5 000 personer befinner sig i arbetsmarknadsutbildning. ”Regeringen har enligt vår uppfattning en överdriven tro på vad som går att uppnå genom jobbsökaraktiviteter i en djup lågkonjunktur”, skriver Finanspolitiska rådet. Det hjälper inte att bli aldrig så motiverad när det inte finns några jobb att söka.

Nedanstående diagram (som kommer från Finanspolitiska rådets huvudrapport 2009) visar hur sammansättningen av arbetsmarknadsåtgärderna har sett ut 1980-2008. Som framgår av bilden har utbildningsandelen minskat stadigt de senaste åren. Istället har bland annat ”jobbsökaraktiviteter” ökat. I den senare kategorin ingår framför allt jobbcoacherna.

amu mm

Även i absoluta tal har antalet platser i arbetsmarknadsutbildningen (AMU) minskat. Nedanstående diagram visar antalet personer i AMU under september månad varje år sedan 1997, samt arbetslösheten. Som mest var mer än 45 000 personer sysselsatta i AMU (1998). I september i år var antalet ca 5000 (statistik från SCB och Arbetsförmedlingen). Detta trots att arbetslösheten idag är högre än varje annat år sedan 1999.

amu och uArbetsmarknadsutbildningarna hade som sagt dåligt rykte, men forskarnas uppfattning idag är att det delvis är oförtjänt. Nyare studier visar istället att deltagandet i yrkesinriktad AMU förkortar tiden i arbetslöshet med hela 20 procent, och att effekterna är allra störst för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden – som lågutbildade och utomnordiska invandrare. Därför har också Finanspolitiska rådet gett regeringen kritik för att man inte satsar mer på AMU. Åtminstone 15 000 platser per månad borde erbjudas, skriver rådet. Vad som talar emot att så blir fallet är att AMU är en dyrare form av arbetsmarknadspolitik än jobbcoachning. Antagligen tycker regeringen inte att den har råd.

Precis som att ”ALU”, ”ams-projekt” och ”datortek” så småningom blev närmast till skällsord, så spår jag att ordet ”coach” snart kommer att få samma löjets skimmer över sig. Vilket egentligen är synd, eftersom det inte är något fel på åtgärden i sig – bara kvantiteten. Men övertron på att jobbcoacherna ska lösa arbetslösheten säger mycket både om den borgerliga människosynen och om vår tid över huvud taget. Att coacha sig till mer självkänsla med Mia Törnblom, mer sex med Neil Strauss eller fler jobb med en jobbcoach som praktiserar neurolingvistisk programmering, det handlar om att ignorera strukturerna i samhället. Som t ex att chansen att få en partner eller ett jobb inte bara har med efterfrågan att göra, utan också med utbudet. Eller att somliga av oss har svårare att få till det än andra. Att lägga lösningen i den enskildes huvud, det är också att lägga problemet där. Men att lågutbildade och invandrare betydligt oftare är arbetslösa än andra har inte att göra med att de som individer skulle vara mindre motiverade. Det har att göra med strukturer.

Frank TJ Mackey, den cyniska kärlekscoach som Tom Cruise spelar i Magnolia, illustrerar det fint: ”I don’t care how you look. I don’t care what car you drive. I don’t care what your last bank statement says!” Nej, alla män kan få alla kvinnor de vill ha, bara de köper hans video. Han bjuder dock på tipsen att det är viktigt med språket, och att köpa en almanacka. I övrigt gäller det mest att tro på sig själv (samt antagligen hata kvinnor).

Frank TJ Mackey är satir. Handpåläggning via Arbetsförmedlingen är det dessvärre inte. Att människor som är arbetslösa faktiskt har blivit presenterade för detta som en lösning på deras jobbsökande, det känns inget vidare.

DN1, DN2, Exp, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8, AB9,

Bloggat: Claes Krantz, Peter Andersson, Kulturbloggen, Johan Westerholm

Andra bloggar om , , , . Rödgrönt. Intressant?

2 kommentarer

Under Arbetsmarknad, Borgerligheten, Individualism

2 svar till “New age är det nya vuxendagiset

  1. Petter Essen

    Läser du kommentarer på så här gamla poster? Jag känner att jag mest brukar ha invändningar mot det du skriver. Det här tyckte jag var jättebra och intressant! För mig verkar det väldigt underligt både att utbildning och praktik har minskat så mycket i andel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s