Älska marknaden eller älska företaget?

älskar äga

”Jag älskar att äga”. Så kampanjade MUF för ett antal år sedan. ”Äganderätt och marknadsekonomi är avgörande för friheten och en förutsättning för demokrati”, står det på Moderaternas hemsida idag. Liksom ”Ett fritt näringsliv är en central del i den svenska modellen.”

Ja, okej. De använder lite andra ord nu för tiden men de omhuldar fortfarande marknaden. Säger de iallafall. Men vad gör de i praktiken?

Runt om i Stockholms län säljer borgerliga majoriteter ut kommunal verksamhet genom avknoppning. Avknoppning betyder att personal i t ex hemtjänst eller förskola erbjuds att ta över verksamheten och driva den vidare i privat regi. Detta verkar förstås logiskt om man är ett parti som förespråkar marknadslösningar. Det märkliga är bara hur de uppträder som säljare. Fram tills att hemtjänsten avknoppas ägs den ju av skattebetalarna i kommunen. Så om hemtjänsten säljs borde det väl vara till högstbjudande, eller åtminstone till marknadspris? Man skulle t ex kunna tänka sig att borgerliga partier ser det som ett sätt att dra in pengar för att på så sätt kunna sänka skatten.

Men i verkligheten går det inte alls till så. Det är nämligen bara inventarierna som säljs. Resten skänks bort. För två år sedan tog en förskolechef i Stockholm över fyra förskolor i Årsta till en kostnad av 634.650 kr. Första året gjorde förskolan en vinst på mer än 3 miljoner kronor. Förskolechefen, som är ensam aktieägare, delade ut pengarna till sig själv. Detta alltså utöver lönen. Ja, och allting är ju betalt av skattebetalarna i Stockholm. (Mer här.)

Räkna efter själva – om förskolorna i Årsta fortsätter att göra vinst varje år, hur många miljoner av skattebetalarnas pengar är det inte som för alltid gått förlorade?

Detta är långt ifrån det enda exemplet. Sedan 2006 har ca 25 verksamheter knoppats av bara i Stockholms stad. På 1990-talet gjordes ca 400 avknoppningar i samma kommun.

Friskolornas riksförbund gillar inte avknoppningar. De tycker att de snedvrider konkurrensen. Kammarrätten har i en dom slagit fast att avknoppningen av Tibble gymnasium i Täby bröt mot lagen (fast det struntar Täby kommun högaktningsfullt i.) Och nu granskar EU-kommissionen Sverige för att se om alla dessa stockholmska kommuner brutit mot EU:s konkurrensregler.

Jag får det inte att gå ihop. Snedvridande konkurrens och utförsäljning av skattebetalarnas gemensamma egendomar till underpriser – om man nu är moderat och verkligen tror på den fria marknaden och på låga skatter, på vilket sätt är det här en bra politik?

3 kommentarer

Under Borgerligheten, Ekonomi, Storstaden

3 svar till “Älska marknaden eller älska företaget?

  1. Ping: Marknadsmyter

  2. Det är sådant här som gör en verkligen trött på mediesituationen i Sverige. DN hade förvisso någon artikel de också om förskolan och Täby, men en stöld på flera miljoner gav inte upphov till mediestorm alls jämför effekten med en 36 kronors Toblerone…

  3. En Toblerone som blev ärligen betald med egna pengar dessutom…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s