Ungdomsarbetslösheten finns inte

Enligt den offentliga statistiken är ungdomasarbetslösheten 29 procent. Det är en skyhög siffra. Men räknar man bl a bort dem som i själva verket studerar är den betydligt lägre – 9 procent, enligt Arbetsförmedlingens Angeles Bermudez-Svankvist och Clas Olsson, som skriver i DN idag.

I våras gav LO ut en rapport om ungdomsarbetslösheten, ”Unga går itu” av Jenny Lindblad. Det är en mycket bra rapport som fler borde läsa. Slutsatserna i rapporten liknar på flera sätt dem som Angeles Bermudez-Svankvist och Clas Olsson drar: ungdomar är ingen homogen grupp och ”ungdomsarbetslösheten” är inte generell. Den drabbar i själva verket bara vissa ungdomar – och det är ganska tydligt vilka.

LO:s rapport konstaterar att sedan 1990 har andelen unga med högskoleutbildning ökat mycket kraftigt. Under denna tid expanderade ju högskolan stort. Samtidigt har andelen med enbart grundskola som högsta utbildningsnivå (i gruppen 20-24 år) varit relativ konstant på 10-12 procent. Det är framför allt denna grupp som får svårigheter på arbetsmarknaden. Det finns helt enkelt ingen plats för dem. ”Arbetsmarknaden tycks kräva att arbetskraften lägst har gymnasieskola med sig som utbildning in i arbetslivet”, skriver Jenny Lindblad.

Problemen för dem som inte slutför gymnasieutbildning börjar dessutom mycket tidigare. Det finns ett starkt samband mellan att sakna slutbetyg, eller ha låga slutbetyg, i grundskolan, och att inte få något slutbetyg på gymnasiet (enligt SKL). Slutsatsen blir alltså att det behövs stora insatser för att stödja elever med problem redan tidigt i skolan. Om man klarar grundskolan dåligt är sannolikheten att senare bli arbetslös mycket hög.

Nedanstående diagram visar vad de som är födda 1980 gjorde vid 22 års ålder. Av diagrammet framgår att mer än hälften (47 procent av männen, 61 procent av kvinnorna) av dem som bara gått grundskolan varken arbetade eller studerade. Andelen som har arbete ökar sedan tydligt med utbildningsnivån, förutom bland dem med högskolebehörighet (de studerar istället).

övergång

Det är ju inte heller någon slump vilka som klarar skolan dåligt. ”En hel del av dem finns i miljonprogramsområdena utanför våra storstäder och i bruksorter med stagnerande industri och svag utbildningstradition”, skriver Bermudez-Svankvist och Olsson. ”Svårigheter för individer i skolan är kopplade till sociala faktorer […] Resultaten i gymnasieskolan har förbättrats och jämnats ut utifrån flera faktorer men inte utifrån vilken utbildningsbakgrund föräldrarna har”, skriver Jenny Lindblad. Om detta har jag skrivit tidigare.

Både Bermudez-Svankvist/Olsson och Jenny Lindblad kommer fram till samma slutsatser: Det behövs inga generella åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten, utan riktade åtgärder för att få fler att klara gymnasiet. Idag får bara 76 procent av alla som går gymnasiet slutbetyg. Det duger inte när kraven på arbetsmarknaden har ökat. Lösningen kan inte vara att sänka kraven på vissa elever, som Jan Björklund vill. Istället måste stora resurser sättas in för att se till att alla elever har med sig de kunskaper de behöver när de lämnar skolan.

Andra bloggar om , , , . Intressant?

Annonser

4 kommentarer

Filed under Arbetsmarknad, Klyftor

4 responses to “Ungdomsarbetslösheten finns inte

  1. Väldigt bra skrivet i en tid där siffertrollerierna verkar ta överhanden och driva förnuft och sans ut ur politiken. Sverige har under lång tid utvecklats till ett land med ökade klyftor, det är inte lika lätt att tala om klasser längre, men vi kan tala om de underpriviligerade, de som hårdast drabbas av diskrimineringen, outbildade unga, invandrare i asyl, papperslösa, kvinnor i låglöneyrken, funktionshämmade, fattigpensionärer. Det finns säkert flera grupper men det är här den stora politiska utmaningen ligger för oppositionen; att inte glömma dessa i ivern att vinna valet.

    • storstadspolitik

      Tack! Jag håller med att det är det som är den viktigaste utmaningen för politiken idag. Det är inte alltid lätt att komma på lösningarna för det, men det får ju inte innebära att vi inte försöker…

  2. Pingback: arvidfalk.se » Blog Archive » Hur stor är ungdomsarbetslösheten, egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s